Биткойн се насочва към най-лошата си седмица от май месец насам, след като пада до почти $26 000 в петък, следвайки два дни загуби заради няколко икономически фактора в САЩ (и не само). Спадът на биткойн започна още в сряда след публикуването на протоколите от юлската среща на Федералния резерв. Криптовалутата се понижи с около 4%, слизайки на $27,901.60, според данните на Coin Metrics.

Рано в четвъртък биткойнът падна до $27 858,94, което беше най-ниското му ниво от 20 юни, за да се срине в края на деня в САЩ с над 8%.

В петък, към 12:00 ч. у нас, криптовалутата леко се възстанови, като се търгуваше на $26,571.45, според на данните на Coin Metrics.

Към 17:00 ч. у нас спадът е над 6%: Биткойн сега се търгува на $26,069.74.

За седмицата биткойн се понижава с над 10% и е на път към седмата си седмична загуба през последните осем и най-лошата седмица от средата на май. Тази динамика поведе надолу и останалата част от крипто пазара, посочва CNBC, включително някоои от най-добрите крипто активи по пазарна капитализация, сред които BNB на Binance, XRP, solana и др. Ether губи близо 4%. От протоколите на Фед, публикувани в сряда, стана ясно, че централните банкери на САЩ виждат „възходящи рискове“ за инфлацията, които потенциално биха могли да доведат до повече повишения на лихвите. В отговор фондовият пазар се понижи в сряда и четвъртък, а доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна най-високото си ниво от 2007 г.

Спадът на акциите в САЩ продължи след публикуването на протоколите на ФедДоходността на държавните облигации достигна 15-годишен връх


По-сериозният спад на биткойн обаче започна след съобщението на The Wall Street Journal, че управляваната от Илон Мъск SpaceX е намалила стойността на своите биткойн активи с 373 милиона долара през 2022 г. и 2021 г.
„Това е една от най-бруталните ежеминутни разпродажби, които сме виждали в историята на биткойн“, казва Райън Расмусен, изследовател в Bitwise Asset Management, пред CNBC. „Настоящите спекулации са, че това е разпродажба, управлявана от Илон Мъск“, добавя той, отбелязвайки, че този последен драматичен спад е „късоглед и до голяма степен обусловен от търговията на дребно“.

„Разпродажбата изглежда до голяма степен е предизвикана от страх на фона на заглавията, че SpaceX е разпродала биткойн активи“, посочва и Дариус Табатабай, съосновател на децентрализираната борса Vertex Protocol.
През 2022 г. Tesla обяви, че е продала около 75% от своите биткойн притежания, след като е инвестирала 1,5 милиарда долара във водещата криптовалута, припомня още CNBC.
Исторически погледнато милиардерът Илон Мъск е по-скоро поддръжник на крипто, като скорошно проучване установи, че споменаването на определени алткойни от Мъск в X, социалния медиен сайт, известен преди като Twitter, е повишило цените на тези криптовалути.

Според SEC заявленията за биткойн ETF са неадекватни. Иска повече детайлиСпоред SEC, заявленията за биткойн ETF от BlackRock и Fidelity са


През 2022 г. биткойнът се изстреля до рекордно високо ниво в отговор на кампанията на Фед за повишаване на лихвите за укротяване на инфлацията. „Въпреки че инфлацията сама по себе си може да бъде аргумент за растеж на крипто активите, с нея идват и други аспекти като намаляване на апетита на инвеститорите, страхуващи се от рецесия, и избягване на рискови активи, за какъвто се смята биткойн“, казва за CNBC Силвия Яблонски, главен инвестиционен директор в Defiance. Джон Тодаро от Needham добавя, че връщането на биткойн към $30 000 в края на юни „е било в малък обем, така че ралито не е било много силно“.

„Тъй като вероятно скоро няма да има решение на заявленията за стартиране на спот биткойн борсово търгувани фондове, както и заради очакванията лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време, биткойн и крипто като цяло се охлаждат“, допълва той.