В американската икономика има планина от високодоходен дълг, който е изложен на риск, според Bank of America.

Банката изчислява, че през последните пет години компаниите са натрупали около 1 трилион долара дълг с висока доходност, като той е издаден основно от корпорации с кредитен рейтинг под инвестиционния клас, пише Insider.

Около 25% се състоят от компании под инвестиционния клас, които издават рискови високодоходни облигации. 35% се състоят от широко синдикирани заеми, взети от компании също под инвестиционен клас посочват от банката. Останалите 40% са класифицирани като частен дълг.

Около половината от този дълг е изправен пред риск от потенциално неизпълнение, което може да доведе до проблеми за пазарите.

"1 трлн. долара нов кредит издаден през последните пет години е изправен пред критичен момент“, заяви стратегът на Bank of America Юри Селигер в петък. "Близо половината от тези пари са в добре представящи се компании в момента, докато другата половина са в различни етапи на стрес", добави по-късно той.

Около 400 милиарда долара дълг, например, се търгуват при доходност над 6% – диапазон, който банката класифицира като дълг в "предварително затруднение", тъй като рефинансирането на тези дългови активи може да се случи при купонна ставка от 10% или по-висока.

Дълг от други 150 милиарда долара се приема че е в "дълбоко затруднение", тъй като рефинансирането вече не е опция.

Кредитният рейтинг на САЩ като „червена лампа“ за правителствените дълговеРазходите, свързани със застаряването на населението, са основен риск за устойчивостта на дълга

Други експерти предупреждават за опасностите от нарастващите нива на частния и публичния дълг в САЩ, особено след като пазарите излизат от ерата на свръхниски лихвени проценти и се насочват към нов режим на трайно по-високи лихви.

Централните банкери на САЩ повишиха реалните лихвени проценти в икономиката, за да укротят инфлацията, която значително повиши цената на дълга. Междувременно корпоративните фалити се увеличават, като общите просрочия през 2023 г. вече надминават тези за миналата година, според Moody's Investors Service.

До 1 трилион долара корпоративен дълг може да бъде изложен на риск от фалит, ако САЩ изпаднат в пълна рецесия, прогнозира по-рано Bank of America, въпреки че стратезите вече не виждат вероятност за рецесия през тази година.