Криптоплатформите се борят за господстващо положение в САЩ, най-големия пазар в света, след регулаторната репресия, която разтърси сектора, пише Reuters.

Coinbase и Binance, две от най-големите криптоборси по пазарен дял сред опериращите в САЩ, загубиха позиции тази година.

Първата е спаднала до около 51% към 18 юни от високите 62% през януари, докато втората е потънала до около 1,5% от 22% през март, според данни на Kaiko.

И Binance, и Coinbase са съдени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) за предполагаеми нарушения на законите за ценните книжа, въпреки че отричат отправените обвинения.

Техните регулаторни проблеми, както и тези на други подобни компании, бяха само черешката на тортата след краха на FTX на Сам Банкман-Фрайд миналата година, който предизвика крипто хаос на пазарите.

Криптокомпаниите играят покер с Комисията по ценни книжа и борсиТокените на пазара са ценни активи, твърди американският регулатор

Съперниците усещат мириса на плячка, отбелязва Reuters.

Kraken, Bitstamp и LMAX Digital - институционална криптоборса, са увеличили пазарните си дялове от началото на тази година с цели 5,66%, според данните на Kaiko, които представляват глобалния пазарен дял на борсите, които оперират в Съединените щати.

"Доминирането на американския пазар е ключово", казва Рави Доши, съуправител на отдела за търговия в Genesis Trading.

"По-голямата част от обема на търговията се осъществява в САЩ, защото тук е най-големият капитал и най-големият интерес от страна на институциите.", допълва той.

Крипто борсата Bittrex в САЩ подаде молба за несъстоятелност Искът няма да се отрази на Bittrex Global, която обслужва клиенти зад Океана

Kraken скочи до около 29%, оставяйки Binance назад.

Гай Хърш, глобален управляващ директор на Kraken, заяви, че компанията е "посветила значително време и ресурси, за да подобри качеството на своята платформа".

Боби Загота, главен изпълнителен директор на Bitstamp USA, заяви, че неотдавнашният растеж на компанията се дължи на "търсенето на качество" на пазара. Глобалният пазарен дял на Bitstamp сред борсите, опериращи в САЩ, е нараснал до около 9%.

Coinbase и LMAX отказаха да коментират данните, а Binance, американският филиал на най-голямата криптоборса в света, не отговори на молбата за коментар на Reuters.

Binance е контролирала незаконно сметки на Непубликуваните досега банкови записи показват, че управлението на Binance се е разпростирало върху сметките в Silvergate

Промените в пазарния дял се случват в несигурен момент за сектора на цифровите активи, тъй като Комисията по ценните книжа и борсите твърди, че повечето криптомонети са нерегистрирани ценни книжа.

Според участниците на пазара, задачата на гладните претенденти да завземат пазарен дял, може да не е толкова лесна.

Както Kraken, така и Coinbase изброяват повече от 200 токена, включително някои, които SEC в своите съдебни искове е определила като нерегистрирани ценни книжа, като solana и polygon.

Сега обаче, засиленият регулаторен контрол върху тези предлагания прави по-трудно за борсите да следват стария наръчник.

"Като оператор на борса вие увеличавате риска си, защото предлагате тези токени, които могат да бъдат считани за ценни книжа", каза Доши от Genesis Trading.

Все пак анализът на разходите и ползите за борсите може да се промени, ако цените на крипто токените се възстановят и внезапно се повиши интересът на инвеститорите, допълва той. "Това е напълно реално да се случи, когато се добавят тонове и тонове токени, докато навлизаме в нов бичи пазар.", категоричен е експертът.