Слабият криптопазар се колебае през есента, а зимата идва. Дългоочакваното стартиране на група борсово търгувани фондове (ETF), свързани с Ethereum, в САЩ предлага поредните доказателства за проблемите в него в момент, когато инвеститорите бягат от риска на фона на икономическия мрак и войните в Украйна и Близкия изток, пише Reuters.

Шестте ETF-а, пуснати на пазара на 2 октомври и предлагащи експозиция към фючърсни договори за Ethereum, са привлекли малко под 10 млн. долара през първата седмица на търговия, според данни на CoinShares. Като цяло продуктите, свързани с криптовалута №2, отбелязват отлив от 7,5 млн. долара през седмицата до 13 октомври, сочат данните.

"Моментът за фючърсните ETF-и едва ли би могъл да бъде по-лош", казва Ветле Лунде, старши анализатор в K33 Research.

През седмицата от 2 октомври доходността на съкровищните облигации се покачва до най-високото си ниво от десетилетия, докато инвеститорите изтеглят пари от по-рискови активи в условията на "по-високи за по-дълго" лихвени проценти.

Цените на Ethereum се понижават с над 5% досега през този месец, а размерът на пазара на криптовалути спада от 1,15 трлн. долара на 1,12 трлн. долара, според CoinGecko.

JPMorgan: Децентрализираната мрежа на Ethereum става все по-централизиранаТова може да доведе до контрол от страна на олигопол или малък брой физически или юридически лица


Обемът на търговията с фючърсните ETF-и на Ethereum остава под 2 млн. долара през първия ден от съществуването си, според K33 Research. За разлика от тях, ProShares Bitcoin Strategy ETF, първият фонд, проследяващ фючърси върху Bitcoin, отбелязва приток от около 570 млн. долара през първия си ден на търговия през октомври 2021 г.

Контрастът със стартирането на ETF по време на разгара на криптоманията през 2021 г. показва как институционалните инвеститори, които движат голяма част от търсенето тогава, се отдръпват от цифровите активи, тъй като макро картината става все по-мътна.

Крипто ETF-ите отбелязват забавяне на активността в продължение на месеци, като Лунде отбелязва, че тези за Bitcoin в световен мащаб са отбелязали нетни изходящи потоци от 11 157 единици между 1 август и 3 октомври. Такива фондове са предпочитани от много традиционни инвеститори, тъй като предлагат по-лесен достъп чрез обикновените борси, без да е необходимо директно да притежават криптоактиви.

Бен Макмилън, главен инвестиционен директор в IDX Digital Assets, заявява, че неговата компания позиционира инвестициите си по-дефанзивно, докато не се появи повече яснота около политиката на Федералния резерв и вероятността от рецесия.

"Инвеститорите търсят как да направят портфейлите си по-дефанзивни", добавя Макмилън. "Спекулативните активи - дори и с убедителна теза за растеж - сега са с много по-нисък приоритет."

Топ 5 на криптовалутите по търговски обем през 2023Обемът на търговията отразява интереса, търсенето и нивото на активност на дадена криптовалута на пазара


Къде е Bitcoin

Статутът на Bitcoin като първичното "цифрово злато" подкрепя донякъде криптовалутата, като тя се представя по-добре от Ethereum с понижение от около 2% този месец. Фокусираните върху Bitcoin ETF-и отбелязват приток от 43 млн. долара през седмицата от 2 октомври, докато делът на криптовалутата в пазарната капитализация на сектора се покачва от 47% на 48%.

Цените на Ethereum са се повишили с 32% тази година, изоставайки от Bitcoin, която поскъпна с над 70%.

Новосъздадените ETF-и, проследяващи единствено фючърсите върху Ethereum на Чикагската стокова борса, се понижават с над 6% от стартирането си.

Bitcoin надхвърли $30 000, нов блокчейн налива $33 млрд. в Ethereum Това са поредните добри новини за криптоиндустрията през последните седмици

МакМилън от IDX отбелязва, че макар реакцията към ETF-ите с фючърси върху Ethereum да е била незадоволителна, фактори като използването на блокчейна на тази криптовалута от големи финансови компании при токенизирането на активи може да върнат инвеститорите на масата.

"В момента макрофонът доминира над всичко", акцентира той.