Рекордните дългове, високите лихвени проценти, разходите, свързани с изменението на климата, разходите за здравеопазване и пенсии с повишаването на средната възраст на населението, както и геополитическите конфликти, пораждат опасения за нова криза на финансовите пазари в големите развити икономики, пише в свой анализ Reuters и добавя:

“Скокът на разходите за държавни заеми постави високия дълг в центъра на вниманието, като инвеститорите поискаха по-високи компенсации за притежаването на дългосрочни облигации, а политиците призоваха за предпазливост по отношение на публичните финанси”.

Над 80% от увеличението на световния дълг с 10 трилиона долара през първата половина на годината до рекордните 307 трилиона долара идва от развитите икономики, твърди Институтът за международни финанси. Най-голямо безпокойство предизвикват Съединените щати, които се оказаха близо до фалит, Италия и Великобритания, става ясно от анкета на информационната агенция сред повече от 20 изтъкнати икономисти и големи инвеститори.

Те не очакват една развита икономика да се бори с изплащането на дългове, но казват, че правителствата трябва да представят надеждни фискални планове, да повишат данъците и да стимулират растежа, за да запазят финансите си управляеми. Повишеното геополитическо напрежение също не помага на законотворците в тази им мисия.

След мечтата за глобализация: Фрагментиран свят на съперници ли е бъдещетоТова заяви пред Брюкселския икономически форум управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
Крехката среда с по-високи лихвени проценти и намаляваща подкрепа от страна на централните банки повишава риска от грешна стъпка в политиката, която да предизвика разгром на пазара, както показа британската "минибюджетна" криза през 2022 г., акцентира Reuters и цитира Питър Прае, бивш главен икономист на Европейската централна банка, според когото въпреки че дългът все още изглежда устойчив, перспективите са обезпокоителни предвид дългосрочните нужди от разходи.

"Можете да вземете много, много държави днес и ще видите, че не сме далеч от криза на публичните финанси", казва Прае, който се присъединява към ЕЦБ по време на дълговата криза през 2011 г. "Ако имате инцидент или комбинация от събития, тогава навлизате в неблагоприятен нелинеен динамичен процес. Това е нещо, което е реално и възможно."

Високите нужди от финансиране и оттеглянето на подкрепата от централните банки увеличават несигурността при ценообразуването за инвеститорите, заявява на свой ред София Дросос, главен икономист на хедж фонда Point72 Asset Management.

"Нивата на дефицита и дълга ни карат да се чувстваме некомфортно", обяснява и Даниел Ивасин, главен инвестиционен директор в облигационния гигант PIMCO, който е малко резервиран към притежаването на по-дългосрочни облигации.

В по-дългосрочен план "траекториите на държавния дълг представляват най-голямата заплаха за макроикономическата и финансовата стабилност", категоричен е Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономическия отдел на Банката за международни разплащания, а Оливие Бланшар, старши научен сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън", изразява най-голямо безпокойство за Съединените щати предвид "нарушената политическа бюджетна процедура" и големите първични дефицити.

"Как ще приключи това? Подозирам, че не с фалит, а когато пазарите започнат да отразяват притесненията си в цените на държавните ценни книжа, с политическа криза и потенциално тежка корекция", казва бившият главен икономист на МВФ.

Рисковете за финансовата стабилност нарастват, предупреди МВФ2023 г. ще бъде предизвикателна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, прогнозира финансовата институция
Говорител на Министерството на финансите на САЩ изтъква неотдавнашните коментари на министъра Джанет Йелън относно бюджетния дефицит и повишаването на лихвените проценти. Миналата седмица Йелън заявява пред Wall Street Journal, че правителството се е ангажирало с "устойчива фискална политика" и бюджетът може да бъде коригиран, за да се гарантира това.

Натрупването на дълг на Италия в размер на 2,4 трилиона евро също е във фокуса на вниманието в Европа, тъй като МВФ заявява, че високият дълг прави правителствата уязвими към кризи.

Рисковете за дълга на страната скочи този месец, тъй като тя намали прогнозите за растежа и повиши бюджетния дефицит. Scope Ratings дори предупреждава, че Италия може да не отговори на условията за участие в ключовата схема за изкупуване на облигации на ЕЦБ. Критична точка е възможността Италия да загуби инвестиционен рейтинг, като Moody's я оценява с една степен над "junk" и с негативна перспектива.

Ако съотношението на дълга на Рим отново нарасне, вероятността за понижаване на рейтинга ще се увеличи, което рискува да има "значителни последици" за Южна Европа, казва Джим Ливис от M&G Investments.

В същото време ниският растеж поддържа висок италианския дълг, което е риск за цяла Европа и Великобритания, където плановете за затягане на коланите ще потиснат публичните инвестиции.

"Ако нямаме по-ярка перспектива за растеж в Европа, тогава математиката за устойчивост на дълга изглежда доста зле", казва главният глобален икономист по фиксирана доходност на PGIM Далип Сингх, бивш съветник на американския президент Джо Байдън.

А дългът е близък или по-висок от 100% от производството във Великобритания, САЩ и Италия. Застаряващото население, изменението на климата и геополитическите рискове като войните в Украйна и Близкия изток означават значителен натиск върху разходите в бъдеще, докато лихвените плащания, които се увеличават с високите лихвени проценти, засилват натиска.

Разпадането на икономическите връзки може да свие глобалното производствоМВФ предупреждава за спадове поради нарастващите търговски, миграционни и инвестиционни бариери
По оценки на Бюджетната служба на Конгреса нетните лихвени плащания в САЩ ще нараснат от 2,5% на 3,6% от БВП до 2033 г. и на 6,7% до 2053 г. Но предпочитаната от Йелън мярка, коригираща с инфлацията, предполага плащания под 1% от БВП до края на това десетилетие.

Британската Служба за бюджетна отговорност очаква разходите за лихви да нараснат до 7,8% от приходите до 2027-28 г. от 3,1% през 2020-21 г., което ще се влоши от обвързания с инфлацията дълг.

Дори разходите за лихви на Германия са се увеличили 10 пъти от 2021 г. насам до близо 40 млрд. евро. Криза е малко вероятна, но бюджетното планиране ще бъде изправено пред "големи предизвикателства", смятат от Върховната одитна институция на страната.

Необходими действия

Ефективните разходи, реформите и плановете за растеж са от ключово значение.

"Нуждаем се от повече инвестиции, а не от по-малко", заявява професорът от Кралския колеж в Лондон Джонатан Портес, главен икономист на британското правителство по време на финансовата криза.

Глобалният дълг достига нови рекордни ниваЗрели пазари като САЩ и Франция са отговорни за над 80% от нарастването на дълга през първата половина на 2023
При по-високите лихви е по-трудно да се вземат заеми, така че правителствата се нуждаят от надеждни планове. ЕС преразглежда фискалните си правила, а британската опозиционна Лейбъристка партия обещава да изисква законово прегледи на плановете за данъци и разходи от страна на Службата за бюджетна отговорност на страната.

Макар и неприемливо, данъците трябва да се повишат, особено в САЩ и Великобритания, а някои съкращения на разходите са неизбежни, подчертават икономистите и предупреждават, че не се провеждат достатъчно реформи, а забавянето ще навреди на способността на правителствата да се справят с бъдещи сътресения.

"Ако просто си траем, както сега, ще се сблъскаме със сериозни кризи през следващото десетилетие", предупреждава и главният икономист на LBBW Мориц Кремер.