Все повече държави репатрират златните си резерви от чужди трезори като защитна мярка срещу санкциите, наложени от Запада на Русия.

Това показва ново проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management сред централните банки и държавните инвестиционни фондове, цитирано от Reuters.

Сривът на финансовите пазари миналата година причини мащабни загуби за управляващите суверенни фондове, което наложи "фундаментално" преосмисляне на стратегиите им с нагласата, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение са тук, за да останат за по-дълго време, отбелязва агенцията.

Над 85% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57-те централни банки, участвали в годишното проучване на Invesco смятат, че през следващото десетилетие инфлацията ще бъде по-висока, отколкото през последното.

Златото и облигациите на развиващите се пазари се считат за добри залози в тази среда, но миналогодишното замразяване на почти половината от златните и валутните резерви на Русия на стойност 640 млрд. долара от страна на Запада в отговор на нахлуването в Украйна също е предизвикало промяна.

Санкциите пренасочват, но не спират износа на руско злато. Кой печели?ОИСР коментира, че има риск то да бъде преработено, след което да се върне на пазарите в САЩ и Европа с прикрит произход

Проучването показва, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени от създадения прецедент.

Почти 60% от анкетираните смятат, че това е направило златото по-привлекателно, а 68% държат резерви у дома в сравнение с 50% през 2020 г.

Една от централните банки, цитирана анонимно, заявява:

"Имахме злато в Лондон, но сега го трансферирахме обратно у нас, за да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в безопасност."

Род Рингроу, ръководител на отдел "Официални институции" в Invesco и наблюдател по доклада, коментира, че това е широко разпространено мнение.

"Ако това е моето злато, искам то да е в моята страна" е стратегията, която наблюдаваме през последната година", твърди той.

Reuters Graphics

Геополитическите опасения, съчетани с възможностите на развиващите се пазари, също насърчават някои централни банки да се диверсифицират от долара.

Над 7% смятат, че нарастващият дълг на САЩ е негативен фактор за зелената валута, въпреки че повечето все още не виждат алтернатива като световна резервна валута. Тези, които смятат китайския юан за потенциален претендент, намаляват до 18% от 29% миналата година.

Близо 80% от 142-те анкетирани институции виждат геополитическото напрежение като най-голям риск през следващото десетилетие, а 83% посочват инфлацията като проблем през следващите 12 месеца.

Инфраструктурата се разглежда като най-привлекателния клас активи, особено проектите, свързани с производството на енергия от възобновяеми източници.

Опасенията за Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденцията за "near-shoring", при която компаниите изграждат заводи по-близо до мястото, където продават продуктите си, стимулира Мексико, Индонезия и Бразилия.

Освен Китай, Великобритания и Италия се считат за по-малко привлекателни, а повишаването на лихвените проценти в съчетание с работата от вкъщи и онлайн пазаруването, които се наложиха по време на пандемията, означава, че имотите са най-малко привлекателният частен актив.

Според Рингроу фондовете за благосъстояние, които са се представили по-добре миналата година, са тези, които са осъзнали рисковете, породени от завишените цени на активите и са били готови да направят съществени промени в портфейла си. Така ще бъде и занапред.

Припомняме, че в края на миналата година търсенето на злато достигна 18-процентен връх на годишна база. Това се казва в доклада за тенденциите в търсенето на актива на Световния съвет по златото.

Сред факторите за това е силното търсене през четвърто тримесечие на 2022 г., тласнато от рекордните покупки от централните банки.

През 2022 г. търсенето на злато от тяхна страна се е увеличило повече от два пъти до 1136 тона спрямо 450 тона година по-рано. Това е най-високото ниво в търсенето от 55 години насам.

В Европа инвестициите в тях за 2022 г. са надхвърлили 300 т, подпомогнати от постоянно стабилното търсене в Германия. Регистриран е значителен ръст и в Близкия изток, където търсенето на златни кюлчета и монети се е увеличило с 42% на годишна база.