По време на събитие на Световната търговска организация (СТО) през септември бившият британски премиер Гордън Браун изрази на глас страха, който тихо започва да отеква в цяла Европа, пише Reuters в свой анализ и цитира политика, който казва:

"Европа не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в китайска, или американска колония", визирайки сценарий, при който съперничеството между Китай и САЩ може да доведе до свят с две враждебни силови оси.

"Защото, дори Европа винаги да избира Америка, от която зависи нейната сигурност, тя също така знае, че нейната жизнена сила, в много по-голяма степен, отколкото за САЩ, е търговията", добавя Браун, който, след като се оттегля от политиката на Обединеното кралство, заема висши длъжности в ООН по глобални въпроси.

Разрушаването на правилата и връзките, които свързват световната икономика - така наречената "геоикономическа фрагментация", изглеждаше неправдоподобно само преди няколко години. Сега тя е водеща тема на годишната среща на икономическите лидери на Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш следващата седмица, пише още информационната агенция.

САЩ засилват ограниченията за износ на технологии към Китай през октомвриВашингтон е предупредил Пекин предварително в опит да се предотврати покачване на напрежението


А няма регион, за който въпросната геоикономическа фрагментация да е по-определяща, от Европа, чието богатство винаги е зависело от търговията - от нейната колониална история до преоткриването ѝ като самопровъзгласил се защитник на правилата на СТО.

Заедно 27-те държави от Европейския съюз са най-големият търговски блок в света, който осигурява 16% от световния внос и износ. Това ги прави силно зависими от стоки от други страни, вариращи от важни суровини до кръвна плазма.

Но митата и другите търговски ограничения се увеличават, тъй като правителствата се опитват да се противопоставят на политически конкуренти-популисти, разчитащи на гласовете на онези, които са изостанали в рамките на вече две десетилетия бърза глобализация, която включва и влизането на Китай в световната търговска система.

Както САЩ, така и Европа втвърдяват позицията си спрямо Пекин, като същевременно подчертават, че правилата на световната търговия трябва да се прилагат справедливо. Но според някои наблюдатели Вашингтон вече проверява докъде могат да стигнат тези правила.

"Ясната убеденост на Европа да се придържа към принципите на СТО в свят, в който другите две големи сили не ги спазват, ограничава в някои отношения възможностите ѝ за сътрудничество със САЩ", заявява миналия месец в Брюксел Брад Сетсър, ветеран в областта на търговията и част от администрацията на Байдън.

Huawei се фокусира върху AI, Китай обвинява САЩ в хакерски атакиТова е изненадващ фокус, тъй като компанията не би трябвало да има достъп до мощни чипове, необходими за AI


Един от признаците за това е напрежението в преговорите в рамките на американско-европейския клуб за "зелена стомана", който издига търговски бариери, за да противодейства на Китай. Основната загриженост на ЕС е, че предложенията на САЩ могат да нарушат правилата на СТО, като дискриминират трети страни.

Лошо подготвени

Още през 2020 г. от повечето европейски правителства се чу въздишка на облекчение, когато Джо Байдън замени Доналд Тръмп на президентския пост. Но сега те признават, че всякакъв консенсус в САЩ за свободна търговия отдавна е изчезнал и че трябва да се адаптират - за предпочитане преди изборите в САЩ през 2024 г., които могат да върнат Тръмп в Белия дом, посочва още CNBC и цитира документ за обсъждане, представен на финансовите министри на ЕС миналия месец, озаглавен "Справяне с икономическата (не)сигурност на Европа“, в който се казва:

"Европейските компании трябва да бъдат подготвени за екстремни сценарии, при които САЩ ги принуждават да напуснат Китай".

Макар че подобни агресивни санкции срещу Китай не са текуща политика на САЩ, в документа на ЕС се отбелязва, че блокът е "зле подготвен за свят на геополитическо съперничество и конкуренция на великите сили", който може да създаде подобни странични ефекти.

Европейските лидери се срещат в Испания по-късно тази седмица, за да започнат да набелязват план за икономическа сигурност, който да се справи с уязвимостта на региона, като целта е да се постигне споразумение до края на годината. Но това няма да е лесно.

От една страна, държавите трябва да се споразумеят кои технологии да бъдат обект на по-строг контрол върху износа и проверка на изходящите инвестиции, като в някои случаи ще се приоритизират интересите на сигурността пред националните търговски ползи.

Все по-близки Китай и Русия, все повече вътрешни въпросителни за СиДокато засилва икономическите си връзки с Москва, Пекин всява несигурност с вътрешните си процеси


От друга страна, европейските столици може да се наложи да отделят милиарди евро допълнително, за да подпомогнат местната индустрия да се развива в областта на все още непотвърдените стратегически технологии. Те ще направят това, знаейки, че всички мерки могат да предизвикат гнева на Пекин, а германските износители, ориентирани към Китай, например могат да загубят повече от останалите.

Уан Хуйяо, президент на базирания в Пекин мозъчен тръст Center for China and Globalization, заявява, че при формулирането на политиката си Европа трябва да вземе предвид дългогодишните културни връзки и търговски интереси, които има с Китай.

"Разбира се, че ЕС трябва да подходи към Китай по различен начин от този, по който го правят САЩ", смята той и добавя, че различията по отношение на правата на човека и идеологията могат да бъдат преодолени.

В крайна сметка обаче реалната политика може да принуди Европа да действа. Анализ на МВФ от тази година стига до заключението, че ако световната икономика се раздели на американска и китайска, Европа би се справила най-добре, ако остане отворена и за двете, но се отбеляза също така, че Старият континент "може да се сблъска с големи разходи, ако такъв политически подход значително увеличи възможността за бариери между него и САЩ".