Генерал Сергей Суровикин, бивш ръководител на военната кампания на Москва в Украйна, е бил освободен от поста ръководител на руските военно-космически сили.

Това съобщиха държавните медии, позовавайки се на неназовани източници.

Суровикин – известен в Русия като "генерал Армагедон" заради твърденията за неговата бруталност и безмилостни тактики при бомбардировки в Сирия, не се е появявал публично след краткотрайния бунт, ръководен от началника на наемниците на "Вагнер" Евгений Пригожин през юни, което подхрани непотвърдените слухове за неговото задържане.

Документи, споделени ексклузивно със CNN през юни, сочат, че Суровикин е бил сред най-малко 30 други висши руски военни и разузнавателни служители, които са били тайни ВИП членове на "Вагнер".

Както съобщава РИА Новости, Суровикин е бил заменен от генерал Виктор Афзалов, началник на Генералния щаб на Въздушно-космическите сили.

"Бившият главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия Сергей Суровикин вече е освободен от поста си. Генерал-полковник Виктор Афзалов, началник на Генералния щаб на Въздушно-космическите сили, временно изпълнява функциите на главнокомандващ на Въздушно-космическите сили", заяви неназован източник пред РИА.

Генерал Суровикин Той не се е появявал публично от неуспешния бунт на

Новината за отстраняването на Суровикин първоначално беше съобщена от известния руски журналист и бивш ръководител на закритата вече радиостанция "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов.

Във вторник журналистът написа в своя канал в Telegram, че Суровикин е освободен от поста си, но ще продължи да служи на Министерството на отбраната в друго качество.

Според източници, цитирани от руското издание за бизнес новини РБК, отстраняването на Суровикин се дължи на прехвърляне към друга позиция и в момента той е в кратък отпуск.

Къде изчезнаха най-висшите руски генерали?Въоръженият бунт на

В официалната биография на Суровикин на уебсайта на руското министерство на отбраната той все още е сочен като ръководител на аерокосмическите сили.

CNN потърси руското министерство на отбраната за коментар, но към момента няма отговор.

Генерал Суровикин беше назначен за общ командир на руските военни операции в Украйна през октомври миналата година. През януари постът беше прехвърлен на генерал Валерий Герасимов, началник на руския Генерален щаб, а Суровикин стана един от тримата му заместници.