Инфлуенсъри, които позират голи на върха на свещени планини.

Безразсъдни ентусиасти, които обикалят с мотоциклети без каски и изпълняват смели каскади.

Когато става въпрос за недобросъвестни туристи в Бали, Нилух Джелантик е виждала и чувала всичко.

Това са само няколко "крайно неприемливи, но твърде разпространени форми на поведение", казва Джелантик пред CNN.

Тя е местен предприемач, който през последните години се е превърнал в човека, към когото се обръщат чуждестранните туристи и пътешественици, когато имат проблеми с властите.

"В Бали не липсват лоши туристи - честно казано, вече губя бройката. Три години пандемия ни накараха да се сблъскаме с много неуважителни чужденци - дори съм чувала за хора, които посещават храмове и мият интимните си части със светена вода", разказва тя.

"Нещата могат бъдат толкова скандални."

48-годишната Джелантик е родена и израснала в Бали.

Подобно на много други местни жители на острова, тя насърчава и подкрепя етичния туризъм, и е превърнала това в своя кауза. Със завръщането на чуждестранните туристи след годините на локдаун обаче, съобщенията за некоректно поведение на туристите се увеличават.

Джелантик е работила в първокласни маркетингови компании в Джакарта и Бали, често заедно с чуждестранни емигранти и въпреки че няма юридическо образование, именно комбинацията от отлични езикови умения и контакти на място, съчетана с международния ѝ професионален опит, е довела до това да си изгради репутацията на неофициален миротворец за острова.

Бали може да забрани мотоциклетите - туристи карат без връхни дрехи и каски„Ако си турист, дръж се като турист“, казва губернаторът на острова

Има обаче една област, в която тя не може да остане неутрална.

"Виждала съм и съм чувала някои да се държат нелюбезно с индонезийските работници и не бих се поколебала да се намеся", казва тя.

В продължение на години Джелантик е посредник между чужденците, които се държат непристойно в Бали и местните жители. Казва, че прави това неофициално и безплатно. Често получава "доклади" от потребители на Instagram, които отбелязват публикации за невъзпитани чужденци.

"Хората обичат да идват при мен за помощ, вместо да се обръщат към властите, защото знаят, че винаги ще се отзова и ще помогна за посредничеството при проблеми", казва тя.

"Но към мен се обръщат и чужденци в Instagram, тези, които се държат зле и си имат неприятности с властите. Така че изслушвам и двете страни, и решавам какво мога да направя, за да помогна."

Независимо дали става дума за обаждане на адвокати или за организиране на неформални срещи на кафе с местни полицаи и държавни служители, Джелантик се опитва да "намери баланса" между чужденците и жителите, за да поддържа мира при възникване на проблеми - но това не е лесно, казва тя.

"Нещата могат да се разгорещят, а Бали е толкова силно зависим от международните туристи - много от тях идват в Индонезия и ние се отнасяме с любов и уважение, но те трябва да знаят мястото си, ако искат да нарекат Бали свой втори дом, а това не винаги е така. Ако не се научим да съжителстваме мирно, ще има последствия."

Бали започва да губи търпение към руските и украинските туристиВластите призоваха за прекратяване на визите за граждани на Русия и Украйна

Пътуваща инфлуенсърка от Германия на около 30 години, която отказа да бъде идентифицирана и остава анонимна, разказва пред CNN, че Джелантик е известна в много чужди кръгове на острова с това, че е "човекът, към когото се обръщат", когато в Рая има проблеми.

"Тя е може би най-важният човек в Бали, след губернатора. Бали е малко място и много хора са близки - лошите новини винаги се разпространяват бързо. Ако има чужденец в беда, винаги ще видите Нилух Джелантик замесена. Тя е много искрена в усилията си да помогне и определено е добър човек, когото трябва да познаваш, защото никога не знаеш дали някой ден няма да имаш нужда от нейната помощ."

Джелантик разказва за няколко скорошни инцидента, в които тя се намесила като посредник - руски тийнейджър, който бил хванат да рисува със спрей по стената на местно училище през януари и инцидент, разиграл се през март, при който 24-годишен руски турист на име Юрий Чиликин предизвикал вълнение, когато качил полугола своя снимка, направена на планината Агунг - най-високия връх на Бали, който се смята и за едно от най-свещените религиозни места.

Изправен пред заплахи и депортиране, Чиликин се обръща към Джелантик с молба да му помогне да се справи със ситуацията. "Той доста се разкая и ми съдейства, беше искрен и каза, че е готов да плати за последствията от това, което е направил. Така че се съгласих да му помогна", казва тя.

С нейна помощ той записва публично извинение и участва в ритуална церемония в храм, където се среща с хиндуистки свещеници и се моли.

"Облякохме го в традиционен саронг и го разведохме из комплекса", спомня си Джелантик. "Искахме да му покажем онази страна на Бали, която трябваше да види, и той беше много сговорчив."

Чиликин е депортиран в Москва през април от имиграционните власти и му е забранено да се връща в Индонезия за поне шест месеца заради инцидента.

"Балийците са много приемащи, толерантни и прощаващи, но това не означава, че гостоприемството ни трябва да се приема за даденост. В края на краищата става въпрос за спазване на законите на мястото, което посещаваш.", казва Джелантик.

Индонезийските власти спряха продажбата на морския резерват Widi Базираният в Бали холдинг PT Leadership Islands Indonesia (LII) притежава правата да развива туристическа инфраструктур, но не и да се разпорежда с островите

CNN търси балийските власти за коментар по тази история. Длъжностните лица вече са разгледали случая на Чиликин, преди той да бъде депортиран обратно в Русия, заявявайки: "Моля, насладете се на красотата на Бали... като спазвате нашите разпоредби. Ако извършите нарушение, няма да се поколебаем да предприемем твърди действия."

Скандалното поведение на туристите не е нов феномен на острова, но усилията на Джелантик за насърчаване на етичния туризъм идват във важен момент. Туризмът се превърна в болезнена тема, а продължаващото непристойно поведение на туристите доведе до предлагането на нови правила - включително забрани за планинско катерене и наемане на мотоциклети за чуждестранни посетители. Бяха спрени и безвизовите пътувания за над 150 държави.

"Вече няма да приветстваме масовия туризъм", заяви губернаторът на Бали Ваян Костер на конференция през май. "Ще ограничим броя на туристите, като въведем квотна система. Този тласък ще насърчи трансформацията на Бали - от масов към качествен туризъм.", допълни той.

"Бали трябва да бъде отворен за всички онези, които желаят да уважават неговите традиции и хармония", казва Джелантик. "Трябва обаче да постигнем баланс между чужденците, управляващите и балийците. Бали се нуждае от туристи и тук става въпрос за това да накараме чужденците да спазват нашите закони... и да не приемат гостоприемството ни за даденост.", допълва тя.