Според анализатори рязкото увеличаване на атаките с дронове, насочени към руска територия, вероятно ще се засили още повече, тъй като Киев изглежда все по-решен да пренесе в Русия разрушенията, нестабилността и непредсказуемостта на войната - макар и на малка част от това, което преживява самата Украйна, пише в свой анализ CNBC.

През последните седмици в Русия се наблюдава рязко увеличение на броя на безпилотните летателни апарати, които извършват нападения срещу западните, централните и южните руски региони, както и срещу столицата Москва и окупирания от Русия Крим.

Докато Украйна продължава контраофанзивата на своя територия, за да си върне окупираните от Русия райони в южната и източната част на страната, и се стреми да разруши така наречения "сухопътен мост" към окупирания Крим, все по-честото използване на дронове за нападения на руска територия показва друг аспект на военната стратегия на Украйна, акцентира медията и цитира Тимъти Аш, стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management, който казва:

"Войната се завръща у дома в Русия. Украйна демонстрира, че може да направи живота на руснаците и Путин много труден. С нападенията срещу самия Крим, сухопътния коридор и Керченския мост, както и срещу руското корабоплаване в Черно море, което е също подложено на атаки, ясното послание е, че макар инвазията да беше частично продадена като усилие за подобряване на руската сигурност, тя всъщност носи само несигурност. И ще става все по-зле, докато тази инвазия продължава".

Война на дронове: Нови атаки срещу небостъргач в Москва През последните месеци Москва обвинява Украйна, че извършва удари с безпилотни самолети на нейна територия, включително един по Кремъл
Въздушните нападения се засилиха през последните дни, като ударите навлизат все по-навътре в руската територия. В ранните часове на сряда сутринта поне шест руски региона съобщиха за опити за нападения с дронове, като при едно от тях са унищожени и повредени четири военнотранспортни самолета на летище в Северозападна Русия.

През нощта срещу четвъртък последваха още атаки, като бяха свалени още дронове в района на Москва и Брянска област в Южна Русия, която граничи с Украйна. В резултат на атаките летищата в целевите региони бяха принудени да отменят и забавят множество полети, припомня още CNBC.

Война с дронове

Русия обвинява Украйна за последните нападения с дронове, докато Киев продължава да не коментира, както и досега. Безспорно е обаче, че безпилотните летателни апарати се превръщат в изключително важно оръжие в арсеналите както на Русия, така и на Украйна.

По време на 19-месечния конфликт Украйна е обект на хиляди руски безпилотни атаки, а нейната енергийна, отбранителна и гражданска инфраструктура е поразявана от рояци дронове иранско производство. Във вторник вечерта Киев съобщи, че е отблъснал повече от 20 безпилотни самолета и ракетни атаки срещу столицата.

През последните месеци обаче Русия също е обект на повече нападения с дронове, насочени към военни бази, летища и складове за гориво, както и към квартали в Москва. Експертите са единодушни, че украинските сили насочват опитите за нападение на руска територия и вероятно понякога са подпомагани от недоволни руснаци, които са против войната.

Атака с дрон порази две бизнес сгради в МоскваЗатворено е движението по Комсомолския проспект, както и по Лихачовския проспект в южната част на Москва
Макар че атаките с дронове причиняват главоболия на Москва на военно и политическо ниво, принуждавайки страната да преразпредели комплексите за противовъздушна отбрана на собствената си територия, анализаторите смятат, че е малко вероятно те да дестабилизират режима на руския президент Владимир Путин, освен ако атаката не засегне пряко елита.

"Всички тези атаки с дронове принуждават руското министерство на отбраната да разпредели ограничения си брой отбранителни средства по-дълбоко в Русия - например да ги премести от фронтовата линия в Москва и летищата на руската международно призната територия", обяснява пред CNBC Кирил Шамиев, руски политолог и гостуващ сътрудник в Европейския съвет за външни отношения. "Това е особено важно за тези ограничени по брой средства като Pantsirs, които са мощни зенитно-ракетни системи, полезни на фронтовата линия, но сега трябва да бъдат върнати у дома. Това по същество намалява ефективността на армията по фронта на сблъсък с украинците".

Според Шамиев увеличаването на нападенията на руска територия едва ли ще предизвика вълнение сред руското общество, тъй като има малко смъртни случаи. Все пак, ако безпилотните летателни апарати продължат да се използват за нападения срещу по-елитните квартали на Москва, където живеят съюзниците и сътрудниците на Путин, това може да се превърне в проблем за Кремъл.

"Ако тези безпилотни самолети продължат да поразяват цели в Москва и особено ако убият някой от хората, които са по-близо до Кремъл, това би било сериозен проблем. Кремъл по-скоро би предпочел украинците да удрят военни цели, отколкото гражданската политическа инфраструктура в Москва", категоричен е Шамиев.

Русия твърди, че Киев е атакувал Кремъл с дронове в опит да убие ПутинКремъл заяви, че смята атаката за
Ръст на производството на безпилотни летателни апарати

В средата на август президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че Киев работи за значително увеличаване на производството на безпилотни летателни апарати, като се стреми да произвежда такива с различен обсег и различни цели.

"Производството е необходимо и ние го увеличаваме значително. Трябва обаче да систематизираме това, което вече се доставя на войските и се използва. Безпилотните летателни апарати са "очите" и защитата на фронтовата линия", казва той, като добавя, че "безпилотните летателни апарати са гаранция, че няма да се налага хората да плащат с живота си, когато могат да се използват те".

Олександър Мусиенко, военен експерт и ръководител на Центъра за военни и правни изследвания в Киев, обяснява пред CNBC, че очаква атаките с дронове да се засилят още повече, тъй като Украйна увеличава вътрешното си производство.

"Мисля, че мащабът на тези атаки ще бъде по-голям. Украйна се опитва да използва различни видове дронове, за да извършва атаки срещу руски военни обекти и такива на отбранителната промишленост. Тези дронове могат да променят ситуацията в руско-украинската война", акцентира той. "Ние не разполагаме с различни видове ракети, каквито има Русия, но ще увеличим производството на различни видове дронове. Това е много важно за нас".