Законната възраст за употреба на алкохол не е еднаква в цял свят.

Ако смятате да посещавате дестинации с парти репутация, трябва да имате в предвид някои подробности в правилата за консумация, съветва CNN.

Първото и най-важно условие, е да се запознаете със законите за алкохола и обичаите в конкретната страна, преди да си поръчате първото за вечерта.

Освен това, не забравяйте, че дори някое място да се слави с олекотена регулация спрямо алкохола, тя може да не важи за консумацията му на публични места и възрастта за тази цел.

За да сте подготвени по-добре, CNN предлага преглед на законната възраст за консумация на алкохол в някои от най-популярните туристически дестинации, заедно с най-големите крайности в законите им.

Чехия

Според статистиката на World Population Review гражданите на Чешката република консумират повече бира на човек, отколкото която и да е друга страна, като изпреварват двойно най-близките си конкуренти Австрия и Полша.

За да можете законно да се присъедините към пиенето на бира, трябва да сте навършили 18 години.

Имайте в предвид законите за пиене на обществени места в столицата Прага, където това е незаконно на повечето улици в Стария град.

Обърнете внимание на предупредителните знаци, съветва CNN.

Пет ключови тенденции в алкохолната индустрия тази година

Франция

Представите в САЩ са, че френските тийнейджъри растат и пият вино, без да се притесняват от това.

Но нещата вече не са толкова лежерни, колкото някога.

През 2009 г. Франция увеличи минималната възраст от 16 на 18 години.

Младежите на 16 и 17 години могат да пият на обществени места, само ако са придружени от родител или настойник.

Германия

Ако желаете да изследвате зараждащите се вкусове към бирата и виното, можете да го направите на 16-годишна възраст на германските Октоберфести.

Всъщност можете да направите първите си глътки на 14 години, ако присъства родител или настойник.

Въпреки това е забранено да купувате и пиете по-твърди неща, докато не навършите 18.

Съседните Белгия и Дания също разрешават на 16-годишните да купуват и пият напитки, съдържащи по-малко от 1,2 % дестилиран алкохол.

В коя европейска държава се пие най-много алкохолБългария е в ТОП 10 на най-често консумиращите алкохол страни в ЕС

Италия

Ако смятате, че dolce vita означава да вкусите класни италиански вина, лимончело и други алкохолни напитки в бар на Ботуша, ще трябва да станете на 18 години, за да го направите сами.

Трябва да имате документ за самоличност, въпреки че правилата за възрастта може да не се спазват стриктно.

Изключения се допускат за младежи на 16-17 години, ако са с родителите си.

В този случай, никой няма да ви направи зебележка, но родителите трябва да са тези, които купуват/поръчват алкохола.

Испания

Ако при посещението си в Мадрид, Севиля или други популярни места копнеете за "más sangría", трябва да сте навършили 18 години, за да си го поръчате и да консумирате легално.

Преди десетилетия законната възраст за пиене в Испания беше 16 години, но регионалните правителства започнаха да я увеличават на 18 години.

Бъдете внимателни къде пиете.

В Мадрид например хората не могат да консумират алкохол на улицата, освен в кафенетата и баровете на открито и на маси, поставени до вратите на баровете.

Разхождайки се с отворена бира в Барселона, може да ви бъде наложена глоба.

Няма възрастови ограничения за пиене в уединение у дома.

Португалия, Испания, Чили… Къде е раят на най-евтиното вино в светаАко искате евтино вино, без цената да е за сметка на качеството, не търсете нищо друго, освен Португалия

Обединеното кралство

Ако искате да полеете посещението си в Обединеното кралство (независимо дали става дума за Англия, Уелс, Шотландия или Северна Ирландия), трябва да сте навършили 18 години.

Както и на други места, и тук има няколко изключения:

Ако сте на 16 или 17 години, имате право да пиете някои видове алкохол - бира, сайдер и вино. Но това трябва да става с храна и да сте с възрастен.

Ако сте на 15 или по-малко години, можете да влизате в лицензирани помещения, като например кръчми, с възрастен, но без да пиете алкохол.

Не забравяйте, че Северна Ирландия има свой собствен набор от допълнителни, много специфични правила, ако отидете там.

САЩ

Федералният закон за единната възраст за пиене от 1984 г. определя 21 години като законна възраст за закупуване на алкохол.

Понастоящем всеки щат следва този стандарт.

И тук отново идваме с изключенията: най-важната дума е "купуване".

Например законът на Уисконсин гласи, че "лица под 21 години могат да притежават и консумират алкохолни напитки, ако са с родителите, настойниците или съпрузите си, които са навършили пълнолетие за консумация на алкохол; но това става по преценка на лицензополучателя" на бара.

Думата "щат" също е от решаващо значение.

Законната възраст за консумация на алкохол на територията на Пуерто Рико е 18 години (въпреки че трябва да сте на 21 години, за да влезете в някои барове и клубове.)

За Американските Вирджински острови възрастта е 18 години.

Дубай премахва данъка от 30% върху алкохолаПремахва се и лицензионната такса, която преди това беше необходима на жителите за закупуване на алкохол в търговски и туристически центрове

Обединени арабски емирства

Един от най-големите туристически магнити на 21-ви век, ОАЕ е федерация от 7 емирства на Арабския полуостров.

Всяко от тях има свой собствен начин на действие - включително възрастовите ограничения за пиене.

Според уебсайта Smart Traveller на австралийското правителство "законната възраст за пиене в Абу Даби е 18 години.

Според подзаконов акт на Министерството на туризма обаче, хотелите могат да сервират алкохол само на лица над 21 години.

В Дубай и северните емирства законната възраст за консумация на алкохол е 21 години."

В емирство Шарджа всяка алкохолна напитка е незаконна за всяка възраст.

Тайланд

Законната възраст за консумация на алкохол в Тайланд е 20 години.

Ако сте на 19 и по-малко години и разчитате на небрежно прилагане на законите или на туристически изключения, знайте, че тази граница може да бъде взета на сериозно, включително глоби и възможно лишаване от свобода.

В модния курорт Пукет бяха извършени обиски на заведения по подозрение, че продават алкохол на хора под възрастовата граница.