Съоснователят на Ethereum Джоузеф Лубин смята, че "бистрите глави ще надделеят" в спора на криптокомпаниите с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) в продължаващите съдебни битки между двете страни, изходът от които трябва да реши дали криптотокените са ценни книжа, съобщава CNBC.

"Предвиждам, че както при предишните технологични спорове, свързани с интернет, мрежата и криптографията бистрите глави ще надделеят", заявява Лубин, който е и главен изпълнителен директор на компанията за блокчейн технологии ConsenSys, в четвъртък пред телевизията. "Америка ще види, че децентрализираните протоколи, блокчейн, криптовалутите са в съответствие с философията на САЩ и мисля, че голяма част от останалия свят ще последва примера".

Големи играчи на криптопазара като Binance, Coinbase и Ripple водят съдебни дела с Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), която ги обвинява в нарушения на закона.

През 2020 г. SEC заведе дело срещу Ripple и нейните съоснователи за нарушаване на законите за ценните книжа, тъй като са продавали своята криптовалута XRP, без да я регистрират предварително в комисията.

Binance поиска заповед за защита срещу действия на SECЗаповедта за защита има за цел да ограничи Комисията по ценните книжа и фондовите борси да проведе до четири показания на служители


Междувременно през юни SEC обвини Coinbase, че управлява нерегистрирана борса и брокер. През същия месец Binance беше обвинена в няколко нарушения на законодателството за ценните книжа.

"Огромното мнозинство от криптотокените са ценни книжа", заявява председателят на SEC Гари Генслър в писменото си свидетелство пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите през април, като добавя, че в този случай криптотокените трябва да бъдат регистрирани в SEC.

„Генслър посочва, че според него много токени са ценни книжа, въпреки че тепърва трябва да се докаже, че са такива. Той не може просто да направи това изявление", контрира Лубин.

През март той коментира отново пред CNBC, че вместо като ценна книга Ethereum трябва да се разглежда по-скоро като стока, подобно на петрола.

"Хората купуват барели с петрол с очакване за печалба", казва той тогава, а в четвъртък посочва, че продължава да поддържа това си убеждение.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC


Лидерите на пазара на криптовалути отвърнаха на удара, като посочиха, че в САЩ липсва яснота около крипторегулациите и заплашиха да напуснат страната, ако Комисията по ценни книжа и фондови борси продължи да ги преследва.

По думите на Лубин "много страни взимат част от примера си от САЩ", което носи на компаниите значителни негативи.

"САЩ имат голямо влияние върху света чрез финансови и други посредници, а технологията на децентрализираните протоколи е свързана с правилно определяне на размера и елиминиране на посредниците в много отношения. Но САЩ също така не трябва да забравят, че са проводник на свободните пазари, капитализма, свободата на словото", посочва в заключение той.