Чинкуе Тере е един от най-красивите и известни региони на Италия, а разходките по крайбрежните пътеки със зашеметяващи панорамни гледки са задължителни за туристите.

Но всеки, който планира това преживяване в следващите дни, трябва да внимава – италианските власти ограничават посоката на движение, което означава, че пътеките между петте бивши рибарски селища ще бъдат достъпни само в едната посока.

Мярката е с цел да изпревари огромния брой посетители, които Италия очаква за уикенда след Деня на освобождението – национален празник, който се отбелязва на 25 април (в чест на освобождението на страната от фашистко управление).

Ограниченията ще важат и за 26, 27, 28 април и 1 май, когато милиони италианци ще бъдат на почивка заедно с чуждестранните туристи.

Служителите на парка и полицията ще следят за спазването на правилата между 9 и 14 ч., така че, не се опитвайте да стигнете пеша от Вернаца до Монтеросо, допълва Timeout.

Донатела Бианки, ръководител на управата на националния парк, коментира пред Telegraph:

"Опитваме се да овладеем притока на хора по пътеките, за да опазим околната среда в района, както и безопасността на посетителите.

За да се контролират тълпите, се въвежда не само еднопосочна система – всеки, който иска да мине по маршрута, трябва да плати 15 евро вход.

Предвижда се тези правила да се прилагат и за уикенда на 4 и 5 май, но тази информация все още не е потвърдена.

Италия от доста време се огъва под тежестта на свръхтуризма, припомня Timeout. Флоренция ограничи броя на Airbnb имотите, които могат в града, а Венеция вече започна да събира входна такса от еднодневните туристи. Такава се предвижда и за посетителите на езерото Комо.

На този фон, не само известните пътеки, но и други зони в района на Чинкуе Тере имат нужда от реставрация, изискваща огромни парични средства.

Успешен пример в това отношение е Via dell'Amore (известна като "алеята на влюбените") – проект на стойност 25 милиона долара. Тя свързва две от петте селища – Манарола и Риомаджоре.

Първоначално построена от месните жители, които искали да избегнат ходенето по скалите, алеята е затворена от 2011 г. след свлачище. Но след реновирането популярният пешеходен маршрут отново беше отворен за посещения миналата година.

Чинкуе Тере се посещава от около три милиона туристи годишно, а пренаселеността в пиковите часове крие риск от проблеми с безопасността. Затова целта на популярния район не е туристите да се отдръпнат напълно, а да се помогне за съхранението на уникалната природа по красивата брегова линия.