Туризмът е икономическа необходимост за много дестинации, но обратният ефект от него се усеща във все повече от най-посещаваните градове на планетата.

Пример за това е Барселона и един от кварталите на града, който предприема креативна мярка за справяне с екстремния приток на туристи – просто се е премахнал от картите на Apple и Google.

Е, само донякъде.

Става въпрос за зоната, където се намира паркът Гюел – втората най-популярна забележителност в Барселона след Саграда Фамилия.

Това е зашеметяващо открито пространство с площ 17 хектара, което се отличава с огромни мозайки, проектирани от каталунския архитект-пионер Антонио Гауди. А гледката определено си заслужава.

Популярността на обекта означава, че районът е кошмарен за местните жители – особено за възрастните, които се оплакват, че от години се борят с тълпите и не могат да си намерят място в обществения транспорт, пише TimeOut.

Ето защо автобусният маршрут е премахнат от дигиталните карти. Пътят 116, на който много жители разчитат, за да се приберат у дома не е видим в интернет, а инициативата е на Общинския съвет.

Като се има предвид, че хълмът Кармел (където се намира паркът Гюел) се посещава от девет милиона души годишно, не е чудно желанието на испанците да се отърват от тълпите.

Преди автобусът беше толкова пълен, че дори хора с бастуни не можеха да се качат, разказва 75-годишната Луз Лопес пред elDiario.es.

Отначало се забавлявахме на идеята, казва Сесар Санчес, местен активист, пред Guardian, но сега сме изумени, че мярката е толкова ефективна. Надяваме се, че местните жители ще се възползват от нея, допълва той.

През последните няколко месеца горещи туристически дестинации въведоха допълнителни такси или увеличиха настоящите, за да ограничат тълпите.

Милано дори забрани местата за хранене в късните часове на нощта, за да контролира шума, а Амстердам стартира интерактивна кампания и забрани огромните круизни кораби.

Барселона направи това още през есента, като затвори северния си пристанищен терминал за круизен трафик след споразумение с местните власти за преместване на корабите по-далеч от града.

Круизните кораби акостират на кея Moll d'Adossat, който е най-отдалечен от центъра, докато преди това използваха и кея на Световния търговски център в центъра на града, на една пресечка от Ла Рамбла, известната крайбрежна алея.

Според данни, публикувани от пристанищните власти, мярката засяга около 340 круизни пътувания годишно.