Да се разходиш из Барселона е страхотна идея, но ако си сам, може и да останеш гладен. Напоследък част от ресторантите в града са установили нова практика – отказват настаняване на клиенти, освен ако не са част от по-голяма група, пише Euronews.

Така бизнесът се опитва да увеличи печалбите от множеството туристи, но пък печели критиките на всички останали, най-вече местни хора.

Масите на открито в ресторантите са едно от най-желаните места за обяд или вечеря в Барселона. И особено заведенията по улици като Carrer De Blai, известни с вкусната си храна. Но именно те връщат соло посетители, пише испанският вестник El Pais.

Да си сам в ресторант често пъти не е най-приятното преживяване, а персоналът може да вгорчи прекарването още повече. Не са един и два случаите, в които такива клиенти са настанявани близо до толетната, кухнята или в някой отдалечен ъгъл. Но направо да те изгонят е следващо ниво в неучтивото отношение.

Разбира се, персоналът е инструктиран да обяснява, че няма места, че всичко е резервирано или да измисли някакво друго оправдание, което да звучи правдоподобно.

Какво означава за бъдещето на туризма бумът на соло пътешественичките Стартиращи фирми осъзнават, че пазарът за жени, които предпочитат соло приключения, е недостатъчно обслужван

„Седнах в един ресторант. Сервитьорът бързо дойде и ми обясни, че местата са резервирани, макар че не бяха. Станах и веднага след това на същата маса се настаниха група туристи“, разказва един от отпратените клиенти.

На друго място му обяснили, трябва да се нахрани само за 20 минути. В третото заведение били съвсем откровени – всичко е резервирано за групи.

Причините са финансови, естествено. Големите компании поръчват повече, а туристите по принцип са склонни да харчат, понеже са в почивка. Така местните хора се класират почти като втора категория клиенти.

Поредна туристическа драма: Хора в бански смущават каталунски нудистиНатуристко-нудистката федерация на Каталуния се бори с наплива от новодошли, носещи бански костюми, които ги карат да се чувстват неудобно

Ситуацията не винаги е била такава. Само допреди няколко години никой нямаше проблем да седне сам на маса дори и само за едно кафе. Сега обаче нещата се променят.

Още от пролетта, ссъс затоплянето на времето, местните са принудени да се съобразяват с големите групи туристи и внимателно да подбират часовете, в които отиват в заведение. Следобед сядането за една напитка често се оказва невъзможно.

Наскоро испански журналист написа в социалните мрежи:

„В 16 ч. искахме да пием кафе, но не ни сервираха. Обяснението – време за аперитива преди вечеря.“