Цените на златото са напът да се повишат до исторически максимум през 2024 г. заради евентуалното намаляване на лихвените проценти и опасенията от рецесия, които повишават ролята му на сигурен актив, посочва в свой анализ CNBC и припомня:

„Спот цените на златото достигнаха рекорден връх в рамките на деня от 2 072,5 долара на 7 август 2020 г. по данни на Refinitiv. Анализатори, които разговаряха със нас, твърдят, че те могат да надхвърлят това ниво и да поставят нов рекорд“.

"Виждам златото да се движи над 2100 долара в края на 2023 г., началото на 2024 г. като търговско ниво", казва управляващият директор и глобален ръководител на стратегията за суровините на TD Securities Барт Мелек, като отдава оптимизма си на потенциална пауза в цикъла на затягане на Федералния резерв на САЩ. "Позитивно настроен съм към златото, тъй като вярвам, че Фед ще промени политиката си на рестриктивен режим. Вярвам, че това ще се случи преди достигането на целта за инфлация от 2%".

Спот злато се търгуваше на цена от 1912,26 долара за тройунция, посочва още медията.

Втората икономика в света изпада в дефлацияВъзстановяването на китайската икономика се забави след добрия старт в начало през първото тримесечие


Фед започна постоянното увеличаване на лихвените проценти през март 2022 г., тъй като инфлацията в САЩ се покачи до най-високата си стойност от 40 години насам. За по-малко от две години централната банка повиши разходите по заемите до между 5,25% и 5,5%.

В този климат златото се представя по-добре от повечето други основни класове активи през последните 12 месеца, посочва още Мелек, отдавайки това на способността на жълтия метал да устоява на повишаващите се лихвени проценти и на стойността му като сигурен залог срещу инфлацията.

Опасения от рецесия

Някои анализатори са особено оптимистично настроени към златото и предвиждат то да достигне целева стойност от 2500 долара до края на следващата година. Това е с повече от 26% повече от сегашните нива.

"Моята прогноза е 2500 долара до края на 2024 г. Тя до голяма степен е свързана с факта, че рецесионните сили могат да се проявят по-късно тази година и да наберат сила през 2024 г.", казва Дейвид Нойхаузер, основател на Livermore Partners. "2024 г. е времето, когато виждам златото да пробие и да достигне нови върхове."

Нойхаузер очаква стагфлацията в световната икономика да се запази през следващите няколко години, тъй като инфлацията ще спадне до 3-5%. А златото обикновено се представя добре в периоди на икономическа несигурност като рецесии и стагфлация заради статута си на надеждно средство за съхранение на стойност и често се използва като хедж срещу инфлация.

Глобалната икономика не върви към рецесия, смята стратегът Дейвид РошГлобалната икономика е в период на статичен растеж, докато лихвените проценти остават високи, според ветеранът


"Уверен съм, че до няколко години ще видим злато за 2500 долара", казва и главният изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals Ранди Смолууд. "Всеки вид рецесия би бил положителен за златото".

Глобалната финансова институция UOB също прогнозира, че цените на златото ще поставят нови рекорди, но едва към втората половина на 2024 г.

"Основен фактор за положителната ни прогноза за златото е очакваният пик на цикъла на повишаване на лихвите от страна на Фед, както и предстоящото достигане на връхната точка на силата на щатския долар", заявява пред CNBC Хенг Кун Хау, ръководител на отдел "Пазарна стратегия, глобална икономика и пазарни изследвания" в банката. „Златото би трябвало да се търгува на по-високи цени, когато лихвените проценти спрат да се повишават и доларът отслабне. Цените на златото обикновено са в обратна зависимост от лихвените проценти“.

Хенг прогнозира, че до второто тримесечие на 2024 г. златото ще се търгува на цена от 2100 долара за тройунция.

С повишаването на лихвените проценти търсенето на злато спада, тъй като алтернативните инвестиции като облигациите стават по-привлекателни и носят по-добра възвръщаемост.

Световната икономика се готви за челен сблъсък с дефлацията в КитайКитай е втора по БВП, масивен износител на стоки и огромен източник на приходи за американски компании - от Apple до Nike


През юни инфлацията в САЩ спадна до най-ниския си годишен темп от повече от две години, като нарасна само с 0,2% на месечна база. През юли Федералният резерв одобри дългоочакваното повишение на лихвените проценти, с което референтните разходи по заемите достигнаха най-високото си равнище от повече от 22 години.

По-голямо потребителско търсене

Покупките на злато от централните банки са "постоянно силни", наред с потребителското търсене на благородния метал, посочва още Хенг:

"Виждаме също така завръщане на търсенето на физически златни бижута от Китай и Индия, тъй като двете икономики се стабилизират и разходите на дребно се възстановяват".

Китайското търсене на злато на дребно е устойчиво през 2023 г., дори когато потреблението на други стоки остава слабо, потвърждават от банката Citi в доклад от юли.

Търсенето на златни бижута в Китай през първото тримесечие е било "малко под 200 т, което е най-силното сезонно търсене от 2015 г. насам", заявяват в доклада анализаторите, ръководени от ръководителя на отдела за стратегии за суровините на Citi Аакаш Доши.

От инфлация до фрагментация - рискове и решения пред световната икономикаСпоред Джеф Готлийб паричната политика трябва да остане затегната, а ограниченията пред търговията - премахнати


Според данни, публикувани от Китайската асоциация на златото на 25 юли, през първата половина на 2023 г. вътрешното производство на злато като суровина е 178,598 тона, което е с 3,911 тона повече в сравнение със същия период на 2022 г., т.е. увеличение с 2,24%.

По отношение на потреблението, през първата половина на 2023 г. националното потребление на злато е 554,88 тона, което представлява увеличение от 16,37 %.

Според прогнозите на Citi търсенето на бижута от Китай през тази година ще надхвърли 700 тона, което представлява 22% увеличение на годишна база.