Тед Пик от Morgan Stanley спечели надпреварата за наследник на дългогодишния главен изпълнителен директор Джеймс Горман.

Той обеща да се придържа към стратегията на банката на Уолстрийт, докато тя се справя със спада в сделките и несигурните икономически перспективи, съобщи Reuters.

54-годишният Пик беше фаворит за спечелване на надпреварата с вътрешните експерти Анди Сепърстийн и Дан Симковиц.

"Има промяна в ръководството, но не и в стратегията", заяви Пик в интервю след избирането му на поста, в който ще стъпи на 1 януари.

Все пак, той ще трябва да се справи с проблемите в инвестиционното банкиране, с разследването на американските регулаторни органи, както и с управлението на отношенията с двамата си колеги, които загубиха битката за висшия пост, отбелязва Reuters.

"Очакванията са, че ръстът на сливанията през следващите години ще бъде висок, а това е основната компетентност на Пик, така че го разглеждаме като добър ход", коментира Брайън Мълбъри, мениджър на клиентски портфейл в Zacks Investment Management, който в миналото е притежавал акции на Morgan Stanley.

Според него, Пик притежава "стабилност и опит", които са липсвали на банката.

Печалбите на Morgan Stanley падат с 9% заради инвестиционното банкиранеПриходите от инвестиционно банкиране са спаднали с 27% до 938 милиона долара

Новият главен изпълнителен директор признава, че пазарът е "предизвикателство", но то не оказва влияние върху начина, по който мисли за стратегията.

Ето пет ключови факта за новия изпълнителен директор Тед Пик:

1) Съпредседател е на Morgan Stanley през последните две години. Като ръководител на групата за институционални ценни книжа контролира инвестиционното банкиране, акциите, фиксирания доход, капиталовите пазари и изследванията. Бил е също така съпредседател на стратегическия отдел на фирмата.

2) Назначен е за глобален ръководител на отдел "Продажби и търговия" през 2015 г. и има заслуга за осъществяването на обрат в дейността на подразделението на банката за търговия с фиксирана доходност.

3) Ръководи и капиталовите пазари. По време на финансовата криза от 2008 г. той помага на банката да набере капитал, тъй като е изправена пред потенциален фалит.

4) След като се присъединява към Morgan Stanley през 1990 г., е повишен в управляващ директор през 2002 г. и се присъединява към управителния комитет през 2008 г. През 2012 г. е издигнат в оперативния комитет, който включва най-висшите ръководители на банката.

5) Завършва колежа Мидълбъри и има магистърска степен по бизнес администрация от Харвардското бизнес училище. Попечител е на музея "Метрополитън".

AI технология ще обслужва най-богатите клиенти на Morgan StanleyИнструментът ще бъде използван в звеното за управление на активи на банката, след като в продължение на няколко месеца е тестван от 1000 финансови консултант

Досегашният изпълнителен директор Джеймс Горман обяви през май, че планира да се оттегли в рамките на година, припомня Reuters. Акциите поевтиняха, като един от анализаторите се позова на липсата на публичен план за новия главен изпълнителен директор.

Горман заяви, че банката е спазила графика и го е обявила след заседанието на борда през октомври, като добави, че Пик, избран заради лидерските си способности и "психическа устойчивост", е получил бурни овации от борда.

Банката се е насочила към октомври, за да може новият главен изпълнителен директор да получи "бърз старт" и да започне работа през януари.

„Когато си в Рим, бъди римлянин.“ Джеймс Горман преди и след Morgan Stanley64-годишният Горман обяви пред акционери, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор

"Morgan Stanley е в много добра форма, оставена от Горман", заяви Стивън Биггар от Argus Research. "Зад нея стоят големи интеграции като E*Trade и Eaton Vance, които създадоха голяма диверсификация", допълни той.

Горман "ръководеше традиционна инвестиционна банка през трансформираща и успешна еволюция в диверсифицирана, динамична институция за управление на благосъстоянието", коментира Ана Арсов, управляващ директор в Moody's. "Както при всички негови начинания, приемствеността му беше добре планирана, което улесни плавния преход.", допълни експертът.