Някои чуждестранни компании, които се опитват да излязат от Русия, са застрашени от голям скок на разходите, тъй като Москва изисква все по-големи отстъпки от цените на продаваните активи, съобщава Reuters, позовавайки се на трима свои източници, запознати с въпроса.

Русия постоянно затяга изискванията за освобождаване от активи, откакто западните компании започнаха да напускат, малко след като Москва започна така наречената "специална военна операция" в Украйна през февруари 2022 г. Бизнес ръководителите, с които разговаря информационната агенция, казват, че ориентирането в правилата става все по-трудно.

Чуждестранните компании вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия поради отписвания и пропуснати приходи, сочат анализите. Холандската пивоварна Heineken например коментира в петък, че е приключила излизането си от Русия, като е продала операциите си там на руската Arnest Group за символичната сума от едно евро.

Москва постепенно наложи и допълнителни пречки за излизане. Заплахата от национализация също надвисва, особено след като през юли бяха конфискувани руските активи на датската пивоварна Carlsberg и френския производител на кисело мляко Danone.

Путин налага 10% данък върху свръхпечалбите на големите компанииЗаконът ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.Очаква се да донесе постъпления от 300 млрд. рубли


Сред компаниите, които все още са в процес на договаряне на излизането си, са телекомуникационната група Veon, листваната на Nasdaq технологична група Yandex и италианският кредитор Intesa.

Москва вече изисква 50% отстъпка от всички чуждестранни активи, след като консултанти, избрани от руското правителство, са оценили бизнеса на организациите. Русия също така изисква вноска в руския бюджет в размер на поне 10% от цената на сделките.

Но източниците на Reuters свидетелстват, че някои сделки са изправени пред искания за допълнителни отстъпки, преди правителството да даде зелена светлина те да бъдат официализирани.

Руското министерство на финансите коментира, че не налага намаляване на крайните продажни цени, но може да коригира оценките по време на процеса на продажба:

"Цената може да се промени само в случай, че комисията посочи неправилна оценка на пазарната стойност на чуждестранния бизнес“.

Министерството на икономиката и централната банка също оценяват предприятията и също могат да направят "корекция".

Въпреки санкциите: Руската армия продължава да получава западни технологииМосква се снабдява с все повече полупроводници и други модерни западни технологии чрез посредници като Китай


Правителствената комисия, която следи за чуждестранните инвестиции, трябва да одобрява сделки, в които участват компании от така наречените "недружелюбни" държави - тези, които са наложили санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна. Банките и енергийните компании също се нуждаят от личното одобрение на президента Владимир Путин, за да продават активите си.

Източник от финансовия пазар, работещ с компании, които се стремят да напуснат Русия, заявява, че комисията връща някои сделки, като твърди, че оценката трябва да е с 20-30% по-ниска.

Това е "непредсказуема черна кутия", акцентира той.

Друг източник, работещ по сделки за сливания и придобивания с чуждестранни компании, посочва, че сделките, надхвърлящи 100 млн. долара, са изложени на особен риск от отказ, като това се прави, за да се принудят напускащите организации да обмислят алтернативи.

Неблагоприятни условия

Чуждестранните компании са сключили около 200 сделки за продажба на руски активи между март 2022 г. и март 2023 г., съобщава руската централна банка, като около 20% от тях са на стойност над 100 млн. долара.

В своя шестмесечен преглед на финансовата стабилност централната банка заявява, че чуждестранните компании, подложени на натиск да напуснат Русия, го правят при "неблагоприятни" условия.

По-малкото зло. Защо много западни компании остават в Русия въпреки всичкоПовече от 1000 чуждестранни компании са преустановили дейността си в Русия, но много други остават


"Миналогодишният отлив на чужденци продължава, въпреки че сделките са малко по-малко", казва Сурен Горцунян, партньор и съосновател на адвокатската кантора "Рибалкин, Горцунян, Дякин и партньори" (RGD), която е консултирала осем успешни сделки и планира да подаде документи за одобрение на още пет-шест. "Регулаторните ограничения, които се натрупват постоянно, затрудняват излизането от пазара".

Корпоративното напускане е огромен неочакван приход за руските предприемачи, както и за конкурентите на западните компании и бившите им бизнес партньори, обяснява на свой ред Алексей Куприянов, директор на Aspring Capital, който е консултирал десетки сделки, включително очакваната продажба на Vimpelcom на Veon на местно ръководство за 2,1 млрд. долара.

Heineken завършва излизането си от Русия, продава бизнеса си за едно евроПивоварният гигант заяви, че е продал всичките си руски операции на производителя Арнест Груп за 1 евро, при излизане от пазара, което се очаква да му струва 300 милиона евро

Червени линии

Руското министерство на финансите заявява, че правителствената комисия одобрява около 90% от сделките и заседава средно поне два пъти седмично, за да прегледа последните предложения.

"Подготовката на сделката от съответната агенция може да отнеме до шест месеца", обяснява министерството и добавя, че потенциалните червени линии включват липсата на опит на потенциалния купувач в необходимата област, сделки с участието на купувачи посредници или въпроси относно оценката на активите.

След оценката финансовото министерство предава сделката на комисията, в която заседават представители на централната банка и няколко министерства, посочва Нато Цхакая, ръководител на регулаторната практика на RGD, но в крайна сметка решението не зависи по никакъв начин от продавачите, тъй като нито те, нито купувачите присъстват по време на обсъжданията.