Създадената от страните от БРИКС Нова банка за развитие (НБР), която е затруднена от санкциите срещу акционера-основател Русия, трябва да увеличи набирането на средства и отпускането на заеми в местна валута, заявява министърът на финансите на Южна Африка пред Reuters.

На срещата на върха в Йоханесбург по-късно този месец Южна Африка ще бъде домакин на лидерите на другите държави от съюза - Бразилия, Русия, Индия и Китай, докато блокът се стреми да разшири влиянието си.

Министърът на финансите страната Енох Годонгвана коментира, че в дневния ред ще бъде включена и темата за стимулирането на използването на местна валута сред членовете на НБР, като целта е по-скоро да се намали рискът от въздействието на валутните колебания, отколкото да се премахне доларизацията.

Доларът поскъпна спрямо валутите на развиващите се пазари, след като Русия нахлу в Украйна, а Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти в борбата си с инфлацията в началото на 2022 г., което направи обслужването на доларовия дълг по-скъпо за тези държави, посочва още информационната агенция.

Защо Китай и Япония стискат палци на САЩ да избегнат дефолтСпада на американските съкровищни облигации би довело до спад и на валутните резерви на двете страни, но не само


„Повечето страни, които са членове на НБР, насърчават банката да предоставя заеми в местни валути", казва Годонгвана.

Създадена през 2015 г. като водещ финансов проект на блока, стремежът на НБР да обслужва нововъзникващите икономики и да дедоларизира финансите е сериозно ограничен от икономическите реалности и инвазията на Москва в Украйна.

"Банката не прави толкова, колкото страните членки изискват, но това е стратегическата посока, в която я тласкаме", казва Годонгвана.

Увеличаването на набирането на средства в местна валута и набирането на капитал от нови членове може да помогне на НБР в трудните времена, като намали зависимостта ѝ от капиталовите пазари на САЩ, където санкциите срещу Русия повишиха разходите ѝ по заеми, смятат анализатори.

НБР се разшири от първоначалното си ядро от пет на осем държави и отпуска заеми само в страните членки. Главният финансов директор на институцията Лесли Маасдорп коментира пред Reuters, че банката има за цел да увеличи кредитирането в местна валута от около 22% на 30% до 2026 г., но че има ограничения пред дедоларизацията.

Три причини защо Китай не иска пълна дедоларизация на пазарите През април 43% от всички глобални плащания, извършени чрез SWIFT, са били в щатски долари, 32% - в евро и едва 2,3% са използвали юани


"Оперативната валута на банката е доларът по една много конкретна причина - в щатски долари се намират най-големите масиви от ликвидност", обяснява той и добавя, че банката е отзивчива към своите членове и ще решава комбинацията от валути, в които отпуска заеми, въз основа на техните искания.

Няма паралелна вселена

От над 30 млрд. долара заеми, одобрени от НБР, две трети са в американската валута, показва презентация за инвеститори от април. Тази зависимост се превръща в проблем, след като Съединените щати налагат санкции на Русия миналата година.

В резултат на тях НБР спира да отпуска заеми на Русия, но това не предотвратява понижаването на рейтинга от страна на Fitch през юли 2022 г., а разходите по доларовите ѝ заеми скачат значително.

Петгодишната облигация на стойност 1,5 млрд. долара, която НБР емитира през април 2021 г., има лихвен процент от 1,125%. Две години по-късно петгодишна облигация на стойност 1,25 млрд. долара е със 5,125%. Това е значително по-високо от предложенията на други подобни банки за развитие със сходни кредитни рейтинги, обяснява анализаторът на S&P Global Ratings Александър Екбом.

Уорън Бъфет предсказва световно господство за долара поне до 2065 г.


В резултат на тази рискова премия, която според Маасдорп възлиза на около 25 базисни пункта, НБР е принудена да ограничи отпускането на нови заеми.

"Заради предизвикателствата на капиталовия пазар през 2022 г. и в стремежа да се запазят основните финансови съотношения на банката наистина имаше забавяне", признава Маасдорп. "Не можеш да излезеш извън доларовата вселена и да работиш в паралелна такава".

Макар че НБР е одобрила заеми на стойност 32,8 млрд. долара за проекти, вариращи от линии на метрото в Мумбай до осветление със слънчеви батерии в Бразилия, заемите в баланса на банката в края на март са на стойност по-малко от половината от тази сума. През 2022 г. банката е отпуснала заеми на стойност само около 1 млрд. долара.

Досега Китай е най-успешният пазар на НБР в местна валута. Миналата година страната емитира 13 млрд. юана (1,8 млрд. долара) в три "панда облигации" и повече от половината от заемите на страната там са в юани.

"Пазарът на юани увеличи значението си", казва Екбом от S&P Global Ratings, която оценява НБР с "АА+". "Но това се дължи по-скоро на факта, че набирането на средства на доларовия пазар е неблагоприятно за тях."

Има ли опасност крал долар да загуби короната си?Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута


Другите пазари изостават, въпреки че банката се надява да набере до 1,5 млрд. ранда (81 млн. долара) в дебютни облигации в Южна Африка на 15 август. Тя също така се стреми да емитира първите си облигации в рупии в Индия до края на 2023 г.

Повече членове

Въпреки тези проблеми НБР, създадена с 10 милиарда долара акционерен капитал от всяка страна от БРИКС, иска да се разшири, посочва Reuters и добавя:

„От 2021 г. насам към структурата се присъединиха Бангладеш, Обединените арабски емирства и Египет, с което броят на членовете ѝ достигна осем. Уругвай е на част от пътя до присъединяване, а Алжир, Хондурас, Зимбабве и Саудитска Арабия изразяват интерес“.

За сравнение, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, която е подкрепена от Китай и започва да функционира през 2016 г., има 106 членове, включително 23 европейски държави и 45 извън Азия.

Маасдорп заявява, че привличането на капитали от нови членове е "много, много важно" и ще помогне на НБР да осъществи стремежа си да се превърне във водеща институция за развиващите се пазари, а срещата на върха на БРИКС е "ключова платформа" за разговори с потенциални нови членове.

Индия не успя да договори плащания в рупии за руските доставкиТова ще бъде сериозна пречка за индийските вносители на евтин петрол и въглища


Привличането на големите държави с нововъзникващи пазари, които биха дали на НБР повече влияние и биха укрепили финансовото ѝ състояние, може да изисква промени в управлението, акцентира Крис Хъмфри, изследовател в областта на финансите за развитие в ODI, мозъчен тръст.

Действащият устав на банката гарантира, че дори и да се разширява, петимата й акционери основатели ще запазят висшите ръководни постове и мажоритарното право на глас.

"От гледна точка на някои други развиващи се страни това може да не е много привлекателно. Те биха могли да си кажат: "Добре, не е ли това просто още една Г-7 с друго име?", казва Хъмфри.

Но Маасдорп заявява, че НБР има "уникална" акционерна структура и целта е да се постигне възможно най-голям консенсус в рамките на банката по отношение на решенията, въпреки че мнозинството ще има превес.

Структурата на гласуване досега не е била пречка за новите членове, посочва той.