В четвъртък Тайван представи първата си подводница, разработена в страната, което е важна стъпка в проект, целящ да засили отбраната на острова и възпирането на китайския флот, въпреки че тя няма да влезе в експлоатация поне до две години, съобщава Reuters.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, превърна програмата за собствена подводница в ключова част от амбициозен проект за модернизиране на въоръжените си сили, докато Пекин провежда почти ежедневни военни учения, за да затвърди контрола си около острова.

Президентът Цай Инг-уен, която инициира плана при встъпването си в длъжност през 2016 г., показва първата от осемте нови подводници в четвъртък в южния град Каосюн.

Дипломацията САЩ-Китай: Бърза писта за сътрудничество, но без компромисиДокато Пекин смята, че Вашингтон се стреми да потисне глобалния му възход, САЩ твърдят, че защитават световния ред от един все по-авторитарен Китай


"В миналото разработването на подводница в страната се считаше за невъзможна задача. Но днес пред очите ни седи подводница, проектирана и произведена от народа на нашата страна", заявява Цай, като добавя, че тя ще играе важна роля за укрепване на способностите на военноморските сили за "асиметрична война".

"Дори и да има рискове и независимо от това колко предизвикателства стоят пред нас, Тайван трябва да предприеме тази стъпка и да позволи на самостоятелната национална отбранителна политика да се развива и процъфтява на наша земя", казва Цай, застанала пред подводница, наречена Narwhal, на чийто нос е увит червеният флаг на Тайван, на който е изобразено бяло слънце на фона на синьо небе.

Очаква се Narwahl да влезе в експлоатация през 2025 г., като ще се присъедини към две съществуващи подводници, закупени от Нидерландия през 80-те години на миналия век.

В програмата за местни подводници са използвани опит и технологии от няколко държави - пробив за дипломатически изолирания Тайван. В изказване пред репортери в Тайпе тайванският външен министър Джоузеф Ву заявява, че изправен пред повишена заплаха от военната тактика на Китай за натиск в "сивата зона" в близост до острова с въздушни и морски дейности, Тайван трябва да засили защитата си.

Желание за напредък: За какво се договориха Блинкен и Си Дзинпин в КитайАнтъни Блинкен е първият държавен секретар от 2018 г. насам, който се среща с китайския лидер


"Наличието на нова подводница е една от тези стратегии. Аз съм най-решителният защитник на идеята да имаме собствена такава, защото това е необходимо за възпиране на войната", смята Ву.

Тайван се надява до 2027 г. да разположи поне две такива подводници, разработени в страната, и евентуално да оборудва по-късните модели с ракети.

Първата подводница, чиято цена е 49,36 млрд. тайвански долара (1,53 млрд. щатски долара), ще използва бойна система на Lockheed Martin Corp и ще носи тежки торпеда Mark 48, произведени в САЩ. Тя ще започне морски изпитания следващия месец, преди да бъде доставен на флота до края на 2024 г.

Адмирал Хуанг Шу-куанг, съветник по сигурността на Цай, който ръководи програмата, описва подводниците като "стратегическо възпиращо средство", което може да помогне и за поддържането на "спасителната линия" на острова към Тихия океан, като поддържа отворени пристанищата по източното крайбрежие на острова.