Борсовите индекси в САЩ се повишиха значително в четвъртък, покачвайки се за втори пореден ден, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка може да е приключила с вдигането на лихвените проценти (засега).

S&P 500 се повиши с 1,9%, отбелязвайки най-големия си ръст от април.

Dow Jones Industrial Average добави повече от 560 пункта, или 1,7%.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,8%.

Всички 11 сектора на S&P 500 затвориха с повишение, като енергетиката, комуналните услуги и сегментът на потребителските дискреционните стоки отбелязаха едни от най-големи ръстове. Лидер в печалбите беше секторът на недвижимите имоти, чувствителен към лихвените проценти, който се повиши с 3,1%. Ипотечните лихви паднаха леко тази седмица – първи спад от почти два месеца, отбелязва The Wall Street Journal.

Спад в доходността на облигациите и ръст на акциите след паузата на ФедОтстъплението на доходността на дълговия пазар отвори вртата за ръст на акциите на т. нар. Великолепна седморка

Доходността на облигациите на САЩ, която пада с покачването на цените им, продължи да отстъпва, като тази на референтните 10-годишни съкровищни облигации се установи на 4,668% от 4,79% в сряда.

Това е облекчение за трейдърите, след като през последните седмици доходността доближаваше 5%, достигайки най-високите нива на затваряне от 2007 г.

По-високата доходност на държавните облигации означава по-високи разходи по заеми за потребителите и компаниите. Тя също така подкопава ентусиазма към акциите, като прави по-сигурните облигации по-привлекателни в сравнение с по-рисковите активи.

При спад на доходността с повече от една пета от процентния пункт в рамките на два дни, по-рисковите активи получават тласък. Борсово търгуваният фонд ARK Innovation на Cathie Wood, който инвестира до голяма степен в нерентабилни, но растящи технологични компании, които са чувствителни към лихвените проценти, добави повече от 8% в четвъртък.

Вниманието на инвеститорите днес ще бъде насочено към доклада за работните места за октомври. Индикациите, че пазарът на труда остава горещ, биха могли да усложнят плановете на Фед за лихвените проценти и отново да повишат доходността, предупреждава WSJ.

Докладът от септември показа, че икономиката на САЩ добавя много повече работни места от очакваните от Уолстрийт нива. Броят на американците, търсещи обезщетения за безработица, показател за съкращенията, продължава да бъде на исторически ниски нива за октомври, съобщи Министерството на труда в четвъртък.

Фед остави лихвите стабилни, както и мантрата „по-високи за по-дълго“Централните банкери на САЩ си оставят вратичка за „допълнително укрепване на политиката“, от която може да се нуждаят, за да постигнат целта си за 2% инфлация

Сезонът на печалбите продължи в четвъртък, като акциите на няколко компании се повишиха, след като отчетоха финансовите си резултати.

Starbucks беше сред най-добре представилите се в S&P 500, добавяйки 9,5%, след като веригата заяви, че клиентите харчат повече и поръчват по-често. Акциите на платформата за телевизионен стрийминг Roku скочиха с 31%, след като приходите ѝ надминаха очакванията.

Moderna беше сред изоставащите за деня. Производителят на ваксини отчете рязък спад в тримесечните продажби, заради слабото търсене на ваксини срещу Covid-19.

От над 375 компании от S&P 500, които са отчели тримесечните си печалби до момента, около 80% показват резултати, които надминават очакванията на анализаторите, според LSEG. Това се сравнява с 67% за типично тримесечие.

Ралито на акциите в четвъртък обхвана и Европа, където Stoxx Europe 600 добави 1,6%.

Японският Nikkei напредна с 1,1%, а индексът Hang Seng в Хонконг - с 0,8%.

Цените на петрола се повишиха, като Брент затвори на $86,85 за барел.