Ключова рокада в управлението на Украйна, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че отстранява министъра на отбраната от поста му.

Решението създава предпоставки за най-голямото сътресение в отбранителната структура на Украйна, откакто Русия започна войната през февруари 2022 г., отбелязва Reuters.

В нощното си видеообръщение към нацията Зеленски заяви, че ще смени министъра на отбраната Олексий Резников и ще поиска от парламента неговия пост да поеме Рустем Умеров, ръководител на основния приватизационен фонд на страната.

"Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников е преминал през повече от 550 дни на пълномащабна война", заяви Зеленски. "Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло.", допълни той.

Олексий Резников вече е подал оставката си до председателя на парламента, обяви самият той в социалната мрежа X (Twitter), цитиран от Reuters.

"За мен беше чест да служа на украинския народ и да работя за aрмията на Украйна през последните 22 месеца - най-трудния период в съвременната история на Украйна.", допълни той.

Зеленски заяви, че очаква парламентът да одобри назначението на Умеров, като добави, че той "няма нужда от допълнително представяне".

41-годишният Рустем Умеров е кримски татарин, роден в Самарканд, Узбекистан в семейство, депортирано от тогавашния съветски Крим през 40-те години на миналия век.

Започва кариерата си в частния сектор. През 2004 г. се присъединява към един от водещите мобилни оператори в Украйна. През 2013 г. създава собствена инвестиционна компания ASTEM и нейната фондация ASTEM. Има бакалавърска степен по икономика и магистърска степен по финанси.

От 2020 г. е член на работна група на украинското правителство, която работи по стратегията за прекратяване на окупацията на Крим.

Контраофанзивата на Украйна напредва, каквото и да говорят, заяви Зеленски

През септември 2022 г. Умеров, тогава депутат от проевропейската партия "Холос", оглавява Фонда за държавна собственост – агенция, която продава държавни активи на частни инвеститори.

На него се приписва заслугата да преобърне институцията, която често затъва в корупционни скандали. Той също така възобновява продажбите на държавна собственост, като по време на войната събира рекордни приходи за държавата.

Описван като талантлив преговарящ от близки до него хора, Умеров беше член на украинския екип, който проведе преговори с Русия през март 2022 г., един месец след пълномащабното нахлуване на Русия.

Той участва и в преговорите по сделката за черноморското зърно и по размяната на пленници, включително украинските бойци от "Азов", които бяха пленени по време на битката за южния град Мариупол през 2022 г.

Беше член и на делегацията по време на посещението на Зеленски в Саудитска Арабия през май и придружаваше първата дама Олена Зеленска по време на посещението в Обединените арабски емирства през март.

Досега министерството на отбраната лобираше пред Запада да преодолее забраните за доставка на мощно военно оборудване за Украйна, включително произведени в Германия основни бойни танкове и ракетна артилерия HIMARS. След рокадата Киев може би ще най-сетне ще получи произведени в САЩ изтребители F-16, пише Reuters.

Военният министър на Украйна пред CNN: Атаките ни срещу Крим ще продължатЗапитан дали Украйна ще засили атаките срещу руски кораби в Черно море, той заяви:

Олексий Резников, който е министър на отбраната от ноември 2021 г., помогна за осигуряването на милиарди долари западна помощ за подпомагане на военните усилия, но името му беше замесено в обвинения в подкупи, които той определя като клевети.

Западната военна помощ играе решаваща роля във войната, тъй като Украйна първо отблъсна руските войски около столицата Киев, а след това започна контраофанзива в североизточната и южната част на страната. Сега нейните войски се сражават през силно минирани райони и руски отбранителни линии, за да си върнат териториите в югоизточната и източната част на страната.

18 месеца по-късно – до какво доведе руската инвазия в УкрайнаЗагиналите са десетки хиляди, разселените са милиони, а икономическите сътресения са навсякъде

Смяната на Резников слага край на натиска от местните медии, започнал през януари, когато министерството на отбраната беше обвинено, че купува храни на завишени цени. Въпреки че не е участвал лично в договора за доставка на храни, някои украински коментатори заявиха, че министърът трябва да поеме политическа отговорност за случилото се.

Миналия месец украинска медия обвини министерството му в корупция при закупуването на зимни дрехи за армията. Резников отрече да е извършил каквото и да е нарушение и многократно заяви, че е обект на клеветническа кампания.

Според един от членовете на парламента, цитиран от Reuters, бъдещето на експерта по отбрана може да бъде като евентуален нов посланик на Украйна в Лондон.