Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) отложи до октомври вземането на решение по всички заявления за борсово търгувани фондове за Bitcoin (ETF), подадени по-рано тази година от различни кандидати, сред които BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise и Valkyrie Digital Assets, съобщава CoinDesk.

В резултат на това водещата криптовалута Bitcoin, която вече беше рязко поевтиняла за деня, спадна още повече, като за 24 часа загуби 4,1%, достигайки 26 100 долара.

SEC започна да разглежда последния списък от заявления, както от крипто-, така и от традиционни финансови компании като Wise Origin (Fidelity), BlackRock и Invesco Galaxy, миналия месец. Всеки от кандидатите се надява да стартира първия спот Bitcoin ETF, което според криптоентусиастите би позволило по-големи инвестиции на дребно в Bitcoin пространството, като същевременно би спестило на инвеститорите неприятностите, свързани със създаването на портфейли или необходимостта да купуват водещата криптовалута директно.

В свое изявление обаче SEC се въздържа от категорично решение, като вместо това удължава съществуващите срокове и дава възможност за по-широка обществена обратна връзка по заявленията.

Новите крайни срокове за Wise Origin, Galaxy и WisdomTree са 17 октомври, а за Valkyrie - два дни по-късно. За Bitwise крайният срок е 16 октомври.

Криптоборсите празнуват след решение на съда срещу SEC Американският регулатор с първи сериозен провал срещу криптоиграчите от десетилетие насам


Регулаторният орган разполага с общо 240 дни от момента, в който започне първото разглеждане на заявленията, за да вземе окончателно решение за одобрение или отказ. Служителите на SEC традиционно използват изцяло дадените им срокове за коментари и анализи, така че това решение не е изненадващо, посочва още CoinDesk.

По-рано тази седмица Окръжният апелативен съд на Вашингтон постанови, че някои от аргументите на регулатора при отхвърлянето на заявленията за Bitcoin ETF изглеждат "произволни и капризни", след като Grayscale обяви, че SEC не е имала сериозно основание да отхвърли искането за преобразуване на Grayscale Bitcoin Trust в ETF.

Инвеститорите в ETF залагат на диверсифицикация на стратегиите си Инвестициите се пренасочват към качествени акции със силни баланси


Съдия Неоми Рао заявява, че отказът на SEC е несъвместим с одобрението на двойка ETF-и за Bitcoin фючърси и не обяснява защо разглежда тези видове продукти по различен начин, като се има предвид, че базовият пазар на криптовалута №1 има "99,9% корелация" между спот и фючърсните пазарни цени. Това решение означава, че аргументът на Grayscale, че предложеният от него ETF е "съществено сходен" с фючърсните ETF, е бил уважен от съда.

"Първо, базовите активи - Bitcoin и фючърсите върху Bitcoin, са тясно корелирани. И второ, споразуменията за споделяне на наблюдението са идентични и би трябвало да имат еднаква вероятност за откриване на измамни или манипулативни действия на пазара на Bitcoin и Bitcoin фючърси", казва съдия Рао.

SEC е използвала подобни аргументи и при отхвърлянето на други заявления за ETF. Затова Апелативният съд е наредил на регулатора да преразгледа заявленията повторно.