Севернокорейският лидер Ким Чен Ун демонстрира пред високопоставени руски и китайски делегати най-мощните си ядрени ракети.

Чуждестранните представители присъстваха на зрелищен военен парад, а демонстрацията имаше за цел да докаже непокорството срещу САЩ и задълбочаването на връзките с Москва, докато напрежението на полуострова достига най-високата си точка от години, съобщава Euronews.

Кадри от севернокорейската държавна телевизия показаха улици и трибуни, пълни с десетки хиляди мобилизирани зрители, които крещят с пълно гърло в знак на одобрение, докато маршируващи войници, танкове и огромни междуконтинентални балистични ракети изпълват площада. Според държавните медии в столицата Пхенян са пристигнали хора от цялата страна.

Севернокорейският лидер се срещна с руския дипломат номер едно за да обсъдят военни въпроси и регионалната среда за сигурност, илюстрирайки подкрепата на Пхенян за войната на Русия в Украйна. Северна Корея настоява, че "хегемонистичната политика" на ръководения от САЩ Запад е принудила Москва да предприеме военни действия, за да защити интересите си в сигурността.

Междувременно, администрацията на американския президент Джо Байдън обвини Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия, за да подпомогне бойните ѝ действия в Украйна, въпреки че Северът отрича това.

Ким Чен Ун изрази желанието си да бъде ръка за ръка с Путин В поздравително послание до руския президент, той заяви, че иска да работи за

По време на срещата Шойгу предаде на Ким "топло и доброжелателно писмо", подписано от руския президент Владимир Путин, съобщи KCNA.

Той проведе и разговори и със севернокорейския министър на отбраната Канг Сун-нам, които имаха за цел "засилване на сътрудничеството между нашите отбранителни ведомства", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

KCNA съобщи, че Канг, докато е бил домакин на прием за Шойгу, е изразил подкрепа за "справедливата борба на руската армия" за защита на суверенитета и сигурността на страната, в очевидна препратка към войната на Русия в Украйна. Агенцията съобщи също, че Шойгу е похвалил Севернокорейската народна армия като "най-силната в света".

В съобщенията на руските медии този коментар не беше включен, отбелязва Euronews.

През последните седмици Северна Корея извърши множество ракетни изпитания, като кулминацията беше изстрелването на най-малко десет различни видове ракети снощи

Северна Корея празнува 70-ата годишнина от примирието, с което се прекратяват бойните действия по време на Корейската война от 1950-53 г. Въпреки че пто остави Корейския полуостров в техническо състояние на война, Северът все още го възприема като победа във "Великата отечествена освободителна война".

В рядък случай на дипломатически контакт от началото на пандемията Северна Корея покани делегации от Русия и Китай да присъстват на тържествата.

Според експерти, Северна Корея вижда в конфронтацията на САЩ с Китай и Русия възможност да излезе от дипломатическата изолация и да се вмъкне в единен фронт срещу Вашингтон. И Москва, и Пекин провалят усилията на САЩ за засилване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея заради поредицата от ракетни изпитания от 2022 г. насам, допълва Euronews.