Венеция стана първият град в света, въвел входна такса за туристи. Тя влиза в сила от днес – 25 април, Национален празник в Италия.

Целта на мярката е да намали натиска на масовия туризъм и да направи града по-пригоден за местните жители, допълва CNBC.

Пилотната програма изисква такса от 5 евро дори от еднодневните посетители на един от най-живописните и исторически градове, фигуриращ в Списъка на засстрашеното културно наследство на ЮНЕСКО.

От днес общински служители проверяват билетите на еднодневните туристи пред входа на железопътната гара Санта Лучия. Поставени са табели, предупреждаващи за програмата за плащане.

Таксата се прилага за пристигащи между 8:30 ч. местно време и 16:00 ч., докато извън тези часове достъпът е свободен. Еднодневните туристи, които не заплатят таксата, са заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро.

Нощуващите туристи, които пребивават на територията на община Венеция, са освободени от таксата, но трябва да притежават QR код, за да преминат през порталите, разположени на основните пунктове за достъп до града.

За посетителите, които нямат достъп до смартфон, е създадена будка, съобщи Reuters.

Не всички обаче подкрепят нововъведената от днес такса.

Протестиращи влязоха в сблъсък с полицията, като някои от тях държаха плакати с надпис „Не на билета, да на домовете и услугите за всички“, докато демонстрираха срещу мярката.

В началото на седмицата кметът Луиджи Брунаро заяви в социалните мрежи, че Венеция ще бъде първият голям град, който ще експериментира с програмата за плащане, „въпреки че свръхтуризмът не е проблем, който засяга само него“.

„Чрез тази мярка искаме да подобрим качеството на живот във Венеция, искаме да я направим по-безопасна, по-чиста и с повече услуги, за да гарантираме спокойствието на гражданите и посетителите“, написа той в пост в X.

„Със смелост и усмивка искаме да дадем бъдеще на Венеция, която утре ще бъде в ръцете на нашите деца. Този град винаги ще остане отворен и всички сте добре дошли, никой не е изключен. Ние ви очакваме!“, допълни той.

От години Венеция обмисля идеята да обложи с данък еднодневните посетители като една от мерките за ограничаване на свръхтуризма, който местните жители отдавна обвиняват, че повишава цените и превръща града в своеобразен увеселителен парк, пълен със сувенири.

Около 50 000 души живеят в историческата част на града, посетен от над 5,5 милиона туристи през 2019 г., според данни на Statista. Много от тях слизат от круизните кораби само за един ден, за да направят снимки на известните канали и площади на Венеция, допълва още CNBC.