Съпрузите, наричани "Биткойн Бони и Клайд", се признаха за виновни в организирането на схема за пране на пари на стойност 4,5 млрд. долара, свързана с хакването на криптоборсата Bitfinex през 2016 г.

Роденият в Русия технологичен предприемач Иля Лихтенщайн и Хедър Морган, амбициозна рапърка, която се подвизава под псевдонима Razzlekhan, бяха арестувани през 2022 г. в рамките на определената от Министерството на правосъдието като "най-голяма финансова конфискация в историята", разказва CNN.

Като част от споразумение за сътрудничество с прокуратурата, Лихтенщайн и Морган се признаха за виновни по обвинения в заговор за пране на пари. Председателят на съдебния състав Колийн Колър-Котели прие техните признания.

По линия на споразумението за сътрудничество с правителството, Лихтенщайн ще трябва и да дава показания и да се среща с органите на реда, когато това бъде поискано, извън присъствието на адвоката му.

Как двама влюбени успяха да извършат най-големия обир в крипто историята?Иля Лихтенщайн и Хедър Морган правят милиони по пътя си в тъмната мрежа

Двойката "Биткойн Бони и Клайд" до момента не беше замесена в хакването на базираната в Хонконг криптоборса Bitfinex. Сега обаче Министерството на правосъдието твърди, че Лихтенщайн "е използвал редица усъвършенствани хакерски инструменти и техники, за да получи достъп до мрежата на Bitfinex" и е успял да реализира измама с над 2000 трансакции, при които близо 120 000 биткойна са прехвърлени в криптопортфейл под негов контрол.

"След това Лихтенщайн е предприел стъпки за прикриване на следите си" и е потърсил помощта на съпругата си за изпирането на криптоактивите, твърдят прокурорите.

След ареста на съпрузите подробностите за техния живот се превръщат в сензация за нюйоркските медии. Една от най-любопитните е, че двойката често разхожда бенгалската си котка Клариса на каишка в Манхатън.

Морган, която се определя като "крокодилът на Уолстрийт" в Twitter се описва като "технологичен предприемач, сюрреалистичен художник, рапър, продуктивен писател и моден дизайнер", допълва CNN.

Според Министерството на правосъдието Лихтенщайн се е признал за виновен в заговор за пране на пари, за което се предвижда максимална присъда от 20 години затвор.

Морган се признава за виновна в заговор за пране на пари и заговор за измама на САЩ, за което се предвижда максимална присъда от 5 години затвор.

Съпругът остава задържан под стража, докато чака присъдата, а Морган е с мярка домашен арест.