SEC заведе ново дело срещу най-голямата платформа за криптотърговия в САЩ

5451
SEC заведе ново дело срещу най-голямата платформа за криптотърговия в САЩ

© Unsplash

Нов ден, ново регулаторно действие срещу голяма компания за криптовалути. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е завела дело срещу Coinbase, най-голямата платформа за търговия с криптоактиви в САЩ, твърдейки, че е работила като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция.

SEC отбелязва, че брокерите, борсите и клиринговите агенции обикновено са разделени на традиционните пазари на ценни книжа, но Coinbase е "преплитала" техните услуги. 
 
SEC засилва натиска върху Coinbase с ново разследване Това е пореден ход на комисията за овладяване на криптоиндустрията след имплозията на FTX миналата година


Агенцията твърди, че като не се е регистрирала като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова агенция, Coinbase е попречила на инвеститорите да разполагат с определени защити. Те включват проверки от страна на SEC, гаранции срещу конфликти на интереси и изисквания за водене на документация. Според SEC Coinbase не отговаря на изискванията за приложимо освобождаване от регистрация за нито една от трите функции. Затова и обвинява компанията, че е спечелила милиарди долари от такси за трансакции чрез "незаконно улесняване на покупката и продажбата на ценни книжа на криптоактиви" поне от 2019 г. насам. 

"Просто не можете да пренебрегвате правилата, защото не ви харесват или защото предпочитате други: последиците за инвестиращата общественост са твърде големи", категоричен е Гурбир С. Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC. "Както се твърди в нашата жалба, Coinbase е била напълно наясно с приложимостта на федералните закони за ценните книжа към своята стопанска дейност, но умишлено е отказала да ги спазва. Макар че пресметливите решения на Coinbase може и да са ѝ позволили да спечели милиарди, тя е направила това за сметка на инвеститорите, като ги е лишила от защитата, на която имат право." 
 
Binance е контролирала незаконно сметки на Непубликуваните досега банкови записи показват, че управлението на Binance се е разпростирало върху сметките в Silvergate


През юли миналата година стана ясно, припомня Engadget, че SEC разследва Coinbase по отношение на това дали компанията незаконно е продавала нерегистрирани ценни книжа. Новината за новата жалба на агенцията идва в същия ден, в който главният юридически директор на Coinbase Пол Гревал трябва да даде показания пред комисия на Конгреса във връзка с нов проектозакон, който има за цел да въведе някои крипторегулации. 

През март Coinbase разкри, че е получила известие от SEC за установени потенциални нарушения на закона за ценните книжа и че също така "е предоставила на SEC множество предложения за регистрация в продължение на месеци, като на всички тях агенцията в крайна сметка е отказала да отговори". 
 
В понеделник SEC е повдигнала също така 13 обвинения срещу Binance и нейния главен изпълнителен директор Чанпенг Джао. Агенцията твърди, че Binance е заобиколила собствените си мерки за съответствие и е излъгала инвеститорите и регулаторните органи. Освен това, добавят от регулатора, е управлявала неправилно средствата на клиентите.   
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg