Украйна все още не е готова да влезе в НАТО.

Това заяви часове преди началото на срещата на върха във Вилнюс президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от CNN.

Той уточни, че по-скоро НАТО още не е готов Украйна да се присъедини в една историческа стъпка, която може да възпре Москва, но може и да увеличи риска от война между САЩ и Русия.

В ексклузивно интервю за CNN той отправи силно послание към Киев – че все по-острата му кампания едва ли ще доведе до дата за членство в НАТО, която да бъде определена на срещата на върха тази седмица.

Докато някои източноевропейски членове на алианса са оптимистично настроени за ранен график за приемане на Украйна, държави от първото поколение, включително САЩ, са по-предпазливи, отчасти поради опасения, че бързото придвижване на въпроса за членството в НАТО може да провокира пряк конфликт с Русия, който Байдън отчаяно се опитва да избегне, отбелязва още CNN.

"Не мисля, че в НАТО има единодушие по въпроса дали да се приеме Украйна сега, в този момент, в разгара на войната", каза Байдън в интервю за CNN, излъчено в неделя. Президентът заяви, че алиансът трябва да очертае "рационален път" за членството на Украйна, но че тя все още не е изпълнила някои изисквания за присъединяване, включително и по отношение на демократизацията.

При драконовски мерки: Какво ще обсъждат лидерите на НАТО във ВилнюсСред темите са разногласията за членството на Украйна и присъединяването на Швеция

Разочарование за Украйна

Въпреки коментарът на Байдън, че е обсъждал подробно въпроса с украинския президент Володимир Зеленски и е отказал преди войната да позволи на руския президент Владимир Путин да наложи вето върху евентуалното членство на Киев, настоящата му позиция разочарова Украйна.

Страната неведнъж предупреждава, че води войната на Запада срещу руския експанзионизъм и е отслабила главния противник на НАТО в Европа, поради което има морално основание за гаранциите за защита, с които се ползват държавите от НАТО.

Но дори Зеленски приема, че Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато войната продължава.

В интервю за ABC News, излъчено в неделя, той намекна, че няма да бъде гост на срещата на върха на НАТО "за забавление" и може да остане настрана, ако няма повече яснота относно членството и гаранциите за сигурност.

"Би било важно послание да се каже, че НАТО не се страхува от Русия", каза президентът на Украйна.

Той отново повтори, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров.

В интервюто Зеленски не оспори информацията на Washington Post, че украински официални лица са заявили пред директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на новата контраофанзива е да се приближи до границата на Крим и след това да принуди Владимир Путин да започне преговори.

Запитан дали това е "осъществимо", Зеленски отговори:

"Ами, абсолютно ясно е, логична е реториката, че в този момент, когато Украйна ще достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят, защото ще бъде отслабен."

Зеленски: Налице са всички основания Украйна да получи покана за НАТОЗеленски отбеляза, че представители на украинските власти работят, за да гарантират, че решенията на срещата на върха ще бъдат наистина значими

Зеленски коментира и продължаващата американска подкрепа за страната му въпреки това, което той нарече "опасни сигнали" за намаляване на помощта за Украйна в критичен момент от войната.

"Единственото желание да се сложи край на войната е прекрасно. Но това желание трябва да се основава на някакъв реален житейски опит. Ако говорим за прекратяване на войната с цената на Украйна, тоест да ни накарат да се откажем от териториите си, ами мисля, че по този начин Байдън може да я прекрати дори за пет минути", каза Зеленски. "Но ние не бихме се съгласили.", категоричен е той.

Президентът на Украйна се обърна към американците, скептично настроени към продължаването на помощта.

" Повярвайте ми, независимо от всичко, аз оценявам помощта. Когато става дума за думата "достатъчно", ние, украинците, не сме хора, известни с прекомерни апетити. Победата ни е достатъчна за нас.", заяви той пред ABC.

Съдбоносно решение

Решението дали Украйна да се присъедини към НАТО е един от най-съдбоносните въпроси на европейската сигурност, откакто вълните на разширяване доведоха алианса до границите на Русия в процес, който според защитниците, гарантира мира след Студената война чрез възпиране на агресията на Кремъл, пише в анализа си CNN.

Критиците на разширяването към бившата съветска Източна Европа обаче твърдят, че този процес е унизил Москва, превърнал я е отново в заклет враг на Запада и е спомогнал за нахлуването в Украйна.

