Спадът на акциите на технологичните компании с мега капитализация се задълбочи в четвъртък, повличайки Nasdaq Composite към най-лошото му двудневно представяне за годината.

Технологичният индекс се понижи с 1,8%, S&P 500 загуби 1,2%, а Dow Jones Industrial Average изтри около 250 пункта, или 0,8%, обобщава The Wall Street Journal.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа също се понижиха значително в края на вчерашната сесия.

Тримесечните отчети за приходите и печалбите намалиха тазгодишното рали на големите технологични акции, след като резултатите на някои от гигантите не успяха да впечатлят инвеститорите. Това доведе до нестабилност на фондовия пазар, като печалбите на S&P 500 от началото на годината са се свили до 7,8%.

Акциите на Meta Platforms паднаха с 3,7% - компанията майка на Facebook надмина очакванията на Уолстрийт в последния си отчет за тримесечните печалби, но предупреди за по-слаби рекламни приходи през четвъртото тримесечие.

Meta отчете рекордни резултати, но акциите на компанията се понижихаКомпанията майка на Facebook е реализирала тримесечна печалба от 11,6 милиарда долара

Акциите от клас А на Alphabet, компанията майка на Google, паднаха с 2,7%. Технологичният гигант отчете разочароващ растеж на бизнеса си с облачни услуги след затварянето на пазара във вторник.

След ръст в сряда, Microsoft загуби 3,8% в четвъртък, Apple падна с 2,5%, а Nvidia изтри 3,5%.

„Много от тези големи технологични компании и подобни на тях имат съвършена оценка, но виждаме несъвършено представяне“, коментира Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Wealth Management, цитиран от WSJ.

„Перлите в короната“ на фондовия пазар завлякоха Nasdaq Composite надолуAlphabet загуби повече от 166 милиарда долара пазарна стойност, най-голямата ѝ еднодневна загуба досега

Индексът Nasdaq-100, проследяващ 100 от най-големите нефинансови акции, регистрирани на фондовия пазар Nasdaq, влезе в корекция в четвъртък, след като затвори с повече от 10% под своя връх от юли. Nasdaq Composite изпадна в корекция в сряда.

Технологичните акции губят част от блясъка си и заради покачването на доходността на облигациите през последните седмици, като тази на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ, която се изкачи над 5% в рамките на деня в понеделник за първи път от 16 години, се установи на 4,843% в четвъртък.

Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?Акциите на Tesla се понижават със 7% в четвъртък сутринта, след като не успя да покрие очакванията

В четвъртък инвеститорите анализираха и смесения доклад за брутния вътрешен продукт на САЩ, който е нараснал с 4,9% спрямо предходната година, надхвърляйки прогнозите на икономистите.

По-силният от очаквания ръст на БВП предполага, че потребителите поддържат икономиката в движение, възпирайки рецесията. В същото време докладът показва, че американците са спестявали по-малко и доходите им са спаднали, коригирани спрямо инфлацията. При бизнес инвестициите също има спад.

В крайна сметка горещият темп на растеж на БВП поднови въпросите дали Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти. Трейдърите залагат, че Фед почти сигурно ще задържи референтната си лихва на сегашните нива на срещата си през ноември, но смятат, че има близо 20% вероятност централната банка да повиши лихвите през декември, според фючърсите на федералните фондове на CME Group.

Вчера Европейската централна банка обяви днес пауза в политиката си за вдигане на водещите лихви, оставяйки ги без промяна за първи път от 16 месеца.

ЕЦБ запазва лихвените проценти стабилни след 10 поредни повишенияРешението вероятно ще засили очакванията, че най-големите банки, включително ФЕД, са приключили затягането на политиката

Тримесечните данни за печалбите на компаниите стимулират колебания и в други кътчета на фондовия пазар. Акциите на United Parcel Service паднаха с 5,9%, след като компанията намали перспективите си за приходи, заради забавяне на глобалното търсене на доставки. Акциите на Comcast паднаха с 8,4%, следвайки данните за загуба на абонати. Междувременно акциите на International Business Machines скочиха с 4,9% - печалбата и приходите на компанията надминаха прогнозите на анализаторите.

Секторът на недвижимите имоти беше най-добре представящият се сегмент на S&P 500 с ръст от 2,2%. American Tower нарасна с 8,1% - тръстът за инвестиции в недвижими имоти отчете по-добри от очакваните приходи и назначи следващия си главен изпълнителен директор.

Около 42% от компаниите в S&P 500 са отчели резултати за третото тримесечие. От тях около 79% са надхвърлили консенсусните оценки на анализаторите, според FactSet. Това се сравнява със средна петгодишна стойност от 77%.