Ако Киев пренесе военните действия на руска територия, съюзниците няма да го подкрепят.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от CNN.

"Смятам, че това е голям риск, определено ще бъдем оставени сами", допълни той в интервю за национална медия в отговор на въпрос дали е време за преместване на военните действия на руска територия.

Зеленски призна, че борбата на Украйна за възвръщане на собствената ѝ територия е критично подпомогната от отношенията ѝ със съюзниците.

Напредъкът и отговорността за Украйна на бойното поле "винаги са двустранни", каза президентът и добави, че международните партньори са част от всяка победа, всяко задържане на контранастъплението, всички отбранителни действия и всяка слабост.

Според него е възможно да се "настоява за демилитаризация на Русия" в Крим с политически средства, допълва CNN.

Бавната контраофанзива на Украйна поставя на изпитание западната подкрепа55% от американците казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране за подкрепа на Украйна

Интервюто на Зеленски идва в контекста на това, че през последните няколко месеца се наблюдава увеличаване на ударите по руска земя, като руски официални лица твърдят, че украинските безпилотни самолети и обстрел са отговорни за нападенията, при които понякога са ранени или убити цивилни граждани.

Длъжностни лица в Киев намекват за инцидентите - Зеленски например заяви след нападенията с дронове миналия месец, че войната "се връща в Русия", но Украйна често отказва да си приписва заслуги за нападенията отвъд границата.

Война на дронове: Нови атаки срещу небостъргач в Москва През последните месеци Москва обвинява Украйна, че извършва удари с безпилотни самолети на нейна територия, включително един по Кремъл

За разлика от това, тя си приписва заслуги за атаките с морски дронове и други оръжия срещу контролирания от Русия Крим и околните черноморски цели, като обещава, че ще има още такива.

В интервюто си Зеленски заяви още, че страната му се подготвя за "продуктивен" септември, тъй като предстоят няколко международни събития, а Украйна "очаква решения" по отбранителните пакети.

"Подготвяме участието на Украйна в международни събития, включително в Общото събрание на ООН. Глобалната продоволствена сигурност е постоянен приоритет", написа президентът в Telegram.

Как и кога може да приключи войната в УкрайнаМоже да се наложи западните правителства да подкрепят Украйна до 2025 г.

"Свободният свят се нуждае от повече сила, за да се защитава. Заедно ние имаме този потенциал и ще го демонстрираме", добави Зеленски. "През септември ще има още по-голямо единство."

Украинският лидер прогнозира, че е възможно изборите в Украйна да се проведат през следващата година, както е предвидено, но страната ще се нуждае от финансова подкрепа за такова сложно начинание по време на война. Той отбеляза, че САЩ са провели избори по време на Втората световна война.

"Ние защитаваме демокрацията и нашата земя. Ето защо хората говорят за избори. Съществува политически процес. Той не може да бъде забранен.", заяви Зеленски.

При сегашното военно положение в Украйна избори не са възможни. Но Зеленски каза: "Ако нашите депутати са готови да променим Изборния кодекс, трябва да го направим бързо."

Военният министър на Украйна пред CNN: Атаките ни срещу Крим ще продължатЗапитан дали Украйна ще засили атаките срещу руски кораби в Черно море, той заяви:

Президентът е категоричен, че няма да похарчи пари, предназначени за оръжия, за провеждането на избори и изрази надежда, че САЩ и Европа ще окажат финансова подкрепа.

Сред предизвикателствата пред страната, той посочи: "Трябва да се работи за подобряване на условията на труд: Да доведем наблюдатели на фронтовата линия, за да можем да проведем избори, които да са легитимни за целия свят."

Г-7 подписа гаранциите за сигурността на Украйна. Какви са те

Зеленски подчерта, че на всеки украинец трябва да бъде предоставена възможност да гласува.

"Необходимо е това да бъде избор на обществото, за да не разделя народа ни, за да могат да гласуват военните. Днес те защитават демокрацията и не е честно да не им се даде тази възможност заради войната. Това е единствената причина, поради която бях против провеждането на избори", подчерта той и увери, че за него оставането на власт не е самоцел.