На Уолстрийт има нарастващо очакване, че Федералният резерв вероятно върви към край на повишаването на лихвените проценти. Това обаче не означава, че турбуленцията на пазара на облигации бързо ще остане в миналото, пише в анализ Bloomberg.

Инвеститорите очакват, че американските държавни ценни книжа ще продължат да се търгуват при засилената волатилност, тъй като икономическата несигурност заплашва да промени пътя на централната банка и да задържи лихвените проценти високи за по-дълго време, отколкото пазарите в момента очакват.

Някои от членовете на Фед подчертават, че вероятно все още има още работа за вършене, тъй като инфлацията продължава да се задържа над целта от 2%, въпреки най-агресивното затягане на паричната политика от четири десетилетия. Стратезите на Barclays съветват клиентите да продават двугодишните държавни облигации заради очакването, че лихвите ще останат повишени през следващата година.

Това е в противоречие на по-разпространените нагласи, че Фед ще започне серия от намаления на лихвите още през март 2024 г.

Ралито на Уолстрийт започна да се охлаждаS&P 500 се понижи умерено за втора поредна седмица

"Ястребовите послания от страна на Фед поддържат несигурността висока", коментира Роб Валднер, главен стратег в Invesco.

Тази несигурност, заедно с увеличеното емитиране на нов дълг заради нарастващите дефицити на федералното правителство натежаха на пазара на облигации. Дори и след резкия скок на лихвените проценти, доходността от пазара на държавни ценни книжа е само 0,1% тази година. Това е далеч под големите печалби, които се очакваха от този клас активи, когато се заговори за края на повишението на лихвите от Фед.

След последната среща на централната банка през юли, когато тя повиши лихвения си процент с четвърт процентен пункт, председателят Джером Пауъл подчерта, че решението ѝ на следващата среща през септември ще зависи от данните, публикувани през следващите два месеца.

Инфлацията в САЩ се е повишила по-малко от очакваното през юлиНа годишна база базисната инфлация също е малко под консенсусната оценка на Dow Jones за 4,8%

Досега те показват охлаждане на трудовия пазар, както и все повече признаци за облекчаване на инфлацията. Това подкрепя спекулациите, че Фед ще задържи стабилни лихвените проценти през септември.

Базисният индекс на потребителските цени обаче, изключващ волатилните цени на храните и енергията и се разглежда като по-добър измерител на инфлационния натиск – все пак е нараснал с годишен темп от 4,7% през юли. В петък стана ясно, че индексът на производствените цени също се е повишил с по-бързи от очакваното темпове, което доведе до повишаване на доходността на държавните облигации.

S&P 500 отстъпва след доклада за повишаването на цените на едро в САЩИндексът на производствените цени се е повишил с 0,3% през юли спрямо предходния месец

Тази седмица трейдърите ще имат възможност да анализират и протоколите от срещата на членовете на Фед, проведена на 25-26 юли, и да търсят сигнали за това посоката на лихвите в бъдеще.

Годишното събиране на глобалните централни банкери по-късно този месец в Джаксън Хол, Уайоминг, също ще бъде внимателно наблюдавано. Това може да даде на Пауъл възможност да повлияе на очакването на пазарите, че Фед ще намали основния си лихвен процент до около 4% до януари 2025 г. който сега е в диапазона 5,25-5,5%.

"Пазарът очаква шест намаления на лихвите на малки стъпки. Това означава че инвеститорите предвиждат високите лихви да се задържат за по-дълго. Не виждам условия за привлекателни сделки тук", казва Субадра Раджапа, стратег в Societe Generale.

Въпреки това, някои инвеститори насочват все повече пари към пазара на държавни ценни книжа, привлечени от по-високите лихвени проценти и притесненията, че тазгодишното рали на фондовия пазар е неустойчиво. Това означава че вероятно американските държавни ценни книжа са на път към рекордна година на входящи парични потоци, според стратезите на Bank of America.

Инвеститорите в САЩ смятат, че високите лихви ще се задържатСилната икономика може да издържа години на по-високи лихвени проценти

Някои стратези все пак предупреждават клиентите си, че облигациите не са безрисково убежище, а възходът на фондовия пазар може да не продължи.

"Има цял куп събития, които биха могли да обърнат тази положителна посока на пазара“, казва Кери Дебс, финансов консултант в Main Street Financial Solutions, посочвайки продължаващата инфлация, кредитното качество на държавния дълг на САЩ, главоломно растящите бюджетни дефицити и политическата нестабилност в света.