Войната между Русия и Украйна навлезе в нова фаза това лято, когато Киев започна дългоочаквано контранастъпление с надеждата да си върне надмощието.

Вместо това нейните сили са изправени пред фронтова линия от близо 1000 км и обширни руски отбранителни укрепления – на някои места с дълбочина до 46 км – които бяха построени през зимата, докато Украйна чакаше повече тежко въоръжение от своите съюзници, преди да започне контранастъплението си през юни.

Стана ясно, че контранастъплението няма да доведе до бързи резултати и че успехът – който може да се измери чрез връщане на окупираната от Русия територия – не е гарантиран, пише в анализ CNBC.

Изданието цитира военни експерти, които предупреждават, че това означава, че войната вероятно ще се удължи, оказвайки огромен натиск върху Украйна да се бие още няколко години, както и върху нейните международни партньори да отделят още милиарди долари във военни, хуманитарни и финансови помощи.


„Украйна трябва да покаже, че може да постигне напредък, но всички знаят, че предвид размера на силите, с които разполага, няма как да изхвърли всеки руснак от Украйна през настоящата година“, казва пред CNBC пенсионираният британски генерал Ричард Барънс, бивш командващ от Обединеното командване на силите на Обединеното кралство.


Украйна в хватката на времето: Контраофанзивата на Зеленски губи инерцияНай-големият проблем за Украйна е, че сезонните фактори ограничават времето за пробив на руската отбрана

„До края на тази година и двете страни ще смятат, че все още могат да спечелят повече, като се бият. Русия не може да се предаде, тя не може да загуби, поради отчайващите последици за руския режим, а Украйна не е изчерпала волята си да се бие и не е готова да се откаже от територията, която е окупирана, тя просто иска повече помощ, за да си я вземе обратно. Това ще ни отведе в 2024 г. и вероятно в 2025 г.“, добавя Барънс.

Контраофанзивата на Украйна вероятно ще постигне известен напредък през остатъка от тази година, казва още той – но това далеч не достатъчно, за да сложи край на окупацията.

„До известна степен трябва да приемем, че това е доказателство за концепцията, че Украйна може да спечели на бойното поле. Тогава обаче ще са нужни тези големи усилия да продължим да подкрепяме Украйна, като под големи усилия, мисля, че става дума за общо около 100 милиарда долара годишно от всички нейни поддръжници“, посочва Барънс.


Г-7 подписа гаранциите за сигурността на Украйна. Какви са те

Защо не се вижда краят

Само няколко села са превзети, откакто контранастъплението започна през юни. И докато украинското министерство на отбраната казва, че неговите сили са напреднали близо до Бахмут в Донецк на изток и са си върнали 204,7 квадратни километра територия на юг, неговите войски са изправени пред огромно предизвикателство, опитвайки се да пробият руската отбрана в опит да напреднат на юг към пристанищните градове Бердянск и Мелитопол на Азовско море, посочва CNBC.

Ник Рейнолдс, научен сътрудник в сферата на сухопътната война в базирания в Лондон мозъчен тръст за отбрана и сигурност RUSI, казва пред изданието, че не трябва да е изненада, че контраофанзивата се оказва трудна.

Според него една от основните цели на Украйна е да прекъсне руския „сухопътен мост“, който се простира от Русия и през окупираната част от Южна Украйна до Крим, но това е зона, в която руските укрепления са сред най-тежките.

В същото време „стратегията на Русия е да бъде задържана окупираната земя и тя ще бъде много упорити в това, вярвайки в две неща: едното е, че волята на украинците да умрат в битка за 15% от страната ще изчезне, а второ, че ентусиазмът на Запада да плати сметката ще намалее“, казва пенсионираният британски генерал Ричард Барънс.


Давид срещу Голиат. Как Тайван реагира на поуките от войната в УкрайнаДве конкуриращи се визии за бъдещето на Тайван ще се разиграят на президентските избори в началото на 2024 г.

Как може да свърши войната?

Експертите по отбраната казват, че е малко вероятно контранастъплението да направи пробиви тази година, но отбелязват, че е изключително важно Украйна „да отбележи някакви точки“, за да запази западната подкрепа за войната до 2024 г. - а може би и след това.

„Ясно е, че Киев трябва да постигне някои значителни успехи, за да може да каже на НАТО и Съединените щати: Вижте, момчета, съжаляваме, че не се оказа толкова успешно, колкото искахме, но с оръжията, които ни дадохте направихме достатъчно, за да разделим руските сили на две, така че да можете да инвестирате в друга цел през пролетта на 2024 г., за да запазите надеждата жива”, коментира Джейми Шей, бивш старши представител на НАТО и експерт по международна отбрана и сигурност в мозъчния тръст Chatham House, цитиран от CNBC.


Зеленски нарече „абсурдна“ липсата на график за членство на Украйна в НАТОВъзмущението на украинския президент озадачи някои дипломати на срещата на върха във Вилнюс

„Мисля, че опасността за украинците е те наистина да се окажат в задънена улица, където са спечелили много, много малко територия, голяма част от доставеното от Запада оборудване е отписано, и са дали ужасно много жертви“, казва още Ший.

Този сценарий може да насърчи критиците на войната и да увеличи общественото недоволство от продължаващото финансиране за Украйна, посочва CNBC.

Засега съюзниците на Украйна стоят твърдо до нея, заявявайки, че ще я подкрепят „каквото и да е необходимо“, докато Русия също „изобщо не се отказва“, коментира Барънс.


Междувременно всякаква перспектива за постигане на мир между Русия и Украйна изглежда слаба въпреки усилията и двете страни да бъдат поканени на масата за преговори. Високопоставени служители от около 40 държави, включително Китай и Индия, проведоха разговори в Джеда, Саудитска Арабия, през уикенда с цел постигане на съгласие по ключови принципи, които биха могли да подчертаят бъдещото уреждане на войната. Русия обаче не присъства на дискусиите, а говорителят на САЩ за националната сигурност Джон Кърби заяви преди разговорите, че Белият дом не очаква никакви „осезаеми резултати“.

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее

В един момент Украйна ще трябва да реши дали има военно решение на конфликта или трябва да потърси друг изход, без да признае никакво поражение, каза още пенсионираният генерал Барънс. Един от начините да направи това е с примирие, временно споразумение за прекратяване на военните операции, но такова, което не приключва войната решително.

Въпреки че някои западни правителства ще се противопоставят на текущите разходи за подкрепа на Украйна (САЩ вече са обещали над 40 милиарда долара помощ за сигурността на Киев), мнозина все пак разбират високите залози, посочва още Барънс.

„Те разбират по-широкия стратегически контекст – че това е конфронтация между Запада и Русия и залогът не е само бъдещата териториална цялост на Украйна, а и конструкцията на сигурността за Европа и Запада“, отбелязва той.

„В този стратегически контекст всеки смята, че войната трябва да се води до горчивия ѝ край. С други думи - ние трябва да продължим да стоим зад Украйна, на цената, която трябва да се плати.“