Цените на златото достигнаха най-високото си ниво от март 2022 г. в сряда, удължавайки ралито, след като по-слабите икономически данни в САЩ засилиха прогнозите, че Федералният резерв ще забави повишаването на лихвените проценти, пише CNBC.

Спот цените на златото се повишиха с 0,1% до 2022,79 долара за тройунция, докато фючърсите върху златото в САЩ останаха непроменени на 2038,10 долара.

Според анализатори, благородният метал е в добра позиция да поддържа печалби над нивото от $2000, защото по-слабите перспективи за увеличение на лихвените проценти размиват алтернативните разходи за притежаване на злато, което не носи доходи, но намалява на риска при инфлация и икономическа несигурност.

Златото поскъпна с 2% във вторник, след като нови данни показаха, че свободните работни места в САЩ през февруари са паднали до най-ниското си ниво от почти две години.

Цената на златото пробива границата от $2000 за тройунция за трети път, след като това се случи за първи път през август 2020 г., и после през март 2022 г.

"Сега изглежда, че златото може да поддържа инерцията си, докато тъмни облаци надвисват над икономиката", посочва независимият анализатор Рос Норман, цитиран от CNBC. Според него по-слабите икономически данни са изместили акцента от "обуздаването на инфлацията към спасяването на икономиката като цяло".

Индексът на долара се повиши, но все още е близо до двумесечно дъно, правейки кюлчетата по-евтини за купувачите, притежаващи други валути, посочва CNBC.

"Нагласите на пазара на злато се подобряват и заради завръщането на спекулативните търговци с краткосрочни цели и последователите на тенденции“, отбелязва Карстен Менке, ръководител на Next Generation Research в Julius Baer, цитиран от изданието.

Среброто поевтиня с 1,1% до 24,74 долара за тройунция, платината поскъпна с 0,6% до 1022,99 долара, докато паладият скочи с 1,2% до 1474,73 долара.