Руски и китайски военноморски сили са патрулирали близо до бреговете на Аляска по-рано тази седмица, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки американски експерти, според които това е най-голямата подобна флотилия, приближила се до американските брегове.

Единадесет руски и китайски кораба са се приближили до Алеутските острови, според американските служители, цитирани от WSJ. Корабите, които никога не са влизали в териториалните води на САЩ, са били засенчени от четири американски военни кораба и самолет P-8 Poseidon.

„Предвид контекста на войната в Украйна и напрежението около Тайван, този ход е силно провокативен“, казва Брент Садлър, старши научен сътрудник в Heritage Foundation и пенсиониран капитан от американските ВМС.

Говорител на Северното командване на САЩ потвърждава, че Русия и Китай са извършили комбиниран военноморски патрул близо до Аляска, но не уточнява броя на корабите или точното им местоположение, посочва WSJ.

„Въздушните и морски средства под наше командване проведоха операции за осигуряване на отбраната на Съединените щати и Канада. Патрулът остана в международни води и не се смяташе за заплаха“, се казва в изявление на командването.

Сенатор Дан Съливан от Аляска, републикански член на комисията по въоръжените сили на Сената, коментира, че патрулът е напомняне, че САЩ са навлезли в „нова ера на авторитарна агресия“.

Корабите USS John S. McCain, USS Benfold, USS John Finn и USS Chung-Hoon са отговорили на флотилията, проследявайки нейното движение, допълва служител на отбраната на САЩ.

За разлика от това, самотен катер на бреговата охрана на САЩ беше сам на сцената, когато флотилия от седем руски и китайски кораба беше засечена през септември миналата година близо до Алеутските острови край Аляска, припомня WSJ.

Съливан казва, че тогава е насърчил изпращането на по-силно послание в бъдеще.

Напрежението между Китай и Тайван може да обхване изборите в САЩ през 2024 Защо Уорън Бъфет, Рей Далио и Илон Мъск алармират за вазможна инвазия?

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на искане за коментар от WSJ. Говорител на китайското посолство във посочва, че патрулът не е бил насочен към Вашингтон:

„Съгласно годишния план за сътрудничество между китайските и руските въоръжени сили, военноморските кораби на двете страни наскоро извършиха съвместни морски патрули в западната и северната част на Тихия океан. Това действие не е насочено към трета страна и няма нищо общо с текущата международна и регионална ситуация“, казва говорителят на китайското посолство Лиу Пенгу", цитиран от WSJ.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

Съвместните руски и китайски военноморски патрули са част от по-широко съперничество на големите сили в Арктика, която все повече се превръща в оспорвана територия.

Американски служители също така виждат засиленото сътрудничество между руските и китайските военноморски сили като опит за противодействие на съюзите на САЩ с Япония, Южна Корея и други регионални партньори.

Руски военни кораби и китайски изследователски кораби са били проследявани в Арктическия регион и преди.

„Да видиш обаче тези сили да се движат заедно е рядкост“, каза контраадмирал Нейтън Мур, който е бил командир на бреговата охрана за района на Аляска до миналия месец.

Адмирал Джон Акуилино, който ръководи Индо-тихоокеанското командване на САЩ, което отговаря за военните операции на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, каза миналия месец, че САЩ вече са започнали да наблюдават текущия руски и китайски патрул и се опитват да определят дали напредват към Алеутските острови, Филипинско море, Гуам или Хавай.

„Съвместните руски и китайски „учения се увеличиха, техните операции се увеличиха. Виждам само, че сътрудничеството става по-силно и това е тревожно. Това е опасен свят“, коментира Акуилино по време на форум за сигурност в Аспен.

Глобалното влияние на Китай тревожи мнозинството американциЕдва 40% от американците одобряват начина, по който президентът Джо Байдън се справя с отношенията с Китай.

Докато последната отбранителна стратегия на Пентагона определя Китай като основната дългосрочна заплаха за САЩ, тя също така описва Русия като „остра заплаха“ за Вашингтон и неговите съюзници.

Американски служители следят внимателно признаците за засилено сътрудничество между Пекин и Москва.

Китай се превърна в най-важния търговски партньор на Русия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г., а в доклад от юли на директора на националното разузнаване на САЩ се казва, че Китай е предоставил на Русия критична технология, която може да се използва за военни и граждански цели.

Представители на администрацията на Байдън обаче казват, че няма индикации, че Китай е изпратил смъртоносна военна помощ на Москва за войната ѝ в Украйна.