Печелившата серия на Уолстрийт продължи във вторник, като акциите на технологични компании и на тези, които зависят от дискреционните потребителски разходи, повишиха основните борсови индекси.

Nasdaq Composite поведе, изкачвайки се с 0,9% в осмия си пореден дневен ръст. Технологичният индекс отбеляза и най-дългата си печеливша серия от две години и вече е с 30% нагоре за 2023 г.

S&P 500 и Dow Jones Industrial Average увеличиха серията си от последователни дневни печалби до седем.

S&P 500 се повиши с 0,3%, отбелязвайки 14% ръст от началото на годината. Dow Jones добави 0,2%, или около 57 пункта, повишавайки ръста си през 2023 г. до 3%.

Nasdaq записа най-дългата печеливша серия от януариИ трите основни американски индекса се повишиха в понеделник

На дълговите пазари доходността на 10-годишните облигации, която пада с нарастването на цените им, се понижи до 4,57% от 4,662% в понеделник (и 5% в края на миналия месец).

Понижаването на доходността обикновено облагодетелства по-рисковите активи като технологичните акции, които сега се покачват отново.

Microsoft добави 1,1%, затваряйки на нов рекорд за всички времена от $360,53. С ръст от 50% на годишна база, сега компанията има пазарна капитализация от 2,68 трилиона долара, нареждайки се на второ място след Apple, която нарасна с 1,4% във вторник, достигайки стойност от 2,83 трилиона долара.

Оптимизмът около OpenAI изстреля акциите на Microsoft до нов рекордДневен ръст от 1,12% дава на производителя на софтуер пазарна стойност от около 2,68 трилиона долара

Докладите за корпоративните печалби също продължиха да подхранват пазарното рали. Инвеститорите приветстваха тримесечните резултати на производителя на прозорци и врати Jeld-Wen Holding с ръст от 18%, а софтуерната компания Datadog скочи с 28%.

Акциите на Planet Fitness поскъпнаха с 13%, след като веригата фитнес зали съобщи, че е привлякла 110 00 нови клиенти през лятното тримесечие и че тества повишаване на месечната си такса за членство.

Компанията за киберсигурност Gen Digital се покачи с 8,5%, след като тримесечните приходи надминаха прогнозите на анализаторите.

Изоставането във вторник беше водено от доставчика на промишлен газ Air Products and Chemicals, който се понижи с 12,6% след отчета за печалбите си.

Надеждите за намаляване на лихвите стимулират цените на световните акцииПазарите на фючърси залагат на 90% вероятност Фед да е приключил с повишаването на лихвите

Спадът на цените на петрола повлече надолу енергийните акции, най-зле представилият се сектор в S&P 500 във вторник. Референтните фючърси на петрола в САЩ загубиха 3,45 долара за барел във вторник, падайки до 77,37 долара - най-ниската цена от края на юли.

Това доведе до понижение на акциите на Schlumberger и Halliburton съответно с 5,8% и 4%. Тексаският производител на петрол Diamondback Energy загуби 0,8%, въпреки че надмина прогнозата на анализаторите за тримесечната печалба.

Саудитска Арабия, лидер на Организацията на страните износителки на петрол, заяви през уикенда, че ще удължи съкращенията на добива с един милион барела на ден до края на годината в опит да повиши цените. Във вторник националната петролна компания на страната, Saudi Arabian Oil Co., известна като Aramco, отчете спад в тримесечната си печалба поради по-ниски цени и обеми.

В Европа индексите Stoxx Europe 600 и лондонският FTSE 100 загубиха по-малко от 0,2%.

На азиатските пазари Nikkei 225 в Токио падна с 1,4% във вторник, а Hang Seng в Хонконг затвори с 1,6% по-ниско.