Bitcoin се изстреля нагоре, достигайки 35 000 долара за първи път от май 2022 г. насам. По този начин през последните пет дни той се е повишил с 20%.

Известната с волатилността си криптовалута, пише в свой анализ CNN, увеличава стойността си повече от два пъти тази година, тъй като инвеститорите са привлечени от перспективата да могат да участват във фондове за Bitcoin, които се търгуват на добрите стари фондови борси, вместо да се налага да се занимават с по-малко регулирани и понякога съмнителни криптоплатформи.

Тези вълнения нарастват, след като борсово търгуваният фонд (ETF), свързан с Bitcoin, на BlackRock се появява в списък, контролиран от Depository Trust and Clearing Corp. (DTCC), управлявана от Nasdaq клирингова къща за акции и ETF-и.

Bitcoin доближи $35 000 и надхвърли най-високата си цена от 18 месеца Цената на Bitcoin достигна исторически връх през ноември 2021 г., като стойностите надхвърлиха над 65 000 долара
През юни BlackRock подава заявление за регистрация на ETF за спот търговия с криптовалута №1, който очаква одобрение. Компанията е най-големият доставчик на ETF-и в света, като управлява активи за трилиони долари. ETF за Bitcoin на BlackRock би придал на криптовалутата ново ниво на легитимност.

"Това вписване в DTCC не означава, че фондът действително е стартиран или че това неизбежно ще се случи", предупреждава Самер Хасн, пазарен анализатор в онлайн брокерската компания XS.com. "Възможно е обаче това да е част от подготовката на BlackRock за скорошно стартиране на ETF".

Други компании също са кандидатствали за одобрение за стартиране на подобни Bitcoin ETF-и, включително Grayscale Investments.

Въпреки че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ вече се произнесе срещу ETF на Grayscale, през август тричленен състав на Апелативния съд на Вашингтон отмени решението на регулатора. Съдебният състав заявява, че регулаторът не е успял да обясни по подходящ начин защо е отхвърлил заявлението на компанията. Това подпомогна представянето на криптовалутите през цялото лято.

Криптохаосът от 2022 все още стряска фондовете за рисков капиталПрез първата половина на годината инвестициите в криптокомпании са намалели с почти 3/4 спрямо миналата
Все пак Комисията по ценните книжа и борсите не е одобрила фонда и инвеститорите може да се окажат неприятно изненадани.

"Мисля, че тези бързи покачвания на Bitcoin са донякъде преувеличени", казва Хасн. "Регулаторните и законодателните опасения все още помрачават този пазар, а не виждам възможности скоро да се разсеят, тъй като правните битки продължават."

Но има и друга причина, поради която Bitcoin може да поскъпва: страхът. Тъй като инвеститорите се стремят да диверсифицират портфейлите си в несигурни времена, някои се обръщат към криптовалута №1 като един вид цифрово убежище. Понякога наричан "дигитално злато", Bitcoin се превърна в начин за инвеститорите да излязат извън рамките на традиционните акции и облигации, посочва в заключение CNN.