Тази седмица групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка увеличи повече от два пъти броя на членовете си, като разшири обхвата на прием за богатите Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, отдалечения Иран, както и Аржентина, Египет и Етиопия.

Този ход вдъхва нов живот на блока и амбициите му да съперничи на Г-7, което приближава още повече света към многополюсност, пише в анализ по темата CNN.

Сравнително младият и останал встрани БРИКС - създаден през 2009 г. и представляващ около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП, успя да преодолее съпротивата сред петте си членове и да добави значителна сила, за да отправи потенциално предизвикателство към западните форуми.

По всичко личи, че разширяването е подтикнато от най-тежката сила в блока – Китай, който заяви, че това ще "вдъхне нова жизненост".

Но в чий интерес?

Оплакванията от маргинализация и експлоатация бяха обща тема в изказванията на десетки по-малки държави, които не са членки на блока. Сякаш за да даде знак, че сигналите им не остават глас в пустиня, китайският лидер Си Дзинпин заяви, че "Китай е приятел, на когото Африка може да разчита".

Той се похвали, че страната му е помогнала за финансиране на повече от 6000 км железопътни линии, над 6000 км пътища и около 80 енергийни съоръжения на континента.

(Същевременно дейностите на Китай по отпускане на заеми преди това бяха критикувани от САЩ, че оставят развиващите се страни в капана на дълговете - нещо, което Пекин отхвърля).

Твърди се, че Бразилия е предпазлива към разширяване на блока с мотив, че това би го направило твърде тромав.

Обща валута на БРИКС? Някога – може би, но не сегаКъм днешна дата доларът е от едната страна на почти 90% от световните валутни трансакции

Всъщност, ако проследим водените от Запада срещи на върха през последните години, тези разговори с висок залог са нещо като боксови рингове за дипломация на гнева – който крещи най-силно, получава своето, отбелязва CNN.

Заключителните комюникета се размиват до степен, в която или са безсмислени, или изобщо не се издават. Представителите на по-малките държави често се връщат у дома разочаровани.

Може ли БРИКС да промени всичко това?

Въпреки че разширяването ще доведе до повече различни мнения, блокът работи на базата на консенсус, а работата с такъв модел може да бъде тромава и мудна.

Пример за това е Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Когато Русия реши, че не желае независими международни наблюдатели в окупирания регион Донбас, тя използва правото си на вето, за да сложи край на това, припомня CNN.

Ако се съди по изказванията на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, все още има теми и каузи, които обединяват членовете: намаляване на зависимостта от всемогъщия долар в международната търговия, реформа на системата на ООН и колективно противопоставяне на, както заяви венецуелският президент Николас Мадуро, "едностранната принуда" под форма на западни санкции.

Нито една среща на върха не си заслужава, ако не се подслушват нюансите на дипломацията с високи залози, допълва в анализа си CNN, визирайки самоувереността на Си (достатъчно високомерен, за да пропусне откриващата сесия на бизнес форума), характерния стил на Моди, намръщения Сергей Лавров или популистките изказвания и претупването на сценария на бразилския лидер Лула да Силва. Споменавайки го, не бива да пропускаме, че той беше единственият, който говори надълго и нашироко за руската агресия в Украйна, казвайки, че всички страдат от последиците от войната.

Това, което отличаваше срещата на върха от срещите на Г-7 и Г-20, е и фактът, че по-голямата част от основните площи в медийния център, са предоставени на по-малки, неанглоезични медии от развиващите се страни. Въпреки това достъпът на медиите до лидерите и делегатите също е изключително ограничен – практика, която съответства на авторитарните режими, допълва CNN.

Путин обяви дедоларизацията за необратима, но в БРИКС остават скептични Според него ключов въпрос е преминаването на търговията между страните членки от щатски долар към национални валути

Фактът, че Южна Африка успя да се справи с домакинството на форума, сам по себе си е постижение.


Това е достатъчно трудна задача, но провеждането ѝ на фона на хронични прекъсвания на електрозахранването, прекъсната интернет връзка (най-вече поради повреда на кабела между Демократична република Конго и Камерун), рушаща се инфраструктура и тревожно ниво на престъпност, е впечатляващо.

Постижение номер едно на домакинството на БРИКС ще бъде да се сложи край на перманентните прекъсвания на електрозахранването, обхванали страната от 2008 г. насам, отбелязват анализатори.

Си Дзинпин, чието посещение беляза и 25-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Китай и Южна Африка, дари на управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) оборудване за аварийно захранване на стойност 167 млн. ранда (8,9 млн. долара) и безвъзмездни средства в размер на няколко милиона долара за енергийния сектор.

Въпреки че БРИКС не успя да постигне напредък по въпроси като алтернативна на долара валута и отваряне на Черно море за износ на украинско зърно, от което зависят много африкански държави, блокът, в който членуват единствените страни с население над два милиарда души, три ядрени сили и две богати на петрол държави, не може да бъде лесно отписан от международната сцена.

Разбира се, единството и директният разговор са добра основа, но не и за сметка на накланянето на света към авторитаризъм, отбелязва CNN.