Да превърнете плажа в офис и да изпращате служебни мейли от хамак на метри от морето е изпълнима мечта, твърди Euronews.

От оживени курорти до неизвестни селца с девствени пясъчни ивици - в Европа има богат избор от морски дестинации.

Ето кои са най-добрите места за дигитални номади край морето, според Euronews.

„Барът е до морето и морето е до бара“ в Аликанте, Испания

Аликанте, входната врата към Коста Бланка в Испания, е заобиколен от някои от най-красивите плажове в страната.

Разположен между Средиземно море и планински върхове, той предлага най-доброто, независимо дали искате да се излежавате на слънце, или да отидете на екскурзия.

Най-голямата забележителност на града обаче е неговият нощен живот, в който има повече барове и клубове, отколкото бихте могли да се нуждаете.

Ако искате да работите по цял ден на плажа, а след това да се забавлявате през нощта, Аликанте е точното място за вас.

Въпреки репутацията си на шумна туристическа дестинация, градът има сравнително ниски разходи за живот в сравнение с останалата част на Испания.

Апартамент в покрайнините може да ви струва по-малко от 600 евро на месец.

Пасторални градчета търсят нови жители и плащат, за да се преместите тамПрограмите за насърчаване на чужденци чрез субсидии не са новост, особено за райони със застаряващо население

По-голямата част от града може да бъде обиколена пеша, а когато търсите място за настаняване, можете да избирате между различни квартали, всеки със свой характер.

Тъй като градът се стреми да се утвърди като дестинация за дигитални номади, започват да се появяват различни пространства за съвместна работа и виртуални офиси.

Сплит, Хърватия за дигитални номади с ограничен бюджет

Когато през 2021 г. Хърватия за първи път пусна едногодишно разрешение за дигитални номади, тя бързо се превърна във фаворит за дистанционни работници с ограничен бюджет.

Въпреки че може да е по-скъпо през активните летни месеци, разходите за живот са по-ниски в сравнение със Западна Европа със среден наем от около 460 евро на месец за апартамент с една спалня.

Разположен на полуостров в източната част на Адриатическо море, Сплит е вторият по големина град в страната.

Как да станете Макар че звучи като идеалната работа, дигиталното номадство не е за всеки

Той е пълен с древни и нови чудеса, които можете да разгледате, но ако искате да пътувате малко по-далеч, е чудесна база за посещение на останалата част на Хърватия, като използвате широката мрежа на обществения транспорт в страната.

Чарът на островния живот в Ханя, Гърция

Миналата година Гърция въведе виза за дигитални номади, а на 227-те населени острова в страната със сигурност ще намерите място на плажа, откъдето да работите.

Хубавото време, ниските цени и високите скорости на интернет правят Ханя, крайбрежен град в западната част на остров Крит, една от най-добрите възможности за дигитални номади.

До него се стига лесно и благодарение на международното летище с полети от цяла Европа.

В Ханя има само едно място за коуъркинг, но много от кафенетата и хотелите в града предлагат безплатен Wi-Fi, което означава, че никога няма да ви липсва място, където да разположите своя офис.

Гърция не е само Тасос и Миконос. Непознатите острови, които ще ви очароватНеизменен фаворит на туристите, Гърция винаги има запазено място сред най-добрите дестинации за почивка в Европа

В Крит няма сезонни колебания на времето, което означава, че можете да заложите на слънчеви дни през по-голямата част от годината.

Популярността му като туристическа дестинация означава, че има безкрайно много хотели, от които да избирате, ако планирате кратко пътуване.

Но ако се надявате на по-дълъг престой, е по-добра идея да разгледате възможността за наемане на имот, като средните цени са от 300 до 400 евро на месец за апартамент с една спалня.

Офис с морска панорама и гмуркане в Слима, Малта

По-модерен от столицата Валета, но със същите прекрасни гледки, Слима е добър избор за дигиталните номади в Малта.

Гмуркането е популярна морска активност както за местните жители, така и за туристите.

Кафенетата, големите супермаркети и ресторантите също са на пешеходно разстояние в този град.

Слима е подходяща дестинация за дигитални номади, ако търсите общност от съмишленици. Скоростта на интернет обикновено е изключително добра, но може да зависи от мястото, където сте отседнали, така че проверете, преди да се ангажирате с резервация.

Малта примамва работещите дистанционно с нова програмаМалта кани дигиталните номади, примамвайки ги с великолепните си средиземноморски плажове и поразителна архитектура

Градът е по-евтин и от Валета, особено ако търсите дългосрочен наем. Цените могат да достигнат 750 евро на месец за апартамент с една спалня извън центъра.

Но ако все пак искате да отидете в столицата, за да намерите работни места и по-широка общност от дигитални номади, тя е само на 15 минути път с лодка.

Лежерен градски ритъм в Ларнака, Кипър

На южния бряг на Кипър се намира третият по големина град в страната - Ларнака. Той обаче не е претоварен, а повечето основни удобства са на пешеходно разстояние.

През летните месеци градът е туристически, тъй като летовниците се наслаждават на многобройните му плажове, но извън сезона е много по-спокоен.

Въпреки това няма да ви липсват контакти, тъй като в Ларнака се намира една от най-активните общности на дигитални номади на острова.

И понеже общественият транспорт в Кипър е не е особено развит, може да ви бъде полезно да намерите човек с кола, който да ви помогне да се придвижвате.

Средиземноморски острови, за които може би не сте чувалиВсеки един трябва да се види

Предимството на Ланарка е, че се намира близо до летището, което е причината да е толкова популярен сред работещите от разстояние.

Ако търсите място за работа на брега на морето, най-подходящите кафенета ще намерите в близост до плажовете Финикудес и Макензи.

Средната цена на наема е около 800 евро на месец.

Пълна идилия в Шкодер, Албания

Разположен между Адриатическо море и Северните Алпи, Шкодер е най-големият град в Северозападна Албания и един от най-старите в страната.

Докато мнозина избират да се отправят към столицата Тирана, темпото на живот в Шкодер е много по-спокойно.

Повечето хора карат велосипед, а не кола, тъй като Шкодер има дълга история на двуколесния транспорт.

Шест тропически дестинации, които създадоха условия за дигитални номадиОт Бали до Бермуда - може да изберете комфортно място, на което да съчетаете работа и свободно време

Също така може да си позволите да наемете имот с малко повече пространство, тъй като напълно обзаведен апартамент с добра гледка може да ви струва само 200 евро на месец.

Шкодер е богат на природни забележителности и е известен като вратата към Албанските Алпи.

В страната има 14 национални парка и 450 км брегова линия, така че никога няма да сте далеч от морето и планината.

А ако искате да посетите повече от една държава по време на дигиталното си номадско приключение, Шкодер е само на 30 минути път с кола от границата с Черна гора.