Изследователи на блокчейн твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея, вероятно стоят зад кражба на 70 млн. долара от криптоборсата CoinEx.

CoinEx, която твърди, че е базирана в Хонконг, обявява във вторник в профила си в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, че портфейлите, използвани за съхранение на криптоактивите на борсата, са били хакнати. В петък тя добавя, че оценява загубите си на 70 млн. долара, което според нея е "малка част" от общите ѝ активи.

Компанията за блокчейн изследвания Elliptic заявява, цитирана от Reuters, че "редица фактори" показват, че Lazarus Group - хакерска група, свързана със Северна Корея, е отговорна за атаката.

Японските служби откриха, че китайски хакери са в мрежите им от месециТова далеч не е първият случай на хакерска атака, спонсорирана от китайската държава


CoinEx не е заявила кой според нея стои зад атаката, въпреки че коментира, че е наясно с твърденията на някои компании за сигурност, че виновни са екипи за кибершпионаж, свързани със Пхенян.

"Самоличността на хакерите продължава да се разследва", обясняват от CoinEx пред информационната агенция.

Elliptic посочват, че част от средствата, откраднати от CoinEx, са били изпратени на адрес на криптопортфейл, който преди това е бил използван от Lazarus Group за пране на откраднати средства.

Средствата са били изпратени и в блокчейна на Ethereum, като е бил използван блокчейн "мост" - начин за прехвърляне на средства между различни мрежи, който преди това също е бил използван от Lazarus Group.

Мисията на Северна Корея към Организацията на обединените нации в Ню Йорк все още не е отговорила на искането за коментар на Reuters.

Севернокорейски хакери са пробили водещ руски производител на ракети Инцидентът показва, че изолираната страна е готова да се насочи дори към своите съюзници в опит да се сдобие с критични технологии


Друга компания за изследване на блокчейн, Chainalysis, акцентира на свой ред, че има "средно висока увереност", че именно Северна Корея стои зад атаката.

Elliptic смятат, че Lazarus Group "изглежда напоследък е увеличила операциите си", като е откраднала криптоактиви на стойност около 240 млн. долара в четири отделни атаки от началото на юни, в допълнение към атаката срещу CoinEx.

Северна Корея засилва кражбите на криптовалути през миналата година, като през 2022 г. използва сложни техники, за да открадне повече от всяка друга година досега, сочи доклад на ООН. Наблюдателите на санкциите и преди са обвинявали изолираната страна, че използва кибератаки, за да подпомогне финансирането на своите ядрени и ракетни програми.

Пхенян категорично отрича твърденията, че стои зад хакерски групи или други кибератаки.