Няколко критици на Кремъл изразиха мнения в социалните мрежи, предимно в X, платформата, известна преди като Twitter, малко след като представители на руската авиация заявиха в сряда, че се смята, че ръководителят на паравоенната групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин е загинал при самолетна катастрофа.

Бил Браудър коментира, че предполагаемата смърт на Пригожин ще укрепи разклатения авторитет на руския президент Владимир Путин, добавяйки, че руският лидер „никога не прощава и никога не забравя“, пише CNBC.

Гари Каспаров, напротив, казва, че не вярва, че Путин ще излезе по-силен след този случай.

Босът на наемниците, който точно преди два месеца ги поведе на поход към Москва, беше посочен като един от пътниците на сваления частен самолет заедно с девет други души, включително старши командира на „Вагнер“ Дмитрий Уткин.

Руските власти съобщиха, че самолетът се е разбил в района на Твер северозападно от Москва, което е довело до смъртта на всички 10 души на борда.

"Сива зона", канал в Telegram, свързан с групировката „Вагнер“, която се сражава на фронтовата линия в Украйна и е свързана с насилието в Сирия, Либия и в други африкански страни, съобщи днес, че Пригожин и Уткин са загинали.

„Ръководителят на групата „Вагнер“, герой на Русия, истински патриот на родината си, Евгений Викторович Пригожин, загина в резултат на действията на предатели на Русия“, се казва в публикация на „Сива зона“.
Рано в четвъртък в канала бе публикуван и откъс от интервю, което Пригожин е дал през пролетта, докато ескалира противопоставянето му с руското военно ръководство, посочва WSJ. „За бога, момчета, вземете ме и ме довършете вече“, казва лидерът на „Вагнер“. "Каквото има да става, ще стане."

„Вагнер“ обяви Евгений Пригожин за мъртъв

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия заяви, че е в ход разследване на причините за катастрофата, на фона на интензивни спекулации, че Пригожин е бил мишена след въоръжения му бунт срещу руското правителство на 23-24 юни.

Междувременно Reuters съобщи, че според САЩ самолетът, в който се твърди, че е пътувал Евгений Пригожин, вероятно е бил свален с ракета земя-въздух, изстреляна от руска територия. Агенцията се позовава на свои източници от американското правителство, пожелали анонимност. Те са подчертали, че това е предварителна оценка и че информацията по случая все още се анализира.

Според източници на The Wall Street Journal самолетът, превозващ ръководителя на "Вагнер", се е разбил в резултат на заговор за убийство, но не изглежда да е бил свален от ракета земя-въздух. Изданието съобщава, че предварителните оценки на правителството на САЩ, които са непълни, предполагат, че в самолета е избухнала бомба или че някаква друга форма на саботаж е причинила катастрофата северозападно от Москва.

Последните два месеца от живота на лидера на "Вагнер" бяха пълни със спекулации относно неговото местонахождение и статус. Пригожин сключи привидна сделка с Кремъл след бунта през юни, според чиито условия той и неговите бойци трябваше да се преместят в Беларус.

По-рано тази седмица Пригожин се появи в кратко видео, показващо го в район, подобен на пустиня. В 41-секундния клип той казва, че иска да направи Африка „по-свободна“, а „Русия още по-велика на всеки континент“. Не е ясно къде и кога е записано видеото и дали е автентично, посочва CNBC.


В първа изява след бунта: Пригожин обещава да направи Русия още по-великаВ нов видеоклип той държи пушка в пустинен район, облечен в камуфлаж

„Путин никога не прощава и никога не забравя“, написа Бил Браудър в X. По думите му Путин е изглеждал като унизен слаб човек на фона на безгрижния Пригожин. „Това ще затвърди авторитета му и е стандартна оперативна процедура на Путин“, добавя Браудър.

„Това е напомняне към всички, че [Путин] все още води шоуто и това да го предизвикаш остава смъртоносно“, коментира също в X Иън Бремер, президент на Eurasia Group. Бремер вече описа Пригожин като „ходещ мъртвец“ след неуспешния му бунт. „Ще бъда много изненадан, ако той все още е сред нас след няколко месеца“, каза Бремер пред CNBC на 26 юни.

„Ситуацията е много опасна“

Междувременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че зрелищната смърт на Пригожин показа, че „очевидно Путин не прощава на никого“.

„Демонстративното премахване на Пригожин и командването на Вагнер два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г. „Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт“, пише Подоляк в X.

Саманта де Бендерн, асоцииран сътрудник в Програмата за Русия и Евразия в мозъчния тръст Chatham House в Лондон, подчертава, че самолетната катастрофа, която изглежда е убила Пригожин, се е случила в същия ден, в който руският генерал Сергей Суровикин е бил освободен от поста ръководител на въздушно-космическите сили на страната.

Тя добавя, че случаят „е ясно послание към всички елити, че независимо за колко могъщи се смятат, ако се противопоставят на Путин, ще ги сполети подобна съдба“.

Критикът на Кремъл Гари Каспаров казва, че не вярва, че Путин ще излезе по-силен след този случай.

„Когато един диктатор е принуден да убива членове на своя вътрешен кръг и да се бори със собствените си генерали и да ги заменя, ситуацията е много опасна“, пише Каспаров в X. „Няма доверие сред тези, които остават, следователно няма и лоялност. Ножовете са извадени и искат да вкусят кръв“, добавя той.