„Каквото и да се случи с китайската икономика, САЩ могат да помогнат за финансирането на вашето развитие“.

Такова е посланието към глобалния Юг, което президентът на САЩ Джо Байдън ще отправи на срещата на върха на Г-20 в Индия този уикенд, пише в анализ Reuters.

Въоръжен с парични средства на Световната банка и обещания за постоянна ангажираност, Байдън се надява да убеди бързоразвиващите се икономики в Африка, Латинска Америка и Азия, че има алтернатива на китайския проект "Един пояс, един път", допълва Reuters и отбелязва основното предимство на американския лидер:

Китайският президент Си Дзинпин няма да присъства на срещите.

По примера на Путин: Си Дзинпин може да пропусне срещата на Г-20 в ИндияОчаква се премиерът Ли Цян да представлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи

Макар Байдън да заяви, че е "разочарован", отсъствието на Си в момент, когато китайската икономика се разклаща, дава възможност на Вашингтон да промени дневния ред на политическия клуб, който се бори да подчини.

В центъра на вниманието на Байдън са предложенията за реформа на Световната банка и увеличаване на финансирането на помощта на кредитора за климата и инфраструктурата в развиващите се страни, което би освободило стотици милиарди долари ново финансиране за безвъзмездни средства и заеми.

"Отсъствието на Си от Г-20 дава възможност на САЩ да се възползват от предизвикателствата, които икономическият спад в Китай ще има за разходите за "Един пояс, един път", коментира Зак Купър, старши сътрудник по въпросите на Азия в Американския институт за предприемачество.

"Но въпросът е дали САЩ ще успеят да се включат."

Десетилетната инициатива на Си Дзинпин "Един пояс, един път" изигра своята роля. Китай е предоставил стотици милиарди долари като част от проекта, който предвижда финансиране на по-голямата част от инфраструктурата в предимно развиващите се страни. Въпреки това през последните години кредитите пресъхнаха и много държави се борят да изплатят дълговете си, тъй като лихвените проценти се повишават, се казва още в анализа.

Китай е заел $240 млрд. на страни от инициативата “Един пояс, един път” Почти 80% от спасителните заеми са отпуснати между 2016 и 2021 г.

На този фон, Вашингтон смята, че Световната банка би могла да отговори на нуждите на глобалния Юг и да обслужва собствените му интереси.

"Дори последната администрация – най-големият скептик на всичко това, инвестира в чуждестранна помощ, защото тези инвестиции са в личен интерес на САЩ и е правилно да се направят", категоричен е Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, визирайки администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Но когато миналия месец Белият дом поиска от Конгреса парични средства за финансиране на усилията, той заяви, че е "от съществено значение да предложим надеждна алтернатива на принудителното и неустойчиво кредитиране и инфраструктурни проекти на Китайската народна република за развиващите се страни по света".

Байдън залага във външната си политика на противопоставяне на войната на Русия в Украйна, управление на конкуренцията с Китай и възстановяване на съюзите на САЩ, пренебрегнати от предшественика му Тръмп, вероятния републикански опонент на демократа на президентските избори през 2024 г.

Защо срещата на върха на Г-20 може да изпрати Индия в задънена улицаНеуспехът в постигането на консенсус ще навреди на усилията на Ню Делхи да се наложи като икономическа сила и лидер на глобалния юг

Тези усилия намират успех сред традиционните партньори на САЩ, но срещат по-малък отзвук сред развиващите се страни, включително Бразилия, Индия и Южна Африка, които се опитват да избегнат турбуленцията от конфликтите на Вашингтон с Пекин и Москва, дори когато се стремят към по-големи западни инвестиции.

"Трябва да можем да маневрираме, без да вземаме страна, както направихме с войната в Украйна", каза Хулу Мбата, бивш съветник по външна политика на южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

Африка има нужда от пари: Ясното послание за борбата с климатичните промениГодишната помощ в размер на 16 млрд. долара, която континентът получава в момента, е една десета или по-малко от необходимото

От своя страна Си също намира нови начини да ангажира развиващия се свят, като през май беше домакин на среща на лидерите от Централна Азия. Миналия месец изрази ангажираност и на срещата на БРИКС, включваща Бразилия, Русия и Индия Китай и Южна Африка.

Очаква се Си да участва и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември, където има вероятност да се срещне с Байдън, завършва анализът на Reuters.