Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появил на официална среща с виетнамски ръководители на отбраната миналата седмица, съобщават пред Reuters трима служители, пряко запознати с въпроса. Това се случва фона на продължило вече повече от две седмици отсъствие на министъра от публичното пространство.

„65-годишният Ли трябваше да присъства на годишната среща за сътрудничество в областта на отбраната, организирана от Виетнам на границата му с Китай на 7-8 септември, но срещата беше отложена, след като Пекин съобщи на Ханой дни преди събитието, че министърът има "здравословни проблеми", цитира двама виетнамски служители информационната агенция и прави анализ на случващото се:

„Изчезването на министъра на отбраната на Китай, последното от поредицата сътресения във висшите етажи на властта в страната, засилва несигурността относно управлението на президента Си Дзинпин, тъй като затягането на вътрешната сигурност надделява над международната ангажираност“.

Дипломати и анализатори твърдят, че нарастващата непредсказуемост може да повлияе на доверието на други държави в ръководството на втората по големина икономика в света.

Министърът на отбраната Ли Шанфу, видян за последен път в края на август, е разследван в рамките за корупция във връзка с военни поръчки.

Генерална промяна: План за нов световен ред ли е отсъствието на Си от Г-20Никога досега китайският лидер не е пропускал среща на върха на Г-20, откакто пое властта през 2012 г.


Новоназначеният министър на външните работи Цин Ган изчезна с оскъдно обяснение през юли - същия месец, в който елитните ракетни сили на армията, които контролират ядрения арсенал на Китай, са разтърсени от скандали.

Си, китайският върховен главнокомандващ, този месец предизвика безпокойство сред чуждестранните дипломати и пропускайки срещата на върха на Групата на 20-те в Индия. Това е първият път, в който той пропуска срещата на световните лидери през десетилетието си на власт.

Изправени пред нарастващата несигурност, някои дипломати и анализатори призовават за внимателен поглед върху истинската същност на режима на Си.

"Необходими са ясни оценки - това не е просто въпрос дали Китай е партньор или конкурент, а дали е източник на икономически, политически и военен риск", казва Дрю Томпсън, бивш служител на Пентагона, който сега е учен в National University of Singapore.

Заради липсата на прозрачност около промените на най-високо ниво са вероятни различни обяснения "и това подхранва кризата на доверието, която се разразява около Китай", казва Томпсън.

Близостта не е покровителство

Що се отнася до изчезването и разследването на министъра на отбраната Ли, пише още Reuters, в петък говорителка на министерството заявява пред репортери, че не е запозната със ситуацията. Държавният съвет и Министерството на отбраната също не са отговорили на исканията за коментар.

В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във ВиетнамСАЩ искат да се превърнат в „всеобхватен стратегически партньор“ на съседната на Китай държава


От назначаването си през март той е публичното лице на разширяващата се военна дипломация на Китай, като изразява загриженост относно военните операции на САЩ по време на високопоставена конференция по сигурността през юни и посещава Русия и Беларус през август.

Очакванията са също така той да бъде домакин на международна среща по въпросите на сигурността в Пекин през октомври и да представлява Народната освободителна армия (НОАК) на среща на регионалните началници на отбраната в Джакарта през ноември.

Тъй като корупцията отдавна е проникнала във военните и държавните институции на Китай, някои анализатори и дипломати смятат, че мерките на Си срещу това явление всъщност са политическа чистка в цялата комунистическа партия.

"Независимо от причината усещането, че това може да продължи да се случва, може да окаже влияние върху увереността на чуждестранните участници в отношенията им с китайските колеги", казва Хелена Легарда, водещ анализатор в Mercator Institute for China Studies в Берлин.

А и сътресенията около Ли са необичайни заради скоростта си и позицията, която той заема, в подбрания от Си елит.

"Всичко това е толкова внезапно и непрозрачно. Едно от нещата, които виждаме сега, е, че близостта не е равнозначна на покровителство в света на Си", казва базираният в Сингапур анализатор по сигурността Александър Нийл, асистент в мозъчния тръст Pacific Forum на Хаваите.

Китай отстрани външния министър Цин Ган след подозрително отсъствиеНай-голямата търсачка в страната, Baidu, отбеляза огромен ръст на търсенията на името му през последните седмици


Риск за приемствеността

Въпреки че не заема пряка командна позиция, Ли е член на седемчленната Централна военна комисия на Си и е един от петимата държавни съветници на Китай - позиция в кабинета, която е по-висша от тази на редовите министри. Някои учени смятат, че той е близък с генерал Джан Юся, който седи над него в комисията и е най-близкият съюзник на Си в НОАК.

Ли, санкциониран от Вашингтон през 2018 г. за оръжейна сделка с Русия, отхвърли идеята за среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на конференцията по сигурността "Диалог Шангри-ла" в Сингапур през юни, където ръкостискане беше най-близкото им общуване.

Остин и други американски официални лица желаят да възобновят разговорите на високо равнище между двете военни сили. Но Пекин контрира, че иска Вашингтон да бъде по-малко настъпателен в Азиатско-тихоокеанския регион.

Регионални анализатори казват, че по-задълбочената военна дипломация с Китай е жизненоважна, особено за САЩ, но също и за други сили, тъй като Пекин разполага все повече сили около Тайван - демократично управлявания остров, за който претендира, както и в спорните части на Източнокитайско и Южнокитайско море.

Дипломацията САЩ-Китай: Бърза писта за сътрудничество, но без компромисиДокато Пекин смята, че Вашингтон се стреми да потисне глобалния му възход, САЩ твърдят, че защитават световния ред от един все по-авторитарен Китай


Ако съдбата на Ли "отразява все по-вътрешно насочен фокус на Си, това не е добре за онези от нас, които искат по-голяма откритост и линии за комуникация с китайските военни", акцентира пред информационната агенция азиатски дипломат.

Тъй като тази година НОАК има безпрецедентно ниво на военни ангажименти със силите на Югоизточна Азия, тези бързи развития в Пекин "стимулират спекулации и известна загриженост за приемствеността на политиката", заявява в заключение политологът Джа Ян Чонг от National University of Singapore. "Предвид засилената активност на НОАК в близост до Тайван и Източнокитайско море, както и засилената паравоенна дейност в Южнокитайско море, раздвижването в армията в този момент вероятно ще привлече вниманието, тъй като подобни действия създават потенциален риск от инциденти, ескалация и кризи".