След мъчителните локдауни от периода на пандемията, туризмът с цел преживяване е в своята ера на възход.

Вече не е достатъчно просто да посетите дадено място – пътуващите искат да научат повече за него, да се потопят в живота на местните хора и по този начин да преживеят собствена психическа трансформация.

Ето защо компанията за луксозни пътешествия Virtuoso направи проучване сред 20 000 от своите консултанти за това кои са задължителните преживявания за 2024 г.

1. Туризъм в нощното небе

Докато традиционният туризъм се фокусира върху запълването на дневните часове с интересни дейности, този на нощното небе е изцяло посветен на тъмната част от денонощието.

Пътешествениците могат да се насладят на истински чудеса - от наблюдение на звездите до Северното сияние, а пътуванията могат да включват и обиколки за наблюдение на нощни животни.

Virtuoso препоръчва пътувания до Норвегия, Исландия и Канада, като отбелязва, че пътниците, които обичат по-топло време, могат да видят пълното слънчево затъмнение на 8 април в Северно Мексико.

Луксозният палатков лагер с първия „сертификат за звездно небе“Under Canvas Lake Powell - Grand Staircase в Юта е първото място за настаняване, получило официален сертификат DarkSky

От Тексас до Албания и Испания – имате избор от цели 200 локации в 22 държави, които са определени като "Място с тъмно небе" от организацията с нестопанска цел DarkSky International.

2. "Бавни" сафарита

Сафаритата са начело на списъците на много пътешественици, но те не трябва да са фиксирани върху откриването на "Големите пет" диви животни – лъв, леопард, носорог, слон и африкански бивол.

Бавните сафарита се фокусират върху пълния спектър от животински свят и пейзажи на Африка, предоставяйки идеален противовес на предизвикващите адреналин миграция на антилопа гну и лов на лъвове", според Virtuoso.

"Бавните сафарита предлагат възможност да се насладите на някои от не толкова скритите диви животни на Африка и с по-спокойно темпо", обяснява Мисти Белс, вицепрезидент на компанията за връзки с обществеността в световен мащаб.

Изследователи на National Geographic поемат луксозeн сафари хотел в Кения Прочутите изследователи Дерек и Бевърли Жубер са новите собственици на луксозния сафари хотел Shompole Lodge в Кения

3. Уелнес като начин на живот

Уелнес дестинациите са навсякъде, но Virtuoso препоръчва да избягате от стреса в "най-щастливата страна в света или Страната на усмивките" – Бутан или Тайланд.

Известният индекс на Бутан за брутно национално щастие (GNH) измерва колективното щастие и благосъстояние на населението. Приет през 2008 г., той е основна движеща сила на туристическата и икономическата политика на страната.

Посещението вече е и по-евтино, след като страната временно намали наполовина дневната такса за устойчиво развитие на стойност 200 долара.

Що се отнася до Тайланд, съветниците на Virtuoso препоръчват "добре познати райони като Чианг Май и Кох Самуи", както и по-уединени места.

Банкок, Пукет, Ко Самуи: Разкриха къде ще снимат сезон 3 на „Белият лотос“ Макар че новите епизоди ще се излъчат едва през 2025 г., Тайланд вече очаква блясъка на прожекторите да бъде насочен към местните локации

Един от примерите е курортът InterContinental Khao Yai.

Разположен на 2,5 часа от Банкок, спа центърът и стаите му са в луксозни вагони, които са рециклирани, в близост до националния парк Khao Yai, включен в списъка на ЮНЕСКО.

4. Сезоните в Япония

Japan Rail Pass, най-бързо развиващият се уебсайт за пътувания в САЩ, няма да помогне на пътниците да опознаят Северна Америка - но ще ги разведе из Япония с влак.

Уебсайтът има най-голямо увеличение на средния месечен трафик (+239%) от 2022 г. до 2023 г. сред американските потребители, което подчертава нарастващия интерес за посещение сред международните посетители, според компанията за анализ на данни Similarweb.

Virtuoso отбелязва популярността на посещението в Япония през пролетта, когато в места като Киото и Каназава цъфтят сакурите.