Решението за приемане на Украйна би разширило свещеното обещание на НАТО, че нападението срещу един член е нападение срещу всички, до страна, която Русия смята най-малкото за част от своята сфера на влияние - дори ако подобно твърдение няма основание в международното право.

Това би ангажирало бъдещите западни лидери да воюват с въоръжената с ядрени оръжия Русия и потенциално да рискуват Трета световна война, ако Кремъл отново нападне своя съсед.

Столтенберг: НАТО няма да приеме сделка за Украйна без справедлив мирНа срещата на върха във Вилнюс няма да има официална покана към Украйна за членство

Поддръжниците на членството на Украйна в НАТО обаче твърдят, че десетилетията на сигурност и териториална цялост, осигурени на бивши държави от Варшавския договор като Полша, Унгария и Румъния, сами по себе си са доказателство, че веднъж попаднала под протекцията на НАТО за взаимна отбрана, Украйна най-сетне ще бъде в безопасност от бъдещи набези на Москва.

Аргументът е особено актуален, тъй като домакинът на срещата Литва, подобно на другите си балтийски държави Латвия и Естония, е била анексирана от Съветския съюз и е смятана за силно уязвима от Русия преди влизането си в НАТО през 2004 г.

Приносът на Украйна в НАТО

Най-общо казано, аргументите за приемането на Украйна в НАТО включват онези железни гаранции за сигурност, които биха имали за цел да разсеят уязвимостта на страната от руски нападения.

Поддръжниците на присъединяването на Киев изтъкват, че неясното обещание за бъдещо членство - дадено за първи път на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. без реалистичен график за влизане, е дало на Путин стимул да нахлуе, преди Украйна да се присъедини към Алианса.

Членството в НАТО също така ще даде тласък на стремежа на Украйна да затвърди демокрацията, която беше уязвима преди войната и ще изпълни желанието на много от нейните граждани да се присъединят към Запада.

С бруталната си война Москва загуби всякаква морална дума по въпроса дали Украйна да се присъедини или не. А присъединяването на най-закалената армия в Европа, с повече личен състав на въоръжение от повечето държави членки, ще засили военния удар на НАТО, допълва CNN.

Медията припомня, че Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина и Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, миналата седмица внесоха резолюция, призоваваща за пътна карта за членство на Украйна в НАТО веднага щом това стане възможно.

"Само чрез членство в НАТО Украйна може да изпита истинска сигурност в лицето на повтарящата се руска агресия", заявиха сенаторите. "Тяхната борба беше противопоставяне на корумпирания користен авторитаризъм и те заслужиха сигурен и траен мир в рамките на НАТО.", се казва в изявлението.

Столтенберг: Москва няма право на вето срещу разширяване на НАТОСъюзниците са съгласни, че

Членство – да, но не по време на война

Съществуват краткосрочни и дългосрочни аргументи срещу това НАТО да предложи членство на Украйна.

Байдън предупреди в интервюто си за CNN, че ако това стане по време на война, алиансът незабавно ще се ангажира да защитава нов партньор - за да докаже, че колективната отбрана на групата е значима.

"Това е ангажимент, който сме поели, независимо от всичко. Ако войната продължава, тогава всички ние сме във война. Ако случаят е такъв, ние сме във война с Русия", каза президентът.

Предлагането на Украйна на определена дата, на която да се присъедини след края на войната, може да бъде контрапродуктивно, тъй като ще даде на Кремъл основание никога да не прекрати конфликта.

Това би попарило слабите надежди за политическо уреждане на въпроса, ако украинските сили не успеят да прогонят руските си противници. И би рискувало да засили позициите на Путин у дома, като изглежда, че оправдава един от аргументите му за непровокираното нахлуване - необоснованото му твърдение, че Западът е предизвикал войната, за да претендира за Украйна в опит да отслаби руската мощ.

Докато се отправяше към Обединеното кралство на първия етап от европейското си посещение, Байдън получи подкрепа за стратегията си от председателя на комисията по външни работи в Камарата на представителите на републиканците Майкъл Маккол, който заяви, че е "твърде рано" да се говори за незабавно присъединяване на Украйна към НАТО.

Politico: САЩ искат Европа да купува американски оръжия, ЕС има други идеиНапрежението в Брюксел е свързано с това дали новата общоевропейска отбранителна политика ще бъде ограничена до компаниите от ЕС

"Първо трябва да спечелят контраофанзивата, второ, да има прекратяване на огъня, а след това да преговарят за мирно споразумение. Не можем да приемем Украйна в НАТО веднага. Това би ни поставило във война с Русия", заяви представителят на Тексас в интервю пред CNN.

"Така че мисля, че разговорът ще се води за това какви споразумения за сигурност могат да бъдат сключени с Украйна като предпоставка за евентуалното й влизане в НАТО. Трябва да сме внимателни.", допълни той.

Гаранции за сигурност в Европа

Гаранциите за сигурност на САЩ и Европа за Украйна – освен многомилиардните усилия за въоръжаване на страната, за да се противопостави на руската заплаха, ще променят стратегическата картина в Западна Европа.

Освен това те няма да бъдат предоставени без гаранция, че Кремъл ще стане по-благосклонен към Запада през следващите десетилетия.

Но няма причина например САЩ и техните съюзници да не поемат ангажимент да предложат на Украйна средства за самозащита без членство в НАТО – подобно на това, което САЩ правят с Израел и Тайван, подчертава CNN.

"Съединените щати не трябва да гарантират сигурността на Украйна. Точка", смята Бен Фрайдман, политически директор в "Приоритети в отбраната", мозъчен тръст за популяризирането на реалистична визия за политиката на национална сигурност. "Не трябва да го правим сега, чрез НАТО или по друг начин чрез някакъв вид двустранни гаранции за сигурност, и не трябва да го правим като част от мирно споразумение."

Байдън е готов да обсъди с Путин края на войната в УкрайнаФренският президент Еманюел Макрон е официално посещение в САЩ, където са били обсъдени и отношенията с Китай

Експертът твърди, че въпреки героичната съпротива на Украйна, по-широките съображения за интересите на Вашингтон трябва да имат приоритет.

"Гарантирането на сигурността на Украйна би подкопало сигурността на САЩ, като очевидно увеличава риска от война с Русия. Това съдържа риск, разбира се, от ядрена ескалация и за този риск мисля, че САЩ не получават по същество нищо, което да има стойност за сигурността.", допълва той.

Нито Байдън, нито който и да е друг член на неговата администрация не е представил пред американския народ аргументи защо в крайна сметка би било в интерес на 330 милиона американци да влязат във война с Москва, за да защитят Украйна, ако тя се присъедини към НАТО.

Всъщност президентът изложи противоположни, косвени аргументи, като подчерта, че въпреки ситуацията в Украйна, която е от типа на прокси-война, основната му грижа е да избегне пряк сблъсък с Русия.

Привържениците на приемането на Украйна в НАТО често твърдят, че американските избиратели не са поели подобен ангажимент по отношение на други формално комунистически източноевропейски държави, които някога са били в орбитата на Съветския съюз.

Бъдещи рискове

Но Украйна би могла да бъде изложена на по-голям риск, тъй като носи по-големи културни и исторически асоциации, а за Русия те са свързани с нейната самоидентификация, независимо дали е оправдана или не.

Един от потенциалните недостатъци на предлагането на Украйна на евентуални гаранции за сигурност чрез НАТО или друг механизъм би бил, ако политическата воля за прилагането им в бъдеще отслабне.

Зеленски: Помощта на САЩ за Украйна е инвестиция в глобалната сигурностЗеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му

Неуспехът в отстояването на такива гаранции може да породи сериозни съмнения относно съществуващия морал на НАТО за взаимна отбрана и би могъл да доведе до катастрофално отслабване на целостта на алианса.

Дори ако Байдън промени позицията си за ускоряване на членството на Украйна в НАТО, той не може да гарантира, че един наследник ще спазва договорните задължения.

Всъщност експрезидентът Доналд Тръмп гръмко предупреждава, че Байдън води САЩ към потенциална Трета световна война срещу Русия и настоява, че ако бъде избран за нов мандат, ще сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа.

Несигурната политическа ситуация в САЩ може да е една от причините, поради които Зеленски е толкова целеустремен да гарантира, че стремежът на страната му към НАТО ще бъде затвърден на срещата на върха във Вилнюс, допълва в анализа си CNN.

Всичко за знаковата първа официална визита на президента Володимир Зеленски в България може да прочетете ТУК