Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ заяви, че скорошната вълна от заявления, подадени от мениджъри на традиционни и крипто активи за стартиране на спот биткойн борсово търгувани фондове, са неадекватни, според източници на The Wall Street Journal.

Комисията е информирала борсите Nasdaq и Cboe Global Markets, подали заявленията от името на мениджърите на активи, сред които най-големият в света - BlackRock, че те не са достатъчно ясни и изчерпателни.

Борсите или мениджърите на активи могат да ги актуализират, за да отговорят на обратната връзка на регулатора. Cboe вече е актуализирала и подала отново своите заявления в петък следобед, за да отговори на обратната връзка на SEC, посочва WSJ.

Bitcoin се представя отлично. Защо? Най-голямата цифрова валута в света е поскъпнала с повече от 12% от началото на юни

Цените на биткойна се повишиха в средата на юни, когато BlackRock разкри плановете си за ETF. Криптовалутата скочи с около 20%, надхвърляйки $30 000 за първи път от април. Акциите на Coinbase Global, която е посочена като попечител на активите на фонда BlackRock, скочиха с повече от 30% през същия период.

Стойността на биткойн в долари падна с 5%, след като The Wall Street Journal съобщи за решението на SEC, преди леко да се възстанови.

ETF, който проследява действителната цена на биткойн, би отбелязал преломен момент за индустрията, защото ще осигури по-широк достъп до криптовалутата. Това би позволило на инвеститорите да купуват и продават биткойн чрез брокерски акаунт толкова лесно, колкото и акции.

SEC обаче многократно отхвърля офертите за подобни фондове от 2017 г. насам с аргумента, че биха били уязвими за измами и манипулации. Най-малко 12 ETF, които притежават биткойн фючърси, вече са на пазара.

Криптовалутите се повишиха след хода на BlackRock за биткойн ETFБиткойн приключи петък с покачване от 3,75% до $26 355,04, а етерът напредна с 3% до $1,718.32


Инвеститори и анализатори възприеха хода на най-големия мениджър на активи в света BlackRock като на най-добрата и надеждна оферта за биткойн ETF, отчасти заради това, че компанията е своеобразен рекордьор по отношение на одобрението на подадени от нея заявления.


Експерти от индустрията прогнозираха, че предложена от BlackRock, офертата за биткойн ETF ще намали опасенията на SEC, тъй като включва „споразумение за споделяне на надзора“ на спот платформа за биткойн търговия с Nasdaq, която ще листне ETF.


Fidelity и Ark също са включили подобно „споразумение за споделяне на надзора“ в офертите си, посочва още WSJ.


Според изданието SEC е върнала документите, защото не са били посочени борсите за спот биткойни, с които се очаква мениджърите на активи да имат такава сделка, или не са предоставили достатъчно детайлна информация за нея.


Cboe е подала отново заявления в петък следобед за спот биткойн ETF от името на Fidelity, WisdomTree, VanEck, Invesco и Ark Investment Management, уточнявайки, че очаква да сключи споразумения за споделяне на надзора с Coinbase.


Nasdaq все още не е подала повторно заявление за BlackRock, но също се очаква да сключи такова споразумение с Coinbase, според източник на WSJ.

Представители на SEC, Nasdaq, BlackRock, Fidelity, Invesco, WisdomTree и Ark са отказали коментар пред изданието.


Делата на SEC сриват пазар на алтернативни криптовалути за $100 млрд.Цените на основни играчи като Solana, Polygon и Cardano са потънали с между 23% и 32% Повторното попълване на заявленията нулира часовника и връща мениджърите на активи поне седем дни назад в конкурентната надпревара за стартиране на първия спот биткойн ETF.

След като борсата или мениджърът на активи подаде отново заявление, SEC има 15 дни, за да го постави на обществено обсъждане. През това време може да върне заявлението отново 7 дни назад.

След изтичането на 15-дневния период SEC разполага с до 240 дни, за да одобри или отхвърли заявлението.

SEC заведе ново дело срещу най-голямата платформа за криптотърговия в САЩCoinbase е работила като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция

Някои анализатори казват, че доминиращата пазарна позиция на платформата за обмен на криптовалута Binance вреди на шансовете за одобрение за спот биткойн ETF, посочва още WSJ.

„Като се има предвид логиката, която SEC е използвала досега, Binance трябва да фалира, след което отговарящите на стандартите играчи да заемат нейното място, преди биткойн ETF в САЩ да бъде одобрен, коментира финансовият блогър Джон Пол Конинг. По думите му само тогава по-голямата част от биткойн търговията ще мигрира към платформите, които отговарят на строгите регулаторни изисквания на SEC.


Binance загуби достъпа си до американската банкова система Банковите партньори на Binance смятат, че разкритията на SEC са станали твърде значими, за да бъдат пренебрегнати

SEC заведе дело срещу най-голямата борса за криптовалута в света в началото на юни, твърдейки, че Binance управлява незаконна платформа за търговия в САЩ и злоупотребява със средствата на клиентите. Ден по-късно тя започна дело срещу Coinbase, заявявайки, че платформата нарушава правилата, които се изискват, за да се регистрира като борса и да бъде наблюдавана от федералната агенция.