Туристите на островите Галапагос ще плащат два пъти по-високи входни такси от тази година.

Местните власти въвеждат мярката на фона на опасенията, че увеличаването на посетителите оказва натиск върху природата в екологично чувствителната дестинация.

Министерството на туризма на Еквадор обяви новите такси, които ще влязат в сила на 1 август 2024 г., пише CNN.

Входната такса ще се увеличи от 100 на 200 долара за гражданите на почти всички държави, с изключение на други членове на южноамериканския търговски блок, който включва Аржентина, Бразилия и Перу.

Посетителите от тези държави ще плащат по 100 долара на човек, което е увеличение с 50 долара. Децата под двегодишна възраст ще бъдат допускани безплатно, независимо от гражданството им.

Това е първото увеличение на входните такси за Галапагос от 1998 г. насам.

"Островите Галапагос са не само национално, но и световно богатство. Наша обща отговорност е да защитим и запазим тази екосистема за бъдещите поколения", заяви Нилс Олсен, министър на туризма на Еквадор, в изявление, споделено с Galapagos Conservation Trust.

Той добави, че допълнителните средства ще бъдат насочени към усилията за опазване на островите, които се намират на 1000 км от брега на континентален Еквадор.

Галапагос е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, състоящ се от над 100 острова. Те са наричани "жив музей" и са дом на редица редки или застрашени от изчезване растения и животни.

Едва около 30 000 души живеят са местните жители на островите Галапагос, но в рамките на една година ги посещават около 170 000 чуждестранни туристи.

Тръстът за опазване на Галапагос, регистрирана в Обединеното кралство благотворителна организация, чиято цел е да насърчава опазването и устойчивостта на островите, предупреждава за екологичните последици от нарастващия брой посетители.

"През последните години се наблюдава тревожно нарастване на броя на посетителите, което се дължи на рязкото увеличаване на наземния туризъм", се казва на уебсайта на организацията. "Това води до изчерпване на възможностите на системите за управление на отпадъците, изостря несигурността по отношение на водата и храната и увеличава заплахата от опустошителни инвазивни видове на островите."

В архипелага продължават да се правят научни открития. Миналата година учените откриха неизвестен досега коралов риф, за който се смята, че е на хиляди години, допълва CNN.

През 2021 г. ЮНЕСКО публикува доклад за островите и усилията за опазване на природата там. В него беше дадена висока оценка на еквадорското правителство за намаляването на незаконния риболов и контрола върху разпространението на инвазивни видове, но се изисква актуализация до 2024 г.

Тази година световната популярност на дестинацията може да бъде повишена заради новия филм на Рон Хауърд, в който се разглежда истинска история за скандал, разплетена на Галапагос през 30-те години на миналия век. Лентата се казва "Рай" и ще излезе по-късно тази година, а сред звездните актьорски имена е Джъд Лоу.