Годишният форум на Международния валутен фонд и Световната банка премина под знака на насилието в Близкия изток, а срещата на топбанкерите се провеждаше в Мароко, която още се възстановява от опустошителното земетресение преди месец.

Дискусиите в Маракеш варираха от перспективите пред световната икономика, обременена от дългове, инфлация и конфликти, до нарастващата разлика в богатството на богатите и бедните страни и провалените усилия за справяне с изменението на климата, пише CNBC и посочва кои са основните изводи от финансовото събитие.

Икономика в криза

Новата прогноза на МВФ, подписана преди ескалацията на конфликта между Израел и Хамас, предвижда забавяне на световния икономически растеж от 3,5 % миналата година до 3% тази и 2,9 % през следващата година, което е понижение с 0,1 % спрямо предишната оценка за 2024 г.

Глобалната инфлация се очаква да спадне от 6,9% през тази година до все още високите 5,8% през следващата.

Централните банкери сигнализираха за готовност да прекратят повишаването на лихвените проценти, ако събитията го позволят, надявайки се, че инфлацията най-сетне може да бъде укротена без твърдо приземяване.

Повечето се съгласиха, че е рано да се каже как размириците в Близкия изток ще се отразят на световната икономика, която главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас определи като "куцаща, а не спринтираща".

МВФ вижда по-голям шанс за „меко приземяване” на световната икономикаОчаква се ръст на световната икономика с 3% тази година, тъй като по-силният от очакваното растеж в САЩ компенсира понижаването за Китай и Европа

Свиване на дълга

Тежкото дългово бреме на развитите икономики - от САЩ до Китай и Италия, беше повтаряща се тема на срещите, след като през последните седмици финансовите пазари повишиха доходността на американските облигации.

Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско заяви, че пазарите "преоценяват срочната премия", тъй като инвеститорите стават все по-нервни да държат по-дългосрочен дълг.

Председателят на отдела за глобални изследвания на JPMorgan Джойс Чанг изрази мнението си по друг начин. "Голямото умерено развитие приключи", заяви експертът в дискусия за продължилата две десетилетия ера на относително икономическо спокойствие преди финансовата криза от 2008-2009 г.

Идва ли краят на субсидиите за изкопаеми горива, от които печелят богатитеСпоред доклад на МВФ, правителствата харчат близо половин трилион евро годишно за поевтиняване на използването на изкопаеми горива

Една от областите на политиката, в която това може да има отражение, е борбата с изменението на климата.

Витор Гаспар, ръководител на фискалния отдел на МВФ, предупреди, че настоящите политики, основани на субсидии, не успяват да осигурят нулеви нетни емисии и че увеличаването им ще доведе до взрив на публичния дълг.

"Страните ще се нуждаят от нов микс от политики, в чийто център ще бъде ценообразуването на въглеродните емисии", заключи МВФ.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай

Сделки с дългове и реформи

Ако погледнем отвъд големите икономики, по-високите лихвени проценти, силният долар и геополитическата несигурност увеличават предизвикателствата пред останалата част от света.

Турция беше в центъра на вниманието, тъй като министърът на финансите Мехмет Шимшек представи своя план за реформи.

"Най-големият структурен проблем е да се намали инфлацията. И те работят по този въпрос", заяви Мурат Улген, глобален ръководител на отдела за изследвания на развиващите се пазари в HSBC.

Кения се стреми да избегне изпадането в дългови затруднения и управителят на централната банка на страната заяви пред Reuters, че планира обратно изкупуване на една четвърт от международните си облигации на стойност 2 млрд. долара с падеж през юни, което доведе до поскъпване на облигациите за 2024 г. с 1,2 цента за долар.

Появи се една сделка за преструктуриране на дълга: Замбия най-накрая се споразумя за меморандум за преработка на дълга с кредитори, включително Китай и Франция.

Напредъкът по отношение на Шри Ланка не беше толкова ясен. В четвъртък Шри Ланка съобщи, че е постигнала споразумение с Китайската експортно-импортна банка, покриващо дълг за около 4,2 млрд. долара, докато преговорите с други официални кредитори са в застой, допълва CNBC.

Лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго, призовава ГеоргиеваПо-силните страни в МВФ да осигурят повече финансиране за намаляване на бедността, призовава управляващият директор на Фонда

Лихвените проценти остават най-големия риск

Високите лихвени проценти ще поставят някои кредитополучатели в по-несигурно положение, предупреди МВФ в своя доклад за глобалната финансова стабилност.

Според оценките на МВФ около 5% от банките в световен мащаб са уязвими от стрес, ако тези лихви останат по-високи за по-дълго време, а други 30% от банките - включително някои от най-големите в света - ще бъдат уязвими, ако световната икономика навлезе в продължителен период на нисък растеж и висока инфлация.

Борба за влияние

Войната в Украйна, нарастващият търговски протекционизъм и напрежението между САЩ и Китай затрудняват постигането на консенсус. В крайна сметка, не беше постигнато достатъчно съгласие, за да се издаде обичайното заключително комюнике в края на срещите.

Ще се раздели ли Индия с мечтата за лидер на Глобалния ЮгМакар че МВФ запази прогнозата си за 6,3% растеж през 2024 г., икономистите очакват страната да се сблъска с насрещни ветрове

В Маракеш се говореше много за преустройство на МВФ и Световната банка, за да се отрази по-добре появата на икономики като Китай и Бразилия.

Предложението на САЩ да се увеличи кредитната мощ на МВФ, но да се остави за по-късно преразглеждането на дяловото участие във фонда, получи широка подкрепа.

В пакта, обявен в събота, се говори за "значимо увеличение" на квотите до края на 2023 г., но се дават малко подробности.

Групите за борба с бедността бяха скептично настроени към постигнатото.

"Голямата тема тази седмица е, че страните от Г-7 замазват пукнатините на провалените обещания", каза Кейт Доналд, ръководител на офиса на Oxfam International във Вашингтон. "Въпреки извиването на ръце за милиардите долари, необходими за справяне с бедността и климатичните промени, нямаше и следа от нови пари.", допълва експертът.