Една от най-големите трагедии на Украйна – страната провежда критична контраофанзива, която досега не успява да отговори на нейните собствени очаквания, както и на тези на западните ѝ съюзници, е, че тя не може сама да реши съдбата си, пише в свой анализ CNN и добавя:

„Правителството на президента Володимир Зеленски е зависимо от огромния поток от американски и западни оръжия, а руският президент Владимир Путин, чиито исторически мании и лични планове за властта вкараха Украйна в тази ужасна война, също ще има голямо значение за това дали и кога тя ще приключи. Така че, макар че жертвите на бойното поле ще решат колко от заграбените територии ще си върне Украйна, изходът от войната ще бъде оформен и от външни фактори, включително от променящите се политически сили в САЩ, Москва и европейските столици“.

Една спряна офанзива и зимна безизходица например би имала особено сериозни последици за Съединените щати, тъй като би могла да засили въпросите относно американската подкрепа за войната, която ще се превърне в тема на предизборните дебати. Американците се подготвят за потенциален сблъсък между президента Джо Байдън, който възроди западния алианс и е най-критичният външен поддръжник на Украйна, и бившия президент Доналд Тръмп, скептик по отношение на НАТО, който се възхищава на Путин и обещава да прекрати войната за 24 часа, вероятно при условията на Кремъл. Дори Тръмп да не е кандидат през 2024 г., намаляващата обществена подкрепа за войната може да навреди на Байдън.

Как и кога може да приключи войната в УкрайнаМоже да се наложи западните правителства да подкрепят Украйна до 2025 г.


Ето защо, както по политически, така и по стратегически причини, има огромен натиск дългоочакваната контраофанзива на Украйна това лято да доведе до значителни пробиви на бойното поле. Засега обаче настъплението върви по-скоро трудно и далеч не прилича на блицкриг, което увеличава възможността войната да продължи поне до края на следващата година. Ако това стане, еластичното уравнение, което е в основата на целия конфликт и включва способността на Украйна да воюва, склонността на американците да продължават с многомилиардните пакети помощи и търпимостта на Путин към ужасяващия брой жертви, ще бъде подложено на още по-голямо напрежение, посочва CNN.

Високопоставени представители на САЩ и Запада все по-често говорят „отрезвяващи" оценки за способността на украинските сили да си върнат значителни територии. Един от високопоставените западни дипломати мрачно заявява пред телевизията, че макар да съществува възможност Украйна да постигне напредък, е "изключително малко вероятно" той да промени баланса на конфликта през следващите седмици. Официални лица както в Украйна, така и извън нея, признават, че напредъкът на офанзивата е по-бавен, отколкото са се надявали.

Затрудненията на Украйна, както и тежките загуби, се дължат отчасти на вкопаните, многопластови отбранителни позиции, окопи и минни полета, които Русия гради с месеци, както и на реалността на бойното поле, според която атакуващите сили се нуждаят от числено предимство пред добре окопани противници. Това вкара войната в по-труден етап за Украйна.

"Контраофанзивата е трудна. Вероятно тя се случва по-бавно, отколкото някои хора искат", казва Зеленски на среща с латиноамерикански медии, но, призовавайки за търпение съюзниците, той се зарича, че украинската армия ще триумфира над деморализираните руснаци: "В нашите очи има умора, но в техните очи има страх. А това са две много различни неща."

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее


Все още е твърде рано е да се каже, че украинската офанзива се изчерпва, въпреки наближаващата есен, която може да затрудни мащабните маневри.

Генерал-лейтенантът от армията на САЩ в оставка Марк Хертлинг например изтъква пред CNN, че "много анализатори смятаха, че Украйна не може да спре Русия в началото на тази война, а се оказа, че грешат по отношение на силите на Киев“. Той обръща внимание, че Украйна води мащабна офанзива на площ, равна на разстоянието между Вашингтон и Бостън, и затова се нуждае от време.

"Има много мрачни коментари за това, което се случва в момента, но това, което Украйна прави, е най-трудната от всички мисии и ще отнеме много време", категоричен е Хертлинг.

Политическите перспективи пред Украйна в САЩ се влошават

Но ще има ли Западът достатъчно търпение, за да даде на Украйна времето, от което се нуждае, пита CNN и добавя: „Липсата на големи пробиви срещу Русия през следващите седмици ще накара западните политици да обмислят по-широкия политически контекст на войната, дори и да не се вижда нейният край“.

Въпреки че през уикенда в Саудитска Арабия се проведе международна конференция на високо равнище за проучване на потенциални мирни споразумения, засега няма ясен път дори за прекратяване на огъня. Украйна не е склонна да отстъпва, тъй като се стреми към връщане към границите си от 1991 г. - стремеж, включващ изгонване на руските сили от анексирания Крим, което засега изглежда малко вероятно.

По-малкото зло. Защо много западни компании остават в Русия въпреки всичкоПовече от 1000 чуждестранни компании са преустановили дейността си в Русия, но много други остават


В същото време, след като Путин се провали в опита си да заличи Украйна от картата, Кремъл все още не е постигнал успехи, които биха му позволили да обяви победа - нещо жизненоважно за утвърждаване на управлението му у дома. В крайна сметка способността на Русия и Украйна да понасят тежки загуби на бойното поле ще бъде от решаващо значение за определяне на момента, в който някоя от страните може да бъде отворена за споразумение - когато цената на продължаването на битката може да бъде надхвърлена от ползите от нейното прекратяване.

Моментът, в който ще настъпи този сценарий, може да има много общо с постоянството или дългосрочната нестабилност на подкрепата от страна на САЩ, която е жизненоважна не само за въоръжаването на Украйна, но и за поддържането на единството на НАТО и европейската подкрепа.

Независимо дали ще спечели втори мандат или не, в наследството на Байдън ще доминира ролята му в отговора на руското нахлуване, в най-значимата проява на лидерство на Запада от страна на президент на САЩ поне от времето на Джордж Буш в края на Студената война, акцентира CNN.

Путин: Украинската контраофанзива се провалиТова е заявил руският президент пред беларуския лидер Александър Лукашенко


Байдън вече работи по нов законопроект за допълнително финансиране, който вероятно ще бъде готов за разглеждане от Конгреса до края на годината. Мярката ще бъде най-важният тест за готовността на мнозинството в Камарата на представителите да продължи да хвърля милиарди долари за войната, въпреки дълбокия скептицизъм сред много републиканци. А всяко предположение, че украинската офанзива е затънала, ще задълбочи скептицизма по отношение на продължителния ангажимент на САЩ.

Макар че външната политика рядко е решаващ фактор в битката за Белия дом и войната в Украйна не е доминиращ въпрос в първичните избори, някои привърженици на демократите в щатите с ранно гласуване като Айова и Ню Хемпшир го повдигат и отправят критики към щедростта на САЩ след месеци на висока инфлация, която, дори и да се охлажда, допринася за трайно мрачните перспективи за американската икономика.

Ново проучване на CNN/SSRS от миналата седмица отразява смесените чувства на американците по отношение на войната - 55% от избирателите казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране за подкрепа на Украйна. Около 51% заявяват, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат, а 48% - че трябва да направят повече.

Непосредствено след руското нахлуване през февруари 2022 г. 62% заявяват, че САЩ трябва да направят повече за подкрепа на Украйна. Към днешна дата обаче мненията са изключително поляризирани - според проучването на CNN 71% от републиканците смятат, че Конгресът не трябва да разрешава ново финансиране, докато 62% от демократите казват, че трябва.