Международният валутен фонд (МВФ) смята, че централните банки ще успеят да овладеят инфлацията, без да доведат световната икономика до рецесия, но предупреди, че растежът остава слаб и непостоянен.

Очаква се ръст на световната икономика с 3% тази година, тъй като по-силният от очакваното растеж в САЩ компенсира понижаването на прогнозите за Китай и Европа.

Прогнозата за растежа през 2024 г. намалява с 0,1 процентни пункта до 2,9 %, съобщава CNN.

Целият доклад на МВФ може да видите ТУК.

МВФ подчерта устойчивостта на световната икономика на двойния шок от пандемията и войната в Украйна, като същевременно предупреди в своята Световна икономическа перспектива, че рисковете остават "наклонени в посока надолу".

"Въпреки разрушените от войната енергийни и хранителни пазари и безпрецедентното затягане на паричната политика за борба с високата от десетилетия инфлация, икономическата активност се забавя, но не спира", пише главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас. "Световната икономика куца", допълва той.


През 2024 г. растежът леко ще се повиши, прогнозира Кристалина ГеоргиеваПазарите на труда плавно се охлаждат, увеличавайки вероятността за „меко приземяване“, смята Георгиева

Прогнозите на МВФ за растежа и инфлацията "все повече съответстват на сценария за "меко приземяване"... особено в САЩ", продължава Гуриншас.

Той обаче предупреждава, че растежът "остава бавен и неравномерен", като в голяма част от Европа и Китай се очаква по-слабо възстановяване в сравнение с прогнозите отпреди само три месеца.

Очаква се 20-те държави в еврозоната, да постигнат общ растеж от 0,7% през тази година и 1,2% през следващата, което е понижение съответно с 0,2 процентни пункта и 0,3 процентни пункта в сравнение с юли.

МВФ очаква Китай да нарасне с 5% тази година и с 4,2% през 2024 г., което е намаление от предишните 5,2% и 4,5%. "Кризата в сектора на недвижимите имоти в Китай може да се задълбочи с глобални странични ефекти, особено за износителите на суровини", се казва в доклада.

МВФ очаква 7% глобална инфлация през 2023 г., заяви Кристалина ГеоргиеваПредвид това, МВФ препоръчва на централните банки да поддържат строга парична политика

В САЩ се очаква по-силен растеж тази и следващата година, отколкото се очакваше през юли. МВФ повиши прогнозите си за растежа на американската икономика до 2,1 % през 2023 г. и 1,5 % през 2024 г. - подобрение съответно с 0,3 процентни пункта и 0,5 процентни пункта.

"Най-силното възстановяване сред големите икономики е в САЩ", допълват от МВФ.

Очаква се инфлацията ще продължи да спада, което подкрепя тезата за "меко приземяване" в големите икономики, но тя едва ли би могла да се върне на целевите за централните банки равнища преди 2025 г.

МВФ ревизира прогнозите си за глобалната инфлация до 6,9% тази година и 5,8% в следващата - увеличение съответно с 0,1 процентни пункта и 0,6 процентни пункта.

Цените на суровините представляват "сериозен риск" за инфлационните перспективи и могат да станат по-нестабилни в условията на климатични и геополитически сътресения, пише Гуриншас.

Конфликтът Израел-Хамас повиши цените на петрола и акциите в отбранатаАкциите на авиокомпаниите падат

"Цените на хранителните продукти остават повишени и могат да бъдат допълнително нарушени от ескалация на войната в Украйна, което да доведе до по-големи затруднения за много държави с ниски доходи", добави той.

Цените на петрола се повишиха в понеделник поради опасенията, че последният конфликт между Израел и Хамас може да предизвика по-широка нестабилност в произвеждащия петрол Близък изток.

Цените на суровия петрол тип "Брент" вече бяха повишени след намаляването на доставките от страна на основните производители Саудитска Арабия и Русия.

Високите цени на петрола и природния газ, водещи до рязко повишаване на енергийните разходи, спомогнаха за достигане на многогодишни върхове на инфлацията в много икономики през 2022 г.

Последният скок в цените на петрола може да предизвика нов пристъп на по-широкообхватно повишаване на цените, се казва още в доклада на МВФ.

Доходността на облигациите застрашава мекото кацане на глобалната икономикаБързите движения на финансовите пазари биха могли да се окажат сериозен дестабилизиращ фактор

Инвеститорите в облигации вече са в напрежение. Миналата седмица те се отказаха от държавните облигации в очакване, че основните централни банки в света ще запазят лихвените проценти "по-високи за по-дълго време", за да намалят инфлацията до целевите си нива, отбелязва CNN.

Според МВФ, ако домакинствата и бизнесът очакват цените да продължат да растат, това може да ги накара да определят по-високи цени на стоките и услугите си или да изискват по-високи заплати. "Очакванията, че бъдещата инфлация ще се повиши, биха могли да подхранват текущите темпове, като ги поддържат високи", отбеляза МВФ.

"Ходът на очакванията е от решаващо значение за това дали централните банки могат да постигнат трудното "меко приземяване" - да намалят темпа на инфлация до целевия, без да се стигне до рецесия", допълва от финансовата институция.