Контраофанзивата на Украйна е в ход и Киев постига напредък в кампанията си за връщане на териториите, завзети от Русия.

Това заяви в социалните мрежи украинският президент Володимир Зеленски.

"Украинските сили се придвижват напред.

Въпреки всичко и независимо от това какво казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в ход", написа Зеленски в X, известен преди като Twitter.

Не е ясно дали украинският лидер има предвид конкретно длъжностно лице или коментар, но изглежда, че се опитва да обърне тезата, че лятната контраофанзива на Украйна до момента е дала по-слаби от очакваните резултати.

В някои медии се появиха съобщения, цитиращи западни официални лица, според които Украйна е разпределила войските си твърде слабо, отбелязва CNN.

Бавната контраофанзива на Украйна поставя на изпитание западната подкрепа55% от американците казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране за подкрепа на Украйна

След дълго очакване, контраофанзивата официално започна в средата на юни. Постигнатите успехи обаче са трудно извоювани и няма превземане на големи населени места, тъй като войските се сблъскват с добре защитени руски линии.

Въпреки продължаващия бавен напредък, в средата на юли Киев заяви, че не чувства натиск за бързи резултати.

До края на месеца Украйна ангажира повече войски в югоизточната част на страната, което е знак, че е открила потенциални слабости в руските отбранителни линии.

Това решение изглежда дава резултати. През последните дни украинските военни отбелязаха победи в югоизточната област Запорожие, а миналата седмица пробиха "първата линия" на руската отбрана.

В събота украинските военни заявиха, че укрепват позициите си там и водят престрелки край Роботине - стратегически разположено село в Запорожие, което беше превзето миналата седмица. Този напредък е знак, че Киев се доближава до обширната мрежа от укрепени зони на Москва по протежение на южния фронт.

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее

Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че украинските сили са постигнали "забележителен напредък" и "известен успех срещу втората линия на руската отбрана".

По-нататъшни успехи там биха помогнали на Украйна да прекъсне "сухопътния мост", свързващ континентална Русия с Кримския полуостров, който Кремъл анексира от Киев през 2014 г. в нарушение на международното право.

Министерството на отбраната на Русия обаче заяви в събота, че е отблъснало четири украински атаки в района на Роботине и близкото селище Вербове.

CNN не е успяла да потвърди незабавно твърденията на двете страни на бойното поле.

Военният министър на Украйна пред CNN: Атаките ни срещу Крим ще продължатЗапитан дали Украйна ще засили атаките срещу руски кораби в Черно море, той заяви:

Изявленията на Зеленски и Кърби повтарят това, което украинският външен министър Дмитрий Кулеба коментира по-рано пред CNN. Той заяви, че партньорите на Украйна, включително САЩ, "разбират, че нещата се движат в правилната посока" и няма "забавяне".

Кулеба добави, че тези, които критикуват темпото на контраофанзивата, трябва да обърнат по-голямо внимание на войниците, които я водят.

"Как се чувствате, когато се върнете от мисията си и вземете обратно телефона си, отворите го и започнете да четете всички умни хора, които казват колко сте бавни и че не се справяте добре?" попита риторично Кулеба.

Путин: Украинската контраофанзива се провалиТова е заявил руският президент пред беларуския лидер Александър Лукашенко

Припомняме, че в края на юли руският президент Владимир Путин категорично заяви, че контраофанзивата на противника му се е провалила.

Междувременно, съюзниците на Украйна също остават на позицията, че ще подкрепят страната толкова дълго, колкото е необходимо.

Запитан преди малко повече от месец дали смята контраофанзивата за неуспешна, американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви: "Тя далеч не е неуспешна и смятам, че е твърде рано да се правят заключения. Има още много битки – ще бъде дълго, ще бъде трудно, ще бъде кърваво."