НАТО реши да удължи договора на генералния секретар Йенс Столтенберг с още една година, съобщи Reuters.

Алиансът предпочете да остане с опитен лидер в момент, когато войната бушува на прага му, вместо да се опита да се споразумее за негов наследник, отбелязва агенцията.

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е ръководител на трансатлантическия алианс за сигурност от 2014 г. насам, като мандатът му беше удължаван три пъти преди това.

Решението означава приемственост на върха на НАТО, докато 31-те му членове се борят с предизвикателството да подкрепят Украйна в отблъскването на инвазията на Москва, като същевременно избягват пряк конфликт между НАТО и руските сили.

64-годишният Столтенберг е приеман от всички в Алианса като стабилен лидер и търпелив създател на консенсус.

В Twitter той написа, че за него е чест решението за удължаване на мандата му до 1 октомври 2024 г.

"Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка гарантира нашата свобода и сигурност от близо 75 години, а в един по-опасен свят нашият Алианс е по-важен от всякога", заяви той.

Дипломати и анализатори дават на Столтенберг висока оценка, че е запазил НАТО единен по отношение на Украйна, постигайки баланс между тези, които изискват максимална подкрепа за Киев и другите, които призовават за повече предпазливост с цел да не се разпали глобален конфликт.

"Държавите членки на НАТО решиха логично, че най-добрият генерален секретар е този, който вече имат. Опитът е от значение, особено в един от най-тежките моменти в историята на НАТО", коментира Джейми Ший, бивш високопоставен служител на НАТО, който сега работи в мозъчния тръст "Чатъм хаус".

Американският президент Джо Байдън приветства решението на НАТО да удължи с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Байдън заяви, че алиансът е "по-силен, по-обединен и по-решителен от когато и да било".

"Благодарение на лидерството и постоянството си, на опита и на преценката си генералният секретар Столтенберг направи така, че нашият алианс да може да преодолее най-сериозните предизвикателства в сферата на сигурността в Европа от Втората световна война", се казва в изявление на американския лидер.

Украйна също приветства решението, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Чудесна новина", заяви в Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Трудните времена изискват силно лидерство. Йенс Столтенберг показа такова лидерство. Нямам търпение да продължим нашето сътрудничество", се казва още в изявлението на Кулеба.

Очаква се НАТО да удължи мандата на Столтенберг, твърдят дипломатиЙенс Столтенберг преведе Алианса през поредица от кризи, откакто пое ръководството през 2014 г.

Следващите задачи на Столтенберг включват наблюдение на трансформацията на силите на НАТО, за да се пренасочат към защита срещу всяка руска атака, след като в продължение на десетилетия алиансът се концентрираше върху мисии извън границите си, като например в Афганистан и на Балканите.

Той също така ще трябва да се справи с различията по отношение на това доколко НАТО трябва да се ангажира в Азия, тъй като САЩ настояват за по-голяма роля в противодействието на Китай, докато други, като Франция, настояват НАТО да запази фокуса си върху северноатлантическата зона.

Столтенберг получи широка похвала и за това, че преведе алианса през силните трансатлантически сътресения по време на американското президентство на Доналд Тръмп, който открито спекулираше с излизане на САЩ от НАТО.

Столтенберг: НАТО няма да приеме сделка за Украйна без справедлив мирНа срещата на върха във Вилнюс няма да има официална покана към Украйна за членство

Някои служители на НАТО обаче остават на мнението, че сега е подходящият момент за ново ръководство, особено след като Столтенберг заяви през февруари, че няма да иска ново удължаване.

Дипломати и политици проведоха дискусии за потенциален наследник. Някои твърдяха, че е крайно време алиансът да има първата си жена начело. Други настояваха за първи генерален секретар от Източна Европа.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би искал да получи тази длъжност. Датският министър-председател Мете Фредериксен беше разглеждана като сериозен претендент, въпреки че публично настояваше, че не е кандидат.

НАТО избира бъдещия си лидер в критично важен моментЙенс Столтенберг трябва да се оттегли в края на септември след девет години като генерален секретар

Но докато часовникът отмерваше времето до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли, дипломатите заявиха, че не се очертава консенсус за наследник. Затова НАТО - и най-вече доминиращата сила, САЩ, се обърнаха към Столтенберг.

Според анализаторите, сега НАТО трябва да обмисли планирането на приемствеността и да определи човек, който да отразява бъдещия ѝ имидж и посока, основани на партньорства с други организации като Европейския съюз.