Но консултантите на компанията съветват пътуващите да обмислят и посещение през зимата, "когато ски сезонът е в разгара си и върхът на Фуджи е покрит със сняг".

„Фуджи крещи от болка“: Туристите унищожават най-високия връх в Япония Не можем просто да чакаме подобрение, трябва да се справим със свръхтуризма сега, категорични са екозащитници и експерти по туризъм

5. Експедиционни круизи

Експедиционните круизи са наричани "пробивната тенденция в пътуванията на десетилетието".

Те предлагат удобствата на круизните кораби, но се извършват на по-малки плавателни съдове с по-малко хора.

Популярни за места от Антарктида до Галапагоските острови, експедиционните круизи имат експерти на борда, като историци и геолози, и са предназначени за хора, които търсят допълнителен елемент на приключение.

"Все повече хора вече не искат обикновени почивки", казва Джеймс Коул, основател на базираната във Великобритания круизна агенция Panache Cruises, пред CNBC.

"Хората жадуват за приключения... тук има известна доза романтизъм, която се връща към времето на великите изследователи.", допълва той.

Дълбоко в джунглата или сред ледове – новата мания по круизите с адреналинСред най-търсените дестинации са Аляска, островите Галапагос, Арктика и Антарктида, а интересът към Коста Рика е с 54% повече спрямо 2019 г.

6. От Париж до Истанбул с влак

Има много начини да пътувате между френската столица Париж и Истанбул, град на кръстопътя между Азия и Европа.

Но може би нито един от тях не е толкова луксозен - и скъп, като този във влака Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train.

Влакът извършва по-кратки пътувания, много от които продължават само една-две нощи, в Европа и само едно пътуване годишно отвежда пътниците от Париж до Истанбул.

На върха на лукса: От Париж до Портофино с еднопосочен билет за $8500Луксозното преживяване няма да свършва със слизането от влака. Следва настаняване в хотел Splendido с изглед към пристанището на Портофино, с обновени стаи и басейн

Virtuoso препоръчва на пътниците първо да посетят Олимпийските игри, преди да отпътуват от Париж със стил.

7. Пътешествие със страст

Тези, които обичат градинарството, могат да посетят изложението за цветя RHS Chelsea в Лондон през май, а любителите на четенето могат да се отправят към библиотеката в Страховския манастир в Прага.

Нова компания, наречена "Динозавърски пътувания", позволява на ентусиастите да пътуват с палеонтолога Брайън Къртис, за да копаят фусили и да изследват места с вкаменелости в САЩ.

"Тези пътувания са част от мечтите на феновете на палеонтологията", казва Къртис и добавя, че пътуванията включват "изумителни изложби на динозаври, бозайници, морски влечуги, птерозаври, риби и още от палеонтологичните чудеса".

Музеите, които представят бъдещето, а не миналотоРазходете се из музеите на бъдещето, които поставят иновациите на първо място.

8. Бягство на частен остров

Почивката на частен остров е най-добрата за уединение, категорични са от Virtuoso.

Но не е необходимо да резервирате целия остров, за да получите подобен престой.

От резервата Bawah в отдалечените острови Риау в Индонезия до курорта The Resort at Isla Palenque в Панама - престоят на частен остров е за тези, които искат да избягат от всичко на дестинация, където пясъчните пътеки заместват пътищата, а частните вили заемат мястото на традиционния хотел.

9. Кулинарни турове

Кулинарните турове не са нещо ново, но те предлагат прозорец към миналото и настоящето на дадена култура.

Кухня с история и „Мишлен“: Топ гурме дестинациите на 2024 г.Сред факторите са дали чревоугодниците предпочитат прясно приготвената риба край морски пейзаж или държат консумацията да е в ресторант със звезда

Virtuoso препоръчва да се запознаете с перуанската кухня на фестивала на храната Mistura или да опитате уличната храна в Любляна, Словения.

Записването в мастър клас по готвене и хранителният туризъм с екскурзоводи като "Любопитният мексиканец" в Мексико Сити пък ще подпомогнат пряко местното население